Jurovski Dol: Priznanja zaslužnim, dejavnim v ljubiteljski kulturi

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
25.02.2023 03:52

Za leto 2021 folkloristoma Nevenki in Alešu Gunglu, za lansko leto strokovna sodelavca Jože Jager in Silvo Plemenič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(z leve) Nevenka in Aleš Gungl, Jožef Jager in Silvo Plemenič, ob njih pa Miroslav Breznik iz KD Ivan Cankar
Maksimiljan Krautič

V Jurovskem Dolu so na predvečer slovenskega kulturnega praznika pripravili prireditev, "z drobtinicami, ki sestavljajo kulturno pogačo v Jurovskem Dolu. Nastopili so učenci Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol z recitatorsko skupino, s folklorno skupino Šleka pac in mladinskim pevskim zborom, mlada violinistka Alina Berič, umetniška ustvarjalka Agnes Kojc, recitatorka Zdenka Krautič in Jurovski oktet," je povedala Vida Ornik, podpredsednica Kulturnega društva Ivana Cankarja Jurovski Dol, ki je dogodek povezovala.

Podelili so tudi priznanja. Za leto 2021 sta ga prejela Nevenka in Aleš Gungl, že dobro desetletje plesalca v Folklorni skupini Jurovčan. Veliko sta pripomogla k ohranjanju slovenskih plesov, pesmi in običajev in tudi k promociji občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. "S folklorno dejavnostjo se ukvarjata tudi njuna sinova Rene kot godec in Jan kot plesalec. Oba sta aktivna v Mladinski FS Jurovčan, ki jo kot mentorica že sedmo leto vodi prav Nevenka," so zapisali v obrazložitvi. Priznanje za leto 2022 sta za dolgoletno opravljanje strokovno-tehničnih opravil pri pripravi in izvedbi kulturnih prireditev prejela Jože Jager in Silvo Plemenič.

Slavnostna govornica je bila dr. Maja Kerneža, na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru asistentka na področju didaktike slovenskega jezika in književnosti ter raziskovalka na fakulteti za naravoslovje in matematiko. Predstavila je poezijo o Jurovskem Dolu, ki jo je napisal klepetalni robot ChatGPT po ukazu "Napiši sonetni venec o Jurovskem Dolu". Ob tem je poudarila, da se premalo zavedamo, da je lahko izum, razvoj in uporaba umetne inteligence revolucionarnejša od izuma elektrike in interneta. Večina se nas ne zaveda njene vsakodnevne uporabe z iskanjem informacij na spletu, z uporabo spletne banke, zemljevidov in sistemov za varnejšo in bolj učinkovito vožnjo v avtomobilu.

"Umetna inteligenca, za katero se upravičeno bojimo, da bo prevladala nad človeštvom, pa je le računalniški program, ki ni sposoben doživljati ali razvijati kulturnih vrednot in običajev. Če želimo, da bodo otroci vedeli, kdo so in od kod prihajajo, pa je pomembno, da jim njihovo narodno in kulturno ozadje predstavimo tudi na konkretnem nivoju," je dejala. Spodbudila je še, da v časih, ko kulturne vsebine ustvarja tudi umetna inteligenca, ohranjamo aktivnosti, ki nas delajo edinstvene, ki širijo narodno zavest in kulturo ter ju ohranjajo za naslednje generacije ter vplivajo na občutek pripadnosti, ustvarjajo spomine in dodajo čar in globino izkušnji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta