Kapela in križev pot na svetotrojiškem griču

Marjan Toš
04.09.2022 05:40

Manj znana trojiška kulturno-turistična znamenitost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapelica ob Trojiškem jezeru - kraj mirnega počitka
Marjan Toš

Med manj znanimi trojiškimi kulturno-turističnimi znamenitostmi, ki je niti vsi domačini ne poznajo, je kapelica pod cerkvijo tik ob Trojiškem jezeru. Postavili so jo na mestu, ki je bilo prvotno namenjeno izgradnji cerkve. To je značilna, trioglata kapela, od katere vodijo kamnite stopnice proti cerkvi na griču. Njene poslikave predstavljajo Sveto trojico, svetega Izidorja in svetega Lenarta (slednja dva sta predstavnika kmečkega stanu).

Razlog, da je kapelica trikotne oblike, gre iskati v svetopisemskem izročilu o Sveti trojici kot troedinem Bogu in v legendi o treh lučkah. Po tej legendi so se na vrhu hriba prižigale tri zvezde ali tri lučke, zato so po prvi kapeli iz leta 1631, posvečeni Svetemu duhu, med letoma 1636 in 1643 na vrhu hriba zgradili novo cerkev in jo posvetili Sveti trojici. Ta je kmalu postala priljubljena romarska božja pot in je sloves ohranila do današnjih dni.

Kdaj so sezidali kapelico ob jezeru, ni znano, iz ohranjene kronike lahko razberemo, da je bila kapelica (takrat seveda še ob gmajni, saj o današnjem jezeru ni bilo ne duha ne sluha) na dan svetega Marka leta 1904 že drugič prenovljena in blagoslovljena. Kapelico je blagoslovil sam lavantinski knezoškof Mihael Napotnik. Ta je obenem blagoslovil križev pot, ki je že takrat potekal od kapelice na robu gmajne pod cerkvijo do cerkvenega oziroma samostanskega dvorišča na vrhu hriba (prvih devet postaj je na poti od kapelice do cerkve, kjer so še zadnje tri postaje). Ob kapelici se radi ustavijo mnogi sprehajalci in drugi obiskovalci Trojiškega jezera, posedijo na klopeh in si naberejo novih moči za nadaljevanje poti okoli jezera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta