Kdo so šentiljski junaki našega časa?

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
09.08.2021 05:00
Tudi na OŠ Rudolfa Maistra iz Šentilja so podelili priznanja učencem, ki so se najbolj izkazali v prostovoljstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še pred šolskimi počitnicami je župan Štefan Žvab šentiljskim osnovnošolcem podelil priznanja za njihovo prostovoljno udejstvovanje.
OŠ Rudolfa Maistra Šentilj

Slovenska filantropija z namenom razvoja in promocije prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih letos že sedmič podeljuje naziv junaki našega časa. Gre za zavode, ki načrtno razvijajo prostovoljstvo učencev in dijakov ter zagotavljajo strokovno mentorstvo in koordinacijo dela mladih prostovoljcev. Izkazali so se s številnimi akcijami in projekti na različnih področjih (medvrstniška pomoč, sodelovanje z domovi starejših občanov in drugimi zavodi, sodelovanje pri pripravi športnih in kulturnih prireditev, pomoč živalim, zbiranje raznih potrebščin …).

V projektu sodeluje vedno več šol

Vsako leto se pridruži nekaj novih šol. Letos so to OŠ Olge Meglič s Ptuja, OŠ Jožeta Hudalesa iz Jurovskega Dola, OŠ Rudolfa Maistra iz Šentilja, OŠ Lava iz Celja, OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice (skupaj s POŠ Ledine) ter Gimnazija Novo mesto. Nekaterim šolam je kljub vsem omejitvam in ukrepom, ki jih je prineslo preprečevanje širjenja koronavirusa, ter šolanju na daljavo uspelo prostovoljske aktivnosti ne le prilagoditi in jih izvajati na visoki ravni, ampak celo izpeljati nove projekte, zato so dobili posebno priznanje za angažiranost in inovativnost (OŠ Janka Glazerja Ruše, OŠ Komenda Moste, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, Gimnazija Celje - Center in Gimnazija Novo mesto).

Med letošnjimi dobitniki naziva junaki našega časa, ki ga prejmejo šole z dobro organiziranim prostovoljstvom in predanim delom učencev prostovoljcev, je tudi OŠ Rudolfa Maistra iz Šentilja. "Prostovoljci so bili tutorji učencem s posebnimi potrebami, učencem tujcem in učencem z učnimi težavami. Z njimi so zgradili zaupljiv odnos, jim zagotavljali pomoč in oporo ter vlivali pogum in samozavest. V okviru programa Semena sprememb so se prostovoljci družili z varovanci VDC Polž - aktivnost je potekala v živo in na daljavo. Sodelovali so z domom starejših Idila, stanovalcem so namenili virtualno prireditev Pozdravljena pomlad. Učenci prostovoljci so pripravili pevske, plesne in instrumentalne prispevke, ki so jih povezali v prireditev, s katero so želeli premagati osamljenost stanovalcev in jim polepšati dneve bivanja v domu," je o projektu povedala koordinatorica prostovoljskih aktivnosti na šoli Mateja Rožanc Valh.

​Vse več učencev je prostovoljcev

Šentiljski župan Štefan Žvab in ravnateljica šole Mihelca Fajs sta ob koncu šolskega leta podelila 20 priznanj učencem tutorjem, ki pomagajo svojim vrstnikom, učencem, ki se družijo in lepšajo petkove popoldneve uporabnikom VDC Polž, ter učencem, ki se družijo s starejšimi in pomagajo pri premagovanju osamljenosti. Na šentiljski osnovni šoli se z organiziranim prostovoljstvom ukvarjajo že več kot deset let in vključuje se iz leta v leto več učencev, pri nekaterih humanitarnih akcijah pa se jim z veseljem pridružijo tudi starši in stari starši. Leta 2019 so prejeli naziv naj prostovoljski projekt, njihova učenka Lana Vouk je bila naj prostovoljka leta 2018, priznanja pa jim je na Brdu podelil predsednik države Borut Pahor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta