Ke 'mo jeli? Ob 60-letnici Knjižnici Lenart izdali zbirko starih receptov

MT, APA
19.06.2022 03:00

Knjiga prinaša neverjetno zanimive recepte stoletja starih jedi, ki so jih v davnih časih pripravljale gospodinje v osrednjih Slovenskih goricah. Zato ima tudi veliko zgodovinsko-dokumentarno vrednost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simboličen rez kruha med osrednjo slovesnostjo v Knjižnici Lenart, v ozadju Nikolina Rop in Zdenka Krautič
Maksimiljan Krautič

Knjižnica Lenart, ki opravlja pomembno kulturno, vzgojno in izobraževano poslanstvo v osrednjih Slovenskih goricah, praznuje letos 60-letnico. Datum ustanovitve je 14. junij 1962, praznovali pa so že 8. junija, ko so z osrednjim dogodkom povezali kulinariko in svojo dejavnost. Predstavili so knjigo izvirnih domačih receptov Ke 'mo jeli?, pri kateri so moči združile zaposlene v lenarški knjižnici.

Recepte je zbrala in vsebino uredila Aleksandra Papež, avtorice spremne besede so direktorica knjižnice Lenart Petra Kranvogel Korošec, sestra Nikolina Rop in Nataša Cotar iz gostilne Šiker, lektorica je Nina Polanec. Grafično je knjigo oblikovala Rosana Lorbek.

Kruh je veselje gospodinje

Naslovnica knjige receptov 
Marjan Toš

Na predstavitvenem dogodku so povezali vsa društva kmečkih žena in deklet ter gospodinj iz Benedikta, Cerkvenjaka, Lenarta, Svete Ane, Svetega Jurija, Svete Trojice in iz Voličine, ki so tudi za potrebe knjige delile svoje kuharske nasvete in prigode, po dogodku pa v družbi Marka Šebarta iz Društva vinogradnikov Lenart, poskrbele za domače kulinarično doživetje. Za vzdušje je poskrbel še Harmonikarski orkester Siniše Čeha in zaplesala Folklorna skupina KD Sveta Ana. V goste je prišla sestra Nikolina Rop, sicer častna občanka Občine Lenart, ki je spomnila na nekoliko pozabljene jedi, kakor so koruzni žganci s toplim mlekom. In dodala še, da "dober kruh odlikuje veselje gospodinje, ki ga dobro pregnete."

"Ideja o zbiranju receptov se je porodila spomladi leta lani, ko nas je tema Tedna kulturne dediščine Dober tek! posrkala vase. Navdušeno smo zbirali stare kuhinjske pripomočke in jih jeseni lani razstavili, kakor tudi recepte, o kuhanju smo govorili tudi na pravljičnih urah. Hvaležni smo vsem, ki so delili recepte in v izposojo zaupali celotne kuharske zvezke. Škoda bi bilo, če vsaj delčka zbranega ne bi delili s širšo javnostjo in tako smo z mislijo pri našem jubileju izbrali 60 pozabljenih, posebnih receptov iz Slovenskih goric," je še dejala Kranvogel Korošec. Knjižica receptov je torej izvirni kulturni in umetniški projekt, ki v središče postavlja kulinariko, neverjetno zgodbo bogatih zgodovinskih korenin, ki ostajajo trdne in se širijo med nove rodove. Posebnost knjige je tudi, da so recepti objavljeni v obliki, kakor so bili zapisani. Ohranili so besedišče, besedni red v zapisih in celo merske enote.

Aleksandra Papež v opravi nekdanje gospodinje
Marjan Toš

Naredile veliko iz nič

Neverjetno, kaj vse so pred davnimi časi znale narediti gospodinje. Marsikdaj tako rekoč iz nič. Posrečena so tudi dodana mnenja članic društev kmečkih žena in deklet iz osrednjih Slovenskih goric, ki so dejale, da so "naše babice znale ravnati s hrano in surovinami, iz katerih so pripravljale jedi, mnogo bolj skrbno in preudarno, prav nič se zavrglo. Prav bi bilo, da bi še danes upoštevali njihove recepte in dobre nasvete," so med drugim zapisale članice Društva kmečkih žena in deklet od Svete Ane. Knjiga, vredna branja tudi za tiste, ki želimo izvirno in v vseh pogledih doživeti vonj po že minulem času. Mnogi pa se ga še spominjamo, saj so nekatere jedi, opisane v knjigi, znale okusno pripraviti tudi naše babice in mame.

Natanko na svoj rojstni dan, 14. junija letos, pa je Knjižnica Lenart v sodelovanju s člani KTD Selce v knjižnici pripravila zaključek pesniškega natečaja Posladkajmo se z verzi v družbi mlade pesnice Lucije Mirkac in njene nove pesniške zbirke Garatar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta