Rekordno število založnikov na sejmu v Mariboru

Petra Zemljič
15.06.2021 06:00
Osrednja tema letošnje edicije literarnega festivala Slovenski dnevi knjige je dotik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na predstavitvi festivala (od leve): Nataša Konec, Nino Flisar, Zora A. Jurič, Petra Kolmančič, Nina Medved in Borut Gombač  
Andrej Petelinšek

Literarni festival Slovenski dnevi knjige, 24. po vrsti, ki bo trajal od 18. do 24. junija, bo postregel s skoraj 100 dogodki, gostil pa bo več kot 500 ustvarjalcev, ki bodo razmišljali in spregovorili o dotiku, osrednji temi letošnje edicije. Izjemen je, po besedah programske koordinatorice festivala Petre Kolmančič, tudi odziv založnikov; 28 jih pride na sejem in to je številka, primerljiva s tistimi iz prvih let festivala. Ob knjižnem sejmu na Grajskem trgu se obetajo literarni nastopi, branja, razstave, ulični performansi, pogovori in tako naprej. Festival poteka v organizaciji MKC Maribor s številnimi partnerji.

"Zdi se mi, kot da bi se dogajala revitalizacija tega sektorja. Morda je to povezano z Unescovim poročilom z začetka tega leta, ki navaja, da se je v času izolacije in epidemije število prebranih knjig v številnih državah po svetu podvojilo. Vsled tega poročila pa upam, da bo knjižna panoga ena tistih, ki ne bodo drastično občutile dolgoročnih posledic epidemije," je izpostavila Petra Kolmančič in pojasnila, da z izbrano festivalsko temo, to je dotik, želijo preko knjig in branja začeti razpravo o pomembnosti človeške bližine, dotika, pristne komunikacije in posledicah prepovedi druženja, pa tudi o stikih z drugimi svetovi, kulturami in miselnimi obzorji preko knjig in branja. V knjigah nas čakajo majhni dotiki velikega formata, je dodala.

Otvoritveni dogodek bo v petek opoldne pred Univerzitetno knjižnico Maribor, ko bodo odprli razstavo na prostem Sto samot nekega dotika (Kamen, voda in dotik v poeziji Erike Vouk) avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, nastopila bo harfistka, performerka in pevka Zvezdana Novakovič.

Pester in bogat program, ki sledi, je primeren za vse generacije in bo potekal v številnih partnerskih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Brežicah, Sežani, Celju, Ormožu, Novem mestu, Hrastniku, Lenartu in Sveti Trojici v Slovenskih goricah. V Ljubljani, Kopru in Celju bo ta teden Sejem na zraku, ki ga koordinira pisarna Ljubljana - Unescovo mesto literature in na vrtu društva pisateljev naj bi se po napovedih predstavilo kar 50 slovenskih založnikov.

Knjiga za vsakogar

Koordinatorica knjižnega sejma Nina Medved opozori, da ne gre le za to, da se veselijo rekorda, ampak tudi za to, kar lahko s tem ponudijo v sklopu festivala. "Sejem bo bogat, na voljo bo odlična otroška literatura, leposlovje za mladino in odrasle različnih okusov. Imamo dela slovenskih avtorjev v izvirniku kot številne prevodne naslove. Posebnost so tudi gledališki založniki, ki prinašajo dela s področja uprizoritvene umetnosti. To bo celovit sejem, na katerem vsak, ki ima rad knjigo, najde nekaj," je dejala. Izjemen literarni program bo ves čas festivala tudi na Grajskem trgu, večinoma v dnevnem času, v Maribor pa prihajajo številni literarni nagrajenci s svojimi deli. Veliko se obeta tudi za najmlajše, med drugim sprehodi po razstavi na plakatih v mariborskem mestnem jedru z reprodukcijami ilustracij Igorja Šinkovca in zgodb Petra Svetine iz slikanice Timbuktu, Timbuktu.

Na sejmu bodo predstavili še alternativne literarne revije, ki ponujajo priložnosti tistim, ki resno vstopajo v literarno področje. V Maribor prihajajo tudi gimnazijci iz vse Slovenije, obeta se pravi srednješolski literarno-glasbeni maraton. Razglasili bodo tudi zmagovalca natečaja Ali govoriš emojščino? in osemnajstič zapored organizirali rap maraton Rap kot način življenja, ki ga bo moderiral Mišel Ristov - Amo. Nina Medved izpostavi še dva lokalna dogodka, in sicer predstavitev avtobiografije Iva Mojzerja in knjigo Eriha Tetičkoviča Najboljši človekov in pasji prijatelj. Obeta se še lutkovna predstava Las na koži, ki je nastala na podlagi istoimenskega dela avtorice Barbare Simoniti.

Založba Pivec bo poskrbela še za mednarodno dimenzijo v Mariboru, Ljubljani in še kje, navede urednik Nino Flisar, saj bo gostila tri ugledne avtorice, nagrajene z nagrado EU za književnost: Lauro Freudenthaler (Avstrija), Anno Höglund (Švedska) in Piio Leino (Finska). Vse prihajajo sem v okviru projekta Utrip evropske literature, ki ga v založbi izvajajo od leta 2015, bralcem pa ponujajo prevode sodobne evropske literature. Tradicionalno seveda se bo od 21. junija dogajal še finale pesniškega turnirja v organizaciji te založbe, tokrat na prostem pred Minoriti, pojasni Zora A. Jurič. Polfinalna obračuna, ki so ju izvedli letos na daljavo in ne v živo, si je ogledalo več kot dva tisoč ljudi iz 25 držav, neznani donator pa bo novo vitezinjo ali viteza nagradil z denarno nagrado.

Uspešen knjižnični projekt

Festivalska ekipa izpostavi še skupinski literarni večer LGBTQ z gostom Branetom Mozetičem, s čimer se pridružujejo sklopu prireditev ob mavričnem juniju v Mariboru. Literarna postaja bo gostila pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, ki je tudi osrednja gosja festivala. Na pesniškem branju bo nastopil Feri Lainšček, na proznem pa bodo nastopili Veronika Simoniti, Svetlana Slapšak, Dušan Šarotar in Laura Freudenthaler. S svojimi novimi deli se bosta predstavila še Rok Vilčnik in Tomo Podstenšek. Nataša Konec iz Mariborske knjižnice, ki bo gostila Literarno postajo z osrednjo gostjo, je spomnila še na razstavo Obrazi knjige, ki so jo postavili ob svetovnem dnevu knjige na Glavnem mostu. Razstava je bila uspešna, od 65 fotografij jih je ostalo le 24, je dejala malo za šalo, malo pa zares. So pa s to razstavo, v kateri so sodelovali mariborski knjižničarji, odprli natečaj in po elektronski pošti in družbenih omrežjih prejeli sto fotografij. Izbor bo razstavljen v času sejma na trgu, kjer boste dobili tudi QR-kodo, preko katere se lahko prestavite v virtualni svet in si ogledate vse prispele fotografije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta