Knjižnica Ivana Potrča Ptuj razstavlja ex librise, posebne označevalce knjig

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.01.2023 04:20

V preddverju Študijskega oddelka je do konca januarja na ogled vsak delovnik med 8. in 19. ter ob sobotah med 8. in 13. uro. K sodelovanju pri pripravi razstave so povabili tudi dijake

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv knjižnice

Razstava ex librisov je zasnovana v treh sklopih - ozira se v preteklost, sedanjost in prihodnost. Kot pravi Eva Milošič, so v prvem sklopu razstavljeni ex librisi oziroma grafične lastniške oznake knjig v depojih ptujske knjižnice: "Po osvoboditvi leta 1945 so številne zasebne knjižnice Ptujčanov in okoličanov zaplenili in postale so tako imenovana narodna imovina. Knjige so iz zbirnega centra v leta 1948 ustanovljeno Študijsko knjižnico prepeljali v popolnem neredu in brez evidenc. A prav ohranjene lastniške oznake v knjigah, torej ročni vpisi, žigi in ex librisi, izpričujejo, ostanki katerih zasebnih knjižnic so postali del zbirke ptujske knjižnice. Razstavljeni ex librisi, nastali v 19. in 20. stoletju, so tako motivno kot slogovno izjemno raznoliki. Oznake krasijo podobe antičnih atletov, srednjeveških vitezov, strojarskih mojstrov, krtov z lopato, kitov, egipčanskih piramid in zložljivih stojal za Koran. Nekateri ex librisi vsebujejo pesmi ali življenjske modrosti."

Arhiv knjižnice

V drugem sklopu so na ogled ex librisi, ki jih člani ptujske knjižnice za svoje zbirke uporabljajo danes. Avtorica razstave Eva Milošič je povedala, da so male grafike in žige poiskali z javnim pozivom na facebooku: "Izkazalo se je, da številni člani naše knjižnice ex libris še vedno uporabljajo. Mnogi od njih so ga zasnovali in izdelali sami. Vsak razstavljen ex libris spremlja zgodba o njegovem nastanku."

Pri pripravi razstave so k sodelovanju povabili mlade ustvarjalce, o katerih bomo v prihodnosti gotovo še slišali. Dijaki tretjega letnika umetniške smeri Gimnazije Ptuj so pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja ex librise narisali s svinčniki in flomastri.

Arhiv knjižnice

Po objavi javnega poziva so se nad ex librisi navdušili tudi člani Likovno-fotografske sekcije Kulturno-prosvetnega društva Staneta Petroviča Hajdina. Pod mentorstvom Tine Gregorec so odrasli in otroci ustvarili ex librise v tehniki linoreza. Ex libris (prevedeno iz latinščine: iz knjige) ali slovenjeno ekslibris je grafična oznaka, s katero lastnik označi svoje knjige. Večinoma gre za majhno sliko, natisnjeno na papir ali karton. Lastnik jo nalepi na notranjo stran sprednje platnice ali redkeje na prvo stran v knjigi. Ex libris navadno vsebuje še ime lastnika, družinski grb, moto ali druga znamenja, ki namigujejo na lastnikov poklic, konjičke ali svetovni nazor. V kar najširšem pomenu besede ex libris sta podpis ali pečat z imenom lastnika v knjigi, ob tem pa je tudi umetniško delo in okrasitev knjige z lepim izdelkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta