Koliko dražja bo oskrba starejših na Ptujskem

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.04.2019 17:21

Ministrstvo ugotavlja, da je metodologija izračuna novih cen pravilna, a predlaga manjši dvig cen v enotah Kidričevo in Juršinci. Kaj z enoto v Kopru?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enota ptujskega doma upokojencev v Juršincih
Slavica PIČERKO PEKLAR

Člani sveta Doma upokojencev Ptuj so na februarski seji sklenili povišati cene oskrbnega dne v vseh enotah doma. "Prvikrat smo se odločili za po enotah različen dvig cen, saj so tudi stroški, ki nastajajo v posameznem domu, različni, odvisni so od velikosti in starosti posamezne enote. Ker sta domova v Juršincih in Kidričevem novejša, z eno- in dvoposteljnimi sobami, so tam tudi stroški bivanja nekoliko višji kot denimo v naši osrednji enoti na Ptuju ali v Muretincih," razlaga Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Cene ostajajo v slovenskem povprečju

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vodstvo ptujskega doma pozvalo na pogovor glede predvidenega dviga cen in skupaj so ugotovili, da je bila metodologija izračunavanja pravilna, a so na ministrstvu menili, da bi bilo vendarle mogoče predlagani ceni v omenjenih domovih nekoliko znižati. "Tako smo zdaj predlagali ceno oskrbnega dne, ki v enoti Juršinci za oskrbo I znaša 19,88 evra in za oskrbo IV 33,13 evra, v Kidričevem je cena za slab cent nižja oziroma višja. To pa pomeni, da v teh enotah s cenami ne bomo pokrivali stroškov oskrbe, a po mnenju ministrstva naj primanjkljaj pokrivamo na račun dobička iz preteklih let," je na današnji seji sveta zavoda v ptujskem domu upokojencev pojasnjevala direktorica Šemničkijeva. Dodala je, da so sprva predlagane cene, ki so bile za slaba dva do tri evre višje, znižali za stroške amortizacije. Da bo dom zaradi nižjega dviga cen, kot je bilo načrtovano, beležil za 50 tisoč evrov primanjkljaja, je pojasnjevala finančnica Sergeja Meznarič in dodala, da kljub zadnjemu dvigu cen ostajajo v slovenskem povprečju.

Ana Ostrman in Jožica Šemnički
Slavica PIČERKO PEKLAR

Čakajočih sto občanov in 19 milijonov investicij

"Na sprejem v dom čaka vsaj sto naših občanov, imamo pa prav toliko prošenj stanovalcev oziroma bodočih stanovalcev, ki bi želeli v domu imeti enoposteljno sobo. Ta čas je za namestitev v tako sobo treba čakati tri leta in zato je nujno, da začnemo gradnjo prizidka pri domu v Juršincih in novogradnjo v Žabjaku, kjer bomo starejšim uporabnikom ponudili možnost bivanja tudi v nadstandardnih in varovanih stanovanjih," razlaga direktorica. Tako tudi odgovarja na vprašanje Rozike Ojsteršek, članice sveta, ki sprašuje, zakaj dom, ki ima na bančnem računu 12 milijonov evrov, najema kredit v vrednosti sedem milijonov evrov. Investicije, med njimi sta omenjeni gradnji med največjimi, semkaj pa sodi tudi preurejanje večposteljnih sob v enoposteljne, bodo ptujski dom upokojencev stale skupaj 19 milijonov evrov. Gradnja v Juršincih bo stekla še letos, vso potrebno dokumentacijo za gradnjo na mestnem obrobju pa še pripravljajo.

Parcela v Žabjaku
Slavica PIČERKO PEKLAR

Enoto v Kopru bi prodali

Tokrat so se člani sveta doma upokojencev ponovno dotaknili vprašanja upravljanja enote Olmo v Kopru. To je dom upokojencev zgradil v preteklosti, tudi zato, da bi upokojenci lahko prehajali iz doma v dom, a pravega sobivanja koprske enote s ptujskim domom kar ni čutiti. "Že pred skoraj dvema letoma smo začeli razmišljati o prenosu pravice upravljanja koprske enote na tamkajšnji dom upokojencev, a prav daleč še nismo prišli. Zdaj je vendarle že čas, da ministrstvo oziroma vlada, saj gre za imetje v državnih rokah, odloči, kako in kaj. Enota v Kopru posluje negativno, lokacijsko smo toliko oddaljeni, da sodelovanja ni, pa je tako povsem umestno razmišljanje v smeri predaje te enote koprskemu domu," ugotavlja Miro Vamberger, član sveta zavoda. Ta sicer ne odloča o prenosu upravljanja, ga pa člani sveta podpirajo in, kot je bilo razumeti, to pričakujejo tudi od županov spodnjega Podravja, ki bodo o ptujskem domu upokojencev in njegovem delu govorili na jutrišnjem kolegiju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta