Koncert Ptuj bobni – bobnarji na gradu: Navdušilo bobnenje v ritmu rocka

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.05.2022 15:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci koncerta so napolnili turnirski prostor ptujskega gradu 
Andrej Petelinsek

Tudi dejstvo, da se je nočno deževje na koncu kljub vsem bojaznim vendarle prevesilo v vroč sončen dan, je nedvomno botrovalo k današnjemu množičnemu obisku zanimivega prizorišča turnirskega prostora ptujskega gradu. Čeprav so organizatorji napovedovali 30 bobnarjev, jih je palice na koncu na prireditvi Ptuj bobni – bobnarji na gradu v rokah držalo kar okoli 50. Vseh generacij in iz vseh koncev Slovenije. "Igram v Sokijevi bobnarski šoli in me je povabil k sodelovanju. Naučil sem se 5 pesmi, ki jih bomo danes tudi zaigrali. Bobnal sem tudi že na podobnem dogodku lani v Mariboru, ko je bilo noro. Polno ljudi, fantastično vzdušje. Letos je sicer nekaj manj bobnarjev, a bo po mojem mnenju vzdušje še boljše," nam je pred nastopom zaupal eden od mlajših bobnarjev, Vid Viher. In ko so s skupino The Rocktors zabobneli v skupnem ritmu nekaj izbranih rock uspešnic, je bilo v množici res težko najti koga, ki je ostal ravnodušen. Piko na i je postavila še združitev moči z gosti, Pihalnim orkestrom Ptuj, pri izvedbi uspešnice Thunderstruck zasedbe AC/DC. "Super, odlično! Novo doživetje na Ptuju, ki bi si ga želeli ponoviti še kdaj," so si bili v odzivih enotni obiskovalci vseh starosti. "Očitno Ptuj potrebuje le lepo vreme in bobnenje rocka, da se prebudi," pa je dober obisk komentirala ptujska županja Nuška Gajšek.

Dogajanje so pospetrili tudi gostje, Pihalni orkester Ptuj
Andrej Petelinsek

Posebni občutek, ki ga težko opišeš

Osnovna ideja koncerta je sicer temeljila na 30. obletnici bobnanja Marka Soršaka Sokija, bobnarja skupine Elvis Jackson, ki je lani podoben dogodek prvič organiziral v Mariboru. Zamisel je na Ptuj letos prenesel Mihael Tosch Toš, bobnar skupine Hudobni volk, ki je koncert tudi otvorila. "Vedno znova trdimo, da ima Ptuj izjemne potenciale, ki jih še ni zal izkoristiti. In ta dogodek je bil tudi en del realizacije tega potenciala. Magičnost tega dogodka pa je vsekakor tudi v pripravljenosti ljudi na sodelovanje. Nekateri od bobnarjev so se namreč zgolj zaradi sodelovanja na tem dogodku pripeljali preko cele države, na pot so morali iti ob petih zjutraj, z opremo," zadovoljstva ni skrival Toš. "V Mariboru smo vsekakor doživeli ta neki posebni občutek, ki ga težko opišeš. In nekaj podobnega se je zgodilo tudi danes tukaj, na Ptuju," je bil po koncertu zadovoljen tudi Soki, ki je sicer v nagovoru dogodek posvetil svoji, prav včeraj preminuli babici, brez katere, kot je sam dejal, ne bi postal Soki.

Andrej Petelinsek

Tudi dobrodelno

Dogodek pa je imel tudi pomembno dobrodelno noto. Kot so napovedali že pred dogodkom, so obiskovalci s prostovoljnimi prispevki pomagali invalidnemu Mateju zbirati še preostanek potrebnega denarja za nakup nujno potrebnega kombija. Niti Matej, ki je sodeloval na koncertu, niti njegova mama pa nista vedela, da bo eden od vrhuncev dogajanja prav predčasna predaja kombija v njune roke. Ob nepričakovani predaji ključev kombija tako ni manjkalo tudi solz sreče. "Matej uživa, ko kam greva, najraje na izlete. Invalidski voziček, ki ga uporabljava, je zanj že premajhen. A je edini, ki je do zdaj šel v najin avto. Imava tudi psa, pa vedno še potrebujeva, da gre kdo z nama na pot. Danes naju je na primer asistentka, ker ni bilo dovolj prostora, spremljala v svojem avtu. Zdaj pa bomo lahko šli vsi skupaj na kak pošten izlet. Pa tudi, ko bova šla taborit, bova lahko prespala kar v kombiju," je bila resnično ganjena Matejeva mama Tanja Balaban. Kam jo bosta mahnila najprej, pa še ne vesta, saj kombija še nekaj časa nista pričakovala.

Pravzaprav je šlo za zaključek dobrega pol leta trajajoče Sokijeve dobrodelne akcije. "Akcijo nam je uspelo pripeljati do cilja. Sicer neka malenkost še manjka, a upamo, da bomo z današnjim dnem pokrili tudi to," je povedal Soki. Za nakup kombija so morali zbrati okoli 30 tisoč evrov, pri čemer jim je naproti prišla tudi Toyota.

Matej in njegova mama sta se razveselila novega kombija 
Andrej Petelinsek

Čeprav je bil osrednji dogodek današnje prireditve koncert bobnarjev na turnirskem prostoru, pa so organizatorji poskrbeli tudi za pestro ostalo dogajanje in ponudbo, tudi na zgornjem grajskem dvorišču. Tam so se med drugim odvijale animacije za otroke in družine, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi največjo zbirko starodavnih glasbil in izdelovali zanimive inštrumente.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta