Košnja v nedeljo vas lahko stane 80 evrov

Irena Brdnik
08.05.2022 03:00

Odloki o javnem redu in miru slovenjebistriške, poljčanske in makolske občine prepovedujejo povzročanje hrupa ob nedeljah in praznikih. Kaj o prijavah pravi Robert Vrečko, vodja tamkajšnjega medobčinskega inšpektorata in redarstva?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Košnja trave v Mestnem parku Maribor 
Janko Rath

Kršitev stane 80 evrov. Košnja trave se je, letos sicer kak mesec pozneje, ker ni bilo dežja, zdaj začela in občani bodo do pozne jeseni vpeti tudi v to tedensko ali štirinajstdnevno obveznost. Nekateri so si že omislili robotske kosilnice, priročne za manjše površine zelenic so tudi električne, še vedno pa se največ kosi z motornimi kosilnicami, ki povzročajo hrup.

Robert Vrečko
Irena Brdnik

Odloki o javnem redu in miru občin Slovenska Bistrica, Poljčane in Makole (vsaka občina ima svoj odlok), za katere opravlja nadzor slovenjebistriški inšpektorat, narekujejo, da se ne sme povzročati hrupa, torej tudi kositi trave, ob nedeljah in praznikih. Robert Vrečko, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva za območje občin Slovenska Bistrica, Poljčane in Makole, je na vprašanje, ali imajo tudi s tega področja kaj prijav, povedal: "Imamo. Vsako leto okoli šest. Občani, to so največkrat sosedi kršiteljev, prijave večinoma podajo pisno nam, nekaj pa jih kršitev prijavi policiji, kjer nato zadeve odstopijo nam v reševanje," razloži. Slovenjebistriški inšpektorji namreč ob nedeljah in praznikih ne delajo, delajo pa ob sobotah, torej za druge kršitve. "Nimamo sistema dežurstva," je še razložil Vrečko. Kazen za kršitev je enotna, 80 evrov, ob prijavi pa zadostuje izjava prijavitelja oziroma priče in ni treba, na primer, predložiti posnetka dejanja.

Na slovenjebistriškem inšpektoratu opravljajo nadzor dva inšpektorja - Aleška Novačan in Jure Modic ter vodja, ki prav tako opravlja delo inšpektorja. Res je, da imajo ljudje ob nedeljah in praznikih več časa za ta opravila, po drugi strani pa "imajo ljudje radi mir v času, ki ga preživljajo z družino," še po človeški plati zagovarja odloke Robert Vrečko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta