Krajani Rečke grabe so sami obnovili Berledinovo kapelico, ki je bila v neurju poškodovana

ŠTR
25.11.2023 05:05

Ob turistični poti Po poteh mlinov in žag je tudi Berledinova kapelica. Nekoč je ob njej stal mlin, katerega temelji so še vidni. Že pred 20 leti so krajani kapelico obnovil in letos znova, ko je drevo poškodovalo njeno streho

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hoški župnik Alojz Petrič je blagoslovil prenovljeno kapelico v Rečki grabi.
Zdenka Trinko

Krajanom ni bilo vseeno za kapelico in isti organizacijski odbor, kot pred leti - Majda in Branko Leitinger, Darja Visočnik in Niko Belec - se je odločil, da tudi tokrat stopijo v akcijo za obnovo.

Krajanom so poslali vabila za prostovoljne prispevke. Odzvala se je Občina Hoče - Slivnica, podjetji Lestro Ledinek, Mibra, Matej Golob, Župnija Hoče in mnogo drugih fizičnih oseb. Hvaležni so za vsak evro in vsako pomoč pri obnovi. V govoru na slovesnosti ob odprtju prenovljene kapelice se je Branko Leitinger posebej zahvalil izvajalcem del: Urošu Ofiču za popravilo ostrešja, Jožeku in Ivici Kresnik za gradbena dela, Janezu Ritonji za slikopleskarska dela, krajani pa so sami uredili notranjost in zunanjost kapelice (stopnice z ograjo, klopco za počite, delo Jožefa Peharja, in okolico kapelice).

Ena od poslikav v prenovljeni kapelici
Zdenka Trinko

Metka Beber je obnovila poslikavo kapelice in dodala novi sliki. Pripravila je kratek opis in njun pomen na kapelici. "Berledinova kapela je bila letos obnovljena že tretjič. Pri letošnji obnovi so se organizatorji odločili, da bi v niše namestili poslikave. V trikotni prostor pod streho kapele smo umestili podobo božjega očesa, ki vse vidi. Na željo organizacijskega odbora smo v prvo nišo izbrali podobo angela. Predlagala sem podobo angela varuha. Po predlogi so naslikane figure bratca in sestrice, ki prečkata razpadajoč most, spremlja ju angel varuh. Vse figure sem umestila v pohorski ambient. Pri drugi podobi je moj nečak Luka Verhovnik predlagal prizor Marijinega oznanjenja z nadangelom Gabrijelom. Tako smo v drugi poslikavi združili lik angela in Marije ter smiselno tematsko povezali poslikave. Ker je niša podolgovate oblike, sem v vrh te slike umestila simbol svetega duha - goloba," je dejala Beberjeva.

Ob otvoritvi prenovljene kapelice se je v Rečki grabi zbralo veliko krajanov.
Zdenka Trinko

Zahvala gre prostovoljnemu gradbenemu odboru, posebej Majdi Leitinger in njeni družini. Premislili so o vsaki podrobnosti: na primer stopnicam so dodali ograjo, da bi starejši lažje dostopali do kapelice. Po naročilu so dali narediti majhno klopco, na kateri si romar lahko odpočije. V nedeljo, 12. novembra, se je ob otvoritvi prenovljene kapelice, ki jo je blagoslovil hoški župnik Alojz Petrič, zbralo veliko ljudi, ki so bili deležni pogostitve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta