Dolga leta aktivna v več društvih v Hočah: Z veseljem delala, z ljudmi in za ljudi. Nikoli ni odrekla pomoči

Breda Germ
17.09.2023 04:10

V Hočah, v Reki in na Hočkem Pohorju je Ida Hriberšek poznana kot dolgoletna predsednica Društva upokojencev Hoče, bila je tudi predsednica KS Reka - Pohorje in dejavna v številnih društvih, dramski skupini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ida Hriberšek kot nastopajoča v komediji Čenče
Osebni arhiv

Ida Hriberšek je poznana tudi kot ženska, polna življenjske energije in močne volje, mnogih znanj in sposobnosti. Vedno je dobre volje in nikomur ne odreče pomoči. Njeno življenje se je začelo pred 80 leti na njej preljubem Hočkem Pohorju, na kmetiji, v veliki družini z bratom in petimi sestrami. Doma na kmetiji, kjer se je vse delalo ročno, je bilo vedno živahno. Najlepše je bilo jeseni ob obrezovanju repe in kožuhanju, ko se je ob delu prepevalo in po opravljenem delu ob glasbi harmonike zaplesalo. To ji je ostalo za vse življenje. V Osnovno šolo Reka - Pohorje in nižjo gimnazijo je hodila peš. Glasba se je zgodaj zapisala v njeno življenje. V šoli v Reki je pri novoustanovljeni tamburaški skupini igrala na bisernico. Nastopali so na vseh okoliških proslavah in drugih prireditvah.

Na Nekdanji Industrijsko-kovinarski šoli v Mariboru si je pridobila poklic tehnične risarke. Zaposlila se je v Tamu, kjer je spoznala moža. Na domačem Hočkem Pohorju sta si ustvarila dom in družino. Življenje sta jima polepšala hčerka Janita in sin Florjan. Moža je kmalu izgubila, otroka pa sta se osamosvojila. Pri njej je vnukinja Lucija z družino.

Ida Hriberšek je te dni praznovala 80 let življenja.
Osebni arhiv

Po krizi v Tamu je Ida postala mlada upokojenka. Povabili so jo v Društvo upokojencev Hoče, kjer se je vključila v rokodelsko sekcijo, pevski zbor in dramsko skupino. Kot nova članica je bila izvoljena v upravni odbor. Takrat je v vodstvu DU Hoče prišlo do težav in po prepričevanju je sprejela funkcijo vršilke dolžnosti predsednice. Na naslednjem rednem letnem zboru članov je bila izvoljena za predsednico.

Spoprijela se je z organizacijo društva, z ustanavljanjem kegljaške, balinarske in telovadne sekcije. Prevzela je organizacijo izletov in iskala različne rešitve. Z malo truda in dobre volje je društvo uspešno vodila. Z veseljem je delala z ljudmi in za ljudi. V novoustanovljeni Občini Hoče - Slivnica so prepoznali uspešno delovanje društva in DU Hoče nagradili z občinskim zlatim grbom. V naslednjih letih pa še s srebrnim in bronastim grbom. V času predsednikovanja je bila članica upravnega odbora, kadrovske in kulturne komisije pri Zgorjepodravski Pokrajinski zvezi društev upokojencev. S ponosom pove, da je leta 2019 za uspešno in predano delo v DU Hoče prejela veliko plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Ida Hriberšek je aktivno sodelovala tudi v KS Reka - Pohorje in bila štiri leta njena predsednica. Soočali so se s problemi kraja, sodelovali s podružnično šolo Reka - Pohorje in skupaj organizirali lepe proslave in pohode. Pri DU Hoče deluje dramska skupina Samotarji. Nekega dne je Ida pri dramski skupini, tik pred nastopom, zamenjala obolelo igralko in brez priprave na vlogo stopila na oder. Tako je začela in ostala 30 let. Igrali so komedije in skeče ter bili pri občinstvu izjemno priljubljeni. S komedijo Čenče so dosegli prvo nagrado občinstva na reviji komedij v Pekrah. Na koncu je skupino celo vodila. Danes nastopajo v manjši zasedbi z različnimi skeči.

Ida Hriberšek je nastopila, ko je dramska skupina Samotarji praznovala 30 let delovanja.
Osebni arhiv

Ko se je v dramski skupini Samotarji oblikovala skupina pevcev okrog harmonikarja, so nastali Ljudski pevci in godci Samotarji. Tudi njim se je takoj priključila. Vrsto let se udeležujejo srečanj slovenskih upokojencev v Pliberku. Nastopili so tudi v Budimpešti na njihovem kulturnem prazniku. Kljub menjavi članov še naprej pojejo in igrajo na proslavah, v domovih za starejše, na srečanjih ljudskih pevcev in godcev, popestrijo marsikateri rojstni dan in okrogli jubilej. Trudijo se, da slovenska ljudska pesem ne bi šla v pozabo.

Ida Hriberšek je bila predsednica DU Hoče celih 26 let. Za vsestransko predano delo pri razvoju skupnosti je leta 2019 prejela spominsko plaketo Občine Hoče - Slivnica, ki ji jo je podelil župan Marko Soršak. V DU Hoče so končno našli kandidatko, ki je bila pripravljena prevzeti vodenje društva. Zdenka Koser je mlajša in prav tako polna energije, voljna delati, tako da se ni bati za obstoj društva. Nekdanja predsednica Hriberškova ji želi trdnega zdravja, dobre volje in uspešno vodenje. Hkrati pa poziva mlade upokojence, naj se včlanijo v društvo: "Več nas bo, lepše nam bo!" Ida Hriberšek je delala in še dela z veseljem, z ljudmi in za ljudi. Ob svojem življenjskem jubileju pa še pove: "S časom se vse pozabi in izniči, pa nič zato, tako je pač življenje!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta