Kungota: Krajani obnovili kapelico s prostovoljnim delom in prispevki

16.10.2021 04:00
Člani Kungoške pleh muzike so v sodelovanju z Občino Kungota obnovili Šerbinekovo kapelico v Juriju na Grušeni. Obnova, ki je po etapah trajala leto in pol, je bila opravljena zgolj s prostovoljnim delom in sredstvi članov muzike, ki so se v zadnjem času odpovedali nakupu inštrumentov, ter prispevki, donacijami. So se pa s prenovo kapelice želeli oddolžiti lokalni skupnosti, ki sicer skrbi za financiranje društev v občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob blagoslovu so pripravili tudi kulturni program. Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Kapelica je bogatejša tudi za novi zvon, Marijo Lurško na oltarju, ki je bila v razpadajočem stanju, so nadomestili z novo, kapelico pa krasi tudi skulptura sv. Cecilije, ki jo je izdelal in poklonil domačin Marjan Marksl. Uporabil je staro železo kmečkih orodij, za lase pa več kot 100 let stare kovane žeblje. Skulptura ima vse elemente, ki so značilni za to zavetnico (v desni roki inštrument lira, v levi palmov list, na podstavku ima spominski logo Kugoške pleh muzike v obliki kungoškega srčka oziroma note). Kapelica nosi napis z lepo ljudsko modrostjo "Blagor hiši, kjer se pesem sliši". Blagoslov sta opravila dekan Igor Ignacij Novak in domači župnik Branko Maček.

"Kapelico iz leta 1939 so postavili domačini z dobrim namenom, o tem obstaja več legend. Sedaj pa je bila že v zelo slabem stanju, res potrebna obnove. Ljudje so včasih doma, v krogu družine, veliko prepevali in bili bolj srečni ter povezani. Kapelica je edina v Sloveniji, ki je posvečena sv. Ceciliji, zavetnici glasbe in glasbenikov. Želim si, da v prihodnje postane mesto druženja domačinov in obiskovalcev, ki so na poti do znamenitega 'srca' med vinogradi," je ponosen na dosežek kungoški podžupan Rudi Matjašič, ki je tudi predsednik Kungoške pleh muzike.

"Družini Robič, na katere zemljišču stoji kapelica, gre zahvala, da je razumela namen. KPM pa se zahvaljujemo za idejo, ves trud in strokovno opravljeno delo pri obnovi. Želimo si še več podobnih pobud oziroma projektov v sodelovanju z drugimi društvi v naši občini," je v nagovoru poudarila kungoška županja Tamara Šnofl, ki je z Matjašičem prerezala simbolni trak ob asistenci kungoške princese Mišele Kraševec.

Svečana otvoritev oziroma posvetitev prvo oktobrsko nedeljo je bila dobro obiskana. Na dogodku je bil tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, navdušen na krajem in ljudmi. Kulturni program so izvedli člani KPM, ki združuje ljubitelje glasbe in nastopa na različnih občinskih in krajevnih prireditvah s tradicionalnimi koračnicami pod taktirko kapelnika Saše Najgliča. Ubrano so zapele tudi ljudske pevke Šentjurčanke, prireditev pa je povezovala Karina Miklaužič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta