Kulturno društvo Destrnik praznuje 120 let. Od nekdaj so bili gonilna sila kulture v kraju

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
22.01.2023 03:45

Decembra so v Destrniku z osrednjo slovesnostjo proslavili visoko obletnico organiziranega kulturnega udejstvovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Partljič je bil gost na osrednji slovesnosti
KD Destrnik

Kulturno društvo Destrnik, ki je od začetka 20. stoletja delovalo kot Gospodarsko bralno društvo, po vojni pa kot Prosvetno društvo Destrnik, je skozi čas ostalo gonilna sila kulture v Destrniku. Po vojni so ponovno pričeli uprizarjati igre. Takratni člani so bili predvsem učitelji, društvo pa je delovalo v prosvetnem domu. Kratek čas so zaradi denacionalizacijskega postopka ostali brez prostorov, po letu 2004 pa je Občina Destrnik pričela preurejati kulturni dom v sodobno večnamensko stavbo, danes imenovano Volkmerjev dom kulture. V njem so tudi prostori kulturnega društva, v katerih potekajo vaje posameznih sekcij.

Enajstega decembra so tam pripravili tudi prireditev z gostom, pisateljem in dramatikom Tonetom Partljičem, in kulturnim programom, ki so ga pripravile sekcije društva v sodelovanju z Osnovno šolo Destrnik - Trnovska vas in Občino Destrnik. V društvu aktivno delujejo Moška komorna skupina, Vokalna skupina Destrnik, Likovna skupina in Otroška folklorna skupina. Sedanji predsednik društva je domačin Simon Fridl.

Moška komorna skupina društva
KD Destrnik

V preteklosti je delovala še Starejša folklorna skupina, ki je pod vodstvom mentorice Jelke Pšajd po mnogih letih lani ponovno nastopila. Na pobudo takratnega predsednika Milana Štegerja je bil leta 1996 ustanovljen Destrniški oktet, ki ga je vodila Marija Stöger in je deloval več kot 20 let, delo okteta pod vodstvom Damjane Žampa nadaljuje Moška komorna skupina. Leta 2006 je bil ustanovljen tudi Mešani pevski zbor Ojstrovec, ki je kasneje prenehal delovati. Otroška in Mladinska folklorna skupina sta pričeli delovati leta 2002 ter nastopali po vsej Sloveniji in tudi preko meja. Folklorne skupine vseh generacij so skozi čas nanizale veliko nastopov, pa tudi lastnih prireditev – pred 20 leti so pripravili dogodek Štajerski plesi in igre, pa Otroci z igro in plesnimi koraki v jutrišnji dan.

Otroške in medgeneracijske likovne delavnice pripravljajo od začetka leta 2022. Vodi jih umetnica Vera Kovačević. Obenem v sklopu Likovne skupine pripravljajo še razstave, k sodelovanju pa pritegnejo tudi druge likovnike in fotografe iz domače občine.

"Posebno pozornost namenjamo tudi objavam in promociji kulturnega dogajanja v svoji občini na spletnih mestih, se udeležujemo dogodkov v domači in sosednjih občinah, sodelujemo tudi z drugimi društvi. Moška komorna skupina je letos nastopila na Češkem, pripravili so samostojni koncert z gosti Igral sem na orglice, Otroška folklorna skupina se je pod mentorstvom Marka Pukšiča predstavila na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Majšperku," je nekaj aktualnih zadev povzel Fridl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta