Les naj pokaže svojo lepoto

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
26.08.2019 19:40

Od oglarske kope in prve žage do masivnega notranjega in vrtnega pohištva za avstrijski trg je pot pripeljala družino Medvedovih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medvedovi so hišo nadgradili z lesenim delom, tukaj poleti gostijo turiste.
Darja Lukman Žunec

Roman Medved skupaj z očetom Vladom ustvarja v podjetju Bioles, kake tri kilometre navkreber od naselja Dobrina pri Žetalah proti Kočicam. Vlado Medved se je, ker imajo 50 hektarjev posestva, od tega kar 32 pretežno bukovega gozda, že od nekdaj preživljal z lesom. A so ravnanje z njim še nadgradili in pred 20 leti ustanovili družinsko podjetje Bioles, ki zdaj poleg Medvedovih zaposluje še tri mizarje.

​Od kope do žage

"Z lesom se bolj ali manj ukvarjamo že veliko dalje, kot imamo podjetje. Oče je namreč ugotovil, da ne gre prodajati le hlodovine ali drv in je kupil prvo žago. Ker smo v gozdnatem delu Haloz, je delo z lesom nekaj običajnega. Pred žago smo se ukvarjali z oglarstvom in v kopah pridobivali oglje, po katerem smo bili znani daleč naokoli. Po upadu njegove uporabe smo se postopoma podali v obdelavo lesa," pripoveduje Roman Medved.

Medvedovi so hišo nadgradili z lesenim delom, tukaj poleti gostijo turiste.
Darja Lukman Žunec

​Pravnik našel priložnost

Poleg notranjega pohištva izdelujejo tudi vrtne hiše in brunarice ter za avtomobilsko industrijo predvsem izdelke, ki služijo kot embalaža pri ladijskem transportu, in še kalupe za livarske izdelke.

Odgovorno do okolja ​

​Čeprav je Romanu všeč napredek, ki ga je prinesel svetovni splet, še vedno največ strank pridobijo na osnovi dobrih izkušenj oziroma z reklamo od ust do ust: "Najdejo nas, čeprav smo bili morda nekoliko odročni, a smo pravzaprav zdaj le še deset minut vožnje od avtoceste, česar si včasih sploh nismo mogli predstavljati." Bio v naslovu podjetja ni zaradi mode, temveč se Medvedovi od vsega začetka držijo naravnega lesa in njegovega oplemenitenja.

Roman Medved je, čeprav pravnik, našel izzive v družinskem podjetju.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta