Podrte preže lovcev: Vandalizem ali maščevanje?

Marjan Toš
05.06.2022 03:00

Lovske preže lovcem omogočajo uspešno opazovanje divjadi, zanesljivejši in varnejši odstrel. Gradnja lovske preže ni poceni in zahteva veliko znanja. A vedno in povsod ne gre gladko in tudi v zeleni bratovščini imajo pri tem precej težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od podrtih lovskih prež LD Pobrežje-Miklavž
Arhiv Ld

Za preže uporabljajo naravne materiale in radi rečejo, da je lovska preža lovčevo ogledalo. Lovski predpisi so tudi pri postavljanju tovrstnih objektov zelo strogi in njihovo izvrševaje vseskozi nadzoruje lovska inšpekcija.

A da nekaterim lovske preže ne ustrezajo, dokazuje zgodba iz LD Pobrežje-Miklavž v Lovski zvezi Maribor. V zadnjih dneh poročajo o podiranju in uničevanju lovskih prež. Kot je povedal nekdanji starešina te LD in predsednik LZ Maribor Marjan Gselman, so jim neznanci podrli dve visoki preži in jih nekaj zelo poškodovali. Vzrokov ne poznajo, ocenjujejo, da bi lahko šlo za objestnost, vandalizem, maščevanje ali za grobo nagajanje nasprotnikov lova, ugiba Gselman. Pravih odgovorov še niso naši, se pa pobreški in miklavški lovci sprašujejo, ali je to morebiti napoved uničevanja prež v večjem obsegu še drugje. O podobnih primerih, tudi o požigu prež, namreč poročajo tudi iz drugih delov Štajerske, zlasti iz LD v Slovenskih goricah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta