Majhni in vitki sokoli so našli varno domovanje na robu Lenarta

Marjan Toš
15.08.2021 04:00
Mesto Lenart je očitno zanimivo tudi za ptice, med katerimi se najdejo celo ujede. To potrjuje neobičajno gnezdo postovke pri Miru Kobanu v Obrtni ulici v Lenartu tik ob znameniti lenarški Čreti. Postovke namreč gnezdijo na njegovi hiši na zunanjem delu nosilca ostrešja in njihovo gnezdo se vidi celo iz ulice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vitke postovke med počitkom v gnezdu pri Miru Kobanu v Obrtni ulici v Lenartu Foto: Marjan Toš
Marjan Toš

Miro je bil najprej pozoren na večje količine ptičjih iztrebkov, ko pa je nekoliko pobližje pogledoval proti vrhu hiše, je zagledal gnezdo zanimive ptice. Bil je obziren in iz gnezda so pred dnevi pokukali kar trije lepo operjeni mladiči postovke. Bil je izjemno vesel prizora, nad katerim je bila navdušena tudi njegova soproga Jadranka, zavzeta in predana naravovarstvenica. Postovka je sicer v tem delu Črete redno navzoča in jo z zanimanjem opazujejo tudi stanovalci Prežihove ulice in Strme poti. Njeno lebdenje v zraku, ko opazuje plen na njivah in travnikih, je res nekaj posebnega. Medtem so mlade postovke gnezdo že zapustile in s starši spoznavajo okolje v Čreti. Še vedno pa se vračajo k Miru in posedajo na strehah sosednjih hiš.

Postovka je pogosta gnezdilka v severovzhodni, osrednji in južni Sloveniji. Je celoletna vrsta, ki prezimuje predvsem v nižinskih predelih, čeprav je njena slika zimske razširjenosti precej razpršena. Postovke so majhni, vitki sokoli z dolgimi, prišiljenimi perutnicami in dolgim repom. Dolge so do 34 centimetrov. So ujede, ki so se v Evropi uspešno prilagodile na življenje v mestih. Za gnezdenje izbirajo različne line na stavbah in zapuščena gnezda vran na drevesih. Dostop do gnezdišč jim ljudje pogosto onemogočimo zaradi zapiranja in nameščanja zaščitnih mrež na odprtine v stavbah. Postovke so si zato prisiljene izbrati tudi slabše zavarovane line, iz katerih pa nerodni mladiči žal pogosto padejo, tudi več deset metrov globoko. Pri Miru te bojazni ni bilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta