Med kurenti tudi punce

Katarina Trstenjak
23.02.2019 06:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kurenti so se ustavili tudi pri gasilcih v Staršah.
Anej Lukan

Čeprav velja, da kurenti preganjajo zimo, ki je sicer letos ni na vidiku, lepo vreme ni odvrnilo kurentov KUD Polanec iz občine Starše, da ne bi po vaseh delili dobre volje in prišli voščit "debele repe" ter odganjat zle duhove. Že minuli vikend je bilo po vaseh občine mogoče slišati žvenkljanje zvoncev in videti številne kurente. "Minuli vikend nas je šlo naokrog okrog 37, od tega je bilo kar 22 mladih," je o številni skupini dejal član društva Dani Babič.
Lepo je bilo v skupini videti številne mlade, tudi otroke, ki so navdušeni nad ohranjanjem tradicije. V skupini imajo tudi punce, ki po vragolijah prav nič ne zaostajajo za fanti. "Včasih je res veljalo, da so kurenti lahko le neporočeni moški, da za punce ni prostora v skupini, a važno je ohranjanje tradicije," je dejal Babič, katerega hčerka že okrog sedem let hodi v kurente in je začela pri svojih šestih letih. Sicer društvo obstaja od leta 1997, že leta 1989 pa se je v Rošnji pojavila prva organizirana skupina kurentov.
Z aktivnimi 60 člani sodijo med bolj aktivne in številčne skupine kurentov v okolici. Vsako leto v pustnem času obiščejo prav vse vasi v občini, šele nato sledijo drugi kraji. Večina članov prihaja iz občine Starše. Na pustno soboto, 2. marca, bo skupino kurentov KUD Polanec mogoče občudovati pred Staro trto v Mariboru in v Vetrinjskem dvoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta