Na čelu sveta zavoda Hrastovec namesto Ciglerja zdaj Štefanec

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
01.09.2020 06:13

Predsednik sveta edini preostali član, ki ga je imenovala vlada in bo dočakal konec mandata v marcu 2021

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se bodo v svetu zavoda kmalu lotili tudi zamenjave direktorice?
Slavica Pičerko Peklar

Kot smo poročali, je vlada na seji v juliju imenovala novih šest od sedmih svojih predstavnikov v svetu javnega Socialno-varstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec. Ta je z okoli 640 oskrbovanci in 450 zaposlenimi največji v državi, njegova ustanoviteljica pa je država, ki ima v svetu zavoda večino, saj imenuje 7 do 13 članov. Nenavadno je, da se je vlada odločila za zamenjavo članov le osem mesecev pred iztekom mandata dosedanjim v marcu 2021.

Za učinkovito upravljanje

Na vprašanje, zakaj se je odločilo za imenovanje novih šestih članov, smo iz ministrstva že v juliju dobili odgovor, da gre za zamenjavo zaradi večje učinkovitosti pri upravljanju zavoda. Nismo pa dobili odgovora, zakaj potemtakem niso zamenjali vseh svojih članov, saj je kot edini ostal Štefanec. Na naše ponovno poizvedovanje za konkretnimi argumenti in ali je namen vlade zamenjati tudi direktorico Andrejo Raduha, ki je mandat pričela letos, potem ko se je z njenim imenovanjem strinjala bivša ministrica Ksenija Klampfer, pa so nam odgovorili: "Svet zavoda kot organ upravljanja med drugim opravlja tudi nadzorno funkcijo z vidika gospodarnega ravnanja s sredstvi. Menjava predstavnikov ustanovitelja je v skladu s pristojnostmi vlade in ne vpliva na mandat direktorice, ki se je začel 1. januarja letos."

Kaj pa etična pravila

Miha Cigler dodaja: "Na področju socialnega varstva bi že spomladi 2020 lahko oziroma moral minister Janez Cigler Kralj spremljati nezakonite, koruptivne poskuse posameznikov. Žal na njih ni odreagiral, temveč jim je asistiral in pomagal pri razrešitvi starega članstva brez utemeljenega razloga in ustrezne pravne podlage. Če bi minister ravnal v skladu s pravnimi in etičnimi pravili, bi pred tako radikalno odločitvijo vsaj preveril stanje na terenu in se prepričal o pravilnosti takšne zamenjave, ki bi morala biti v korist uporabnikom storitev in ne posameznikom."

Se bo svet zavoda kmalu lotil tudi zamenjave direktorice?
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta