Na Ptuju sprva črnogledi, zdaj pa zadovoljni z obiskom turistov to sezono

29.09.2021 06:00
Čeprav uradnih podatkov za avgust še ni, kaže, da tudi letošnja poletna turistična sezona na Ptuju ne bo veliko, če sploh, zaostala za presenetljivo uspešno lansko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj - pod črto vendarle zadovoljstvo z gosti, ki se ustavijo v najstarejšem mestu
Hojka Berlič

Ptuj je lansko poletno turistično sezono, predvsem na račun turističnih bonov, končal presenetljivo dobro. Po izkoristku turističnih bonov je celo prehitel vse druge mestne občine razen Kopra. Ko smo konec julija preverjali, kako kaže letos, so bili predvsem zasebni ponudniki prenočišč na Ptuju v ocenah precej zadržani. Dvomili so, da lahko v najstarejšem mestu lanski uspeh ponovijo tudi letos. Slovenci so se namreč to poletje znova množično odpravili v tujino, predvsem na Hrvaško, tranzitni gostje pa so se, če sploh, ustavljali le na kratko. Zdaj, ob koncu sezone, pa vendarle kaže, da so bile napovedi očitno le preveč črnoglede.

V juniju in juliju več prenočitev kot lani

Glede na razmere in dejstvo, da so tudi letošnjo poletno turistično sezono močno zaznamovali epidemija in številni ukrepi, ki so spremenili ustaljene turistični tokove, so namreč v Zavodu za turizem Ptuj z obiskom Ptuja letošnje poletje zelo zadovoljni. "V juniju, ko so se odprle vse turistične kapacitete, vključno z največjim ponudnikom, Termami Ptuj, smo zabeležili za 63 odstotkov več prihodov in za 66 odstotkov več prenočitev kot v lanskem letu. V juliju smo v primerjavi z letom prej zabeležili za 36 odstotkov več prihodov in za 13 odstotkov več prenočitev. V juniju so dve tretjini prihodov predstavljali domači, tretjino pa tuji gostje. V juliju pa so tuji gostje predstavljali že več kot polovico prihodov, pri čemer so prevladovali turisti iz Poljske, Češke, Nemčije in Nizozemske. Uradne podatke za avgust še čakamo, a glede na poizvedbe pri ponudnikih je bil avgust tako glede prihodov kot prenočitev še uspešnejši mesec," je pojasnila Katja Ertl iz Zavoda za turizem Ptuj.

Turisti so iskali nove, še neodkrite destinacije v Evropi in odkrili tudi Ptuj, za prenočitev pa izbrali tudi Hotel Mitra. 
Sašo Bizjak

Obisk term podoben lanskemu

V Termah Ptuj so s poletno sezono znova zelo zadovoljni, saj so beležili od 75- do 90-odstotno zasedenost, kar je primerljivo z letom 2020 in znova celo nekoliko bolje kot 2019. Razmerje med slovenskimi in tujimi gosti je bilo sicer znova s 65 odstotki v prid domačih. V celotni skupini Sava Hotels & Resorts, v katero sodijo tudi Terme Ptuj, je bil delež plačil s turističnimi boni tako v lanskem kot tem letu 40-odstoten. "Zagotovo so turistični boni znova spodbudili povpraševanje na domačem trgu," so prepričani v družbi Sava Turizem. Ob tem pa tudi trenutna povpraševanja in rezervacije za jesen kažejo dobro in med jesenskimi šolskimi počitnicami pričakujejo polno zasedene nastanitvene kapacitete, predvsem z družinami. V Termah Ptuj ob tem predvsem upajo, da bo v preostanku leta 2021 in tudi v letu 2022 epidemiološka situacija dovolj dobra, da bodo lahko poslovali nemoteno.

Večinoma tranzitni gosti

Z obiskom so ob koncu glavne sezone večinoma precej zadovoljni tudi zasebni ponudniki sob. "Ne morem sicer reči, da je super, tudi še nismo na lanski ravni ali celo ravni pred koronakrizo. To pač ni mogoče, saj smo lahko delali le tri mesece - junija, julija in avgusta. So pa turistični boni tudi letos kar precej pomagali, v avgustu pa smo imeli tudi ogromno tranzitnih gostov. Očitno so vsi želeli izkoristiti avgust pred morebitnimi vnovičnimi jesenskimi zaprtji. Kar se tiče turističnih bonov, zagotovo veliko vlogo igrajo tudi terme. Tako, da smo imeli ves mesec kapacitete popolnoma zasedene. Tudi zdaj ob koncih tedna še pričakujemo obisk. Kako bo pa naprej, je težko reči. Vprašanje je tudi, ali bomo letos še deležni kake pomoči," je stanje povzela vodja družinskega Hostla Sonce Iva Koželj.

Celo bolj zadovoljna kot lani je Metka Gutschi, lastnica prenočišč Panorama, ki pravi, da so bili meseci julij, avgust in september primerljivi z letom 2018: "Bone pa smo pri nas začeli dobivati konec avgusta in v septembru. Družine so jih pri nas načrtno porabljale bolj v drugi polovici avgusta, tik pred začetkom šolskega leta, pari v septembru. Prej so se ljudje večinoma podajali na morje. Sicer so prevladovali tuji gosti, predvsem tranzitni, med njimi največ Nemci, Poljaki in Čehi. Tudi nekaj Nizozemcev in kak Španec ter Belgijec, a manj kot druga leta. Od domačih gostov pa so pri nas največ prenočevali Primorci."

Rezervacije imajo še do začetka oktobra, vse pa je odvisno, pravi Gutschijeva, od zaostrovanja razmer. Med konci tedna sicer goste pričakujejo še do martinovanja.

V Termah Ptuj so s poletno sezono znova zelo zadovoljni, saj so beležili od 75- do 90-odstotno zasedenost. 
Andrej Petelinsek

Spremenjena struktura tujih gostov

Tudi v Hotelu Mitra so imeli presenetljivo dobro poletno sezono, pri njih je prenočilo več gostov kot lani, celo za malenkost več kot leta 2019, ki je bilo sicer rekordno leto. "Razveseljivo je, da se je turizem v tej glavni sezoni vrnil. Se pravi, da smo lahko uspešni tudi v pokoronskem obdobju. To pa seveda ne reši enajstih mesecev, kolikor smo bili zaradi epidemije skupno zaprti. Še posebej zanimivo je sicer, da smo imeli večino tujih gostov. Ravno obratno kot lani, ko je bilo kar 80 odstotkov naših gostov domačih. Letos smo imeli goste z evropskih trgov, tudi manjše skupine iz ZDA.

Iz Evrope pa so bili celo na prvem ali drugem mestu po številu gosti iz držav, ki v preteklosti pri nas niso predstavljale velikega deleža. Na primer iz Francije, Španije in Belgije. Na za nas srednje oddaljenih trgih v Evropi so namreč po informacijah poznavalcev imeli težave s potovanji na bolj eksotične oddaljene letalske destinacije in so iskali nove, še neodkrite destinacije v Evropi," je dejal vodja Hotela Mitra Peter Vesenjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta