Nacionalna zaščita čebel je še kako pomembna

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
10.07.2020 06:07

Ukinitev odredbe o prepovedi uporabe nevarnih pesticidov, ki jo je napovedalo kmetijsko ministrstvo, povzročila val ogorčenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snovi, katerih delovanje ni znano in proučeno, lahko imajo premalo selektiven učinek. Tako pesticidi na osnovi nikotina škodujejo tudi čebelam, zato tudi prepoved sredstev z neonikotinoidi. Matrin sodi v isto družino snovi.
Marko Vanovšek
Dr. Robert Bali: "Še bolj kot vrsta pesticidov šteje, da se ne uporabljajo v času čebelje paše."
Darja Lukman Žunec

Ukinitev odredbe o prepovedi uporabe nevarnih pesticidov, s katero slovenska zakonodaja med drugim pred učinki fitofarmacevtskih pripravkov ščiti čebele in ki jo je napovedalo ministrstvo za kmetijstvo, je med slovenskimi čebelarji povzročila val ogorčenja. V Čebelarski zvezi Slovenije so prepričani, da bo država s tem naredila korak nazaj pri varstvu čebel.

Peter Marin podpira protest proti odločitvi ministrstva.
Darja Lukman Žunec

Katastrofa pri Čakovcu

​Vendar čebelarji menijo, da je nacionalna zaščita kljub vsemu še dodatna varovalka. Čebelarji na severovzhodu Slovenije so te dni precej pod vtisom velike ekološke katastrofe na Hrvaškem. Tam je uporaba pesticidov na njivskih površinah v okolici Čakovca pomorila kar 60 milijonov čebel oziroma nekaj čez 1150 panjev. Uradno vzroka za ta pomor sicer še niso ugotovili, saj čakajo na analize vzorcev pomorjenih čebel. Poznavalci sklepajo, da se je to zgodilo zaradi škropljenja oljne ogrščice sredi dneva in z enim od herbicidov iz Srbije, katerega uporaba je sicer v EU prepovedana.

Lovljenje šibkega ravnovesja

Pašo čebel imajo Pislak Balijevi v severovzhodnem delu Slovenije, predvsem na Štajerskem in v Prekmurju, med drugim tudi na Dravskem polju, kjer je kmetijstvo zelo intenzivno, ter v Halozah in na Pohorju. Skupno imajo 2500 čebeljih panjev v 35 čebelnjakih, od tega je 20 premičnih, in dajejo delo dvanajstim zaposlenim. Zato so ukrepi pri omejevanju uporabe škodljivih snovi zanje življenjsko pomembni.

Peter Marin
Darja Lukman Žunec

​Izobraževanje in dogovor

Predvsem je pomembno tudi izobraževanje kmetov, kdaj uporabljajo zaščitna sredstva in ali jih uporabljajo v strogo predpisanih koncentracijah. Izkušnje z intenzivnim kmetijstvom so izostrile ukrepanje in delovanje Čebelarstva Pislak Bali.

Snovi, katerih delovanje ni znano in proučeno, lahko imajo premalo selektiven učinek. Tako pesticidi na osnovi nikotina škodujejo tudi čebelam, zato tudi prepoved sredstev z neonikotinoidi. Matrin sodi v isto družino snovi.
Marko Vanovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta