Ne besede, konkretni koraki za prebivalce, okolje in trajnostni turizem

14.08.2021 06:25
Z dveletnim naravovarstvenim projektom Zeleni trikotnik poskušajo na inovativne načine približati ormoško bogastvo narave vsem generacijam, še posebno pa mladim
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ormoških lagunah mlade najbolj privlači opazovanje ptic. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

V okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Upravne enote Ormož, ki poleg ormoške združuje še občini Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, so lani zasnovali skupni naravoslovni projekt Zeleni trikotnik. Večino denarja, kar 85 odstotkov za dveletni projekt, skupaj vreden dobrih 64 tisoč evrov, dobijo iz evropskega kmetijskega sklada in od države. Partnerji v projektu so zasebno podjetje Eko, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in socialno podjetje Z-eniac. Projekt so poimenovali Zeleni trikotnik, ker je njegov cilj vzpostavitev naravi prijaznega in urejenega območja v trikotniku med Grajskim parkom, ormoškim gradom in naravnim rezervatom Ormoške lagune.

Pomembno tudi za turizem

"S tem želimo povezati in razviti vsebine, ki pomenijo resnično ohranitev in izboljšanje stanja narave in okolja ter hkrati ozavestiti ljudi o pomenu varovanja okolja. V pripravi projekta je bil naš osnovni cilj, da bi na izbranih točkah ohranili naravno in kulturno dediščino, vzpostavili povezavo med omenjenimi točkami in tako v celoto povezali vsebine za ohranjanje okolja. Preko mehkih vsebin ozaveščamo mlade in druge, zakaj in predvsem kako ohranjati naravo v zavarovanih območjih," o vsebini projekta pravi Senada Škrijer iz podjetja Eko, ki je vodilni partner.

V okviru projekta so najprej postavili igrala za otroke. Foto: LAS Ormož
Las Ormož

Projekt Zeleni trikotnik je, kot dodaja Milena Debeljak, direktorica ormoške občinske uprave, tudi priložnost, da se lokalna ponudba poveže in nadgradi z naravoslovnim turizmom, saj Zeleni trikotnik spodbuja sonaravno lokalno ponudbo.

Preko turističnih izdelkov, interpretacije narave in povezave narave z lokalno ponudbo so tako oblikovali možnost za prehod od pasivnega k aktivnemu varovanju narave, je prepričan Matej Rogač, direktor Javne razvojne agencije Ormož. Projekt ocenjuje kot enega najuspešnejših, ki prispevajo k razvoju turizma in promociji občine, kar je tudi sicer eden od ciljev številnih projektov v okviru omenjenega LAS.

Matej Rogač Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Doslej so že vzpostavili tako imenovano zeleno območje med ormoškim parkom, gradom in lagunami ter v lagunah postavili lesena motorična igrala za otroke, pred kratkim pa so na območju rezervata prikazali izdelavo zunanjih sanitarij, ki za delovanje ne potrebujejo vode, detergentov, energentov in katerih ekološki izpust je ničeln. Socialno podjetje Zeniac, tudi partner v projektu, je prikazalo izdelavo kompostnega stranišča, ki deluje po principu naravnega cikla. Postavili so tudi že nekaj drugih zanimivih instalacij, nazadnje še mini maskote vodnega bivola.

Kovčki in daljnogledi

Za obiskovalce so postavili knjigobežnice, didaktična igrala za otroke, namenske mobilne kovčke, imitacijske elemente narave, daljnoglede za opazovanje ptic in ekološki učni vrt. Projekt izvajajo v obliki dobro obiskanih praktičnih delavnic, kjer je poudarek na uporabi odvečnih materialov po principu ponovne uporabe, saj je teh veščin in znanj še vedno zelo malo.

Kot dodaja Škrijerjeva, so postavili tri knjigobežnice. Gre za hišice različnih oblik, v katerih so shranjene knjige. Izdelane so iz ponovno uporabljenih zavrženih kosov lesa. Predstavljajo živo knjižnico za prosto izmenjavo knjig, brez članarine in drugih obveznosti. Vsak, ki vzame knjigo, v zameno zanjo podari svojo in tako je raznoliko branje dostopno različnim generacijam.

Ormoški grad je ena od treh vstopnih točk v Zeleni trikotnik. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Z namenskimi mobilnimi kovčki za družine želijo spodbuditi ustvarjalnost. Narejeni so iz odsluženih potovalnih kovčkov. Kovčke so najprej zbrali, jih pripravili za nov namen in jih opremili za piknik, igre v peskovniku, s punčkami, voznim parkom za fantke ter s kompleti za ročno pletenje, kvačkanje in izdelavo prtičkov. Kovčke izposojajo v gradu in z njimi si obiskovalci polepšajo obisk grajskega parka in lagun. Za uporabo je pripravljenih deset tematskih kovčkov.

Ob tem so uredili visoke grede za zelišča po načelu ponovne uporabe, ki so jih naredili pri vstopni točki v lagune. Postavili so različne tipe visokih gred, kot so gomilasta, spiralasta, rastoča in dvignjena. Za vse so porabili naravne odpadne snovi. Med imitacijskimi elementi narave, za katere je zadolžena občina, so doslej postavili interpretacijske table v Ormoških lagunah. Gre za namizne igre iz lesa, zanimive za šole in družine. Z inovativnim pristopom služijo tako izobraževanju kot koristnemu preživljanju prostega časa.

V naravnem rezervatu Ormoške lagune je mogoče videti vodne bivole. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Peklar Slavica Pičerko

V okviru projekta so kupili dvanajst daljnogledov za naravni rezervat, ki ga upravlja Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Rezervat je tako opremljen z novo poučno opremo, kot so namizna igra selitev ptic, izobraževalne table, gredice z medonosnimi rastlinami in druge vsebine, ki so na voljo vrtcem, šolam in fakultetam. Daljnogledi so najpomembnejši pripomoček, s katerim bistveno olajšajo določevanje ptic, saj jih lahko z njimi precej jasneje opazujejo, ne da bi jih pri tem preveč motili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta