Ni se izšlo, da bi bilo kurenotvanje na Ptuju virtualno le enkrat in nikoli več

Hojka Berlič
20.01.2022 17:25

Kljub obžalovanju, da morajo tudi letošnje Kurentovanje preseliti na splet, organizatorji ponujajo nekatere zanimive dogodke in poudarjajo pozitivno naravnanost za prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tradicionalnih pustnih povork na Ptuju tudi letos ne bo. 

Marko Vanovšek

Kot je v uvodu predstavitve letošnjega, 62. Kurentovanja, ki bo potekalo od 2. februarja pa vse do 1. marca, z obžalovanjem sporočila ptujska županja Nuška Gajšek, trenutne razmere že drugo leto zapored ne dovoljujejo organizacije dogajanja v živo: "Čeprav smo si lani ob isti priložnosti zaželeli, da je to enkrat in nikoli več, saj smo 61. Kurentovanje organizirali virtualno, se je letos zgodba ponovila." Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo organizatorji dali vse, da bo tudi to Kurentovanje najboljše, kar je mogoče, in da bo še toliko bolj udarno 63. Kurentovanje prihodnje leto.

Priložnost za dodatno ponotranjenje dediščine

Tudi predsednik Kurentovanja in generalni sekretar Federacije evropskih karnevalskih mest (FECC) Branko Brumen obžaluje, da tradicionalna izvedba dogajanja znova ne bo mogoča: "Ob tem pa verjamem in sem prepričan, da bo to tudi priložnost, da še bolj ponotranjimo to izjemno pustno kulturno dediščino našega prostora in mesta, na čelu s kurentom. In da vendarle pomagamo s tem njegovim poslanstvom odganjanja slabega in zla pregnati tudi to, kar je zagotovo slabo in zlo za naše družbeno bivanje, to covid pandemijo. Ter da se bomo lahko naslednje leto znova veselili štirih povork v našem mestu in tistih v okolici, pa tudi množice ostalih pustnih dogodkov, ki so nas umestili v evropski karnevalski prostor."

Po lanski odpovedi dogajanja se je letošnjega Kurentovanja zelo veselil Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall, 18. princ karnevala, a bo žal, kot pravi, tudi letos primoran svoje promocijske obveznosti izvesti v zelo omejeni obliki.

Vnovičen grenek priokus je izrazila tudi Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj: "Ker vsi vemo, da so Kurentovanje ljudje. Da so ljudje tisti, ki so ustvarili to zgodbo, ki jo živimo že več kot 60 let. Zato je bila tudi odločitev, da moramo dogajanje izpeljati virtualno, zelo težka. Vemo, da moramo slediti trenutnim razmeram v državi, po drugi strani pa se zavedamo, da bomo, kljub temu da bodo dali vse od sebe, pravo dogajanje na ulicah kljub temu vsi zelo pogrešali."

Novinarska konferenca pred začetkom letošnjega Kurentovanja je potekala v živo in preko spleta. 

Hojka Berlič

Precej vstopnic že prodanih

Po besedah Draga Slameršaka, direktorja Radia Ptuj, ki je organizator programa v Karnevalski dvorani, so si ob prijavi na razpis za organizacijo zabavnega dela Kurentovanja na Ptuju letos in v prihodnjih letih želeli zgodbo oplemenititi tako, da bi v širni Sloveniji spoznali, prepoznali, kako je, ko se na Ptuju živi karnevalsko življenje, kar jim je tudi v prvem koraku pravzaprav kar dobro uspelo: "Ob začetni promociji Kurentovanja na Ptuju smo ob povabilu na ta veseli del doživeli pozitivne odzive po Sloveniji in kar nekaj vstopnic za koncerte na dogodkih je bilo že prodanih." Sedaj, je dodal Slameršak, ko je jasno, da dogajanja v živo ne bo, imajo vsi tisti, ki so vstopnice že kupili, možnost, da jih bodisi vrnejo v poslovalnice Eventima bodisi prihranijo za naslednje leto. Slameršak pa je ob tem vseeno prepričan, da so naredili dobre temelje za to, kar želijo povedati širši slovenski javnosti v naslednjem letu: "Da so največje Kurentovanje in največje pustovanje ter obujanje likov naših krajev zgodba Slovenije. In da bo v naslednjem letu tistih, ki bodo želeli obiskati Ptuj, doživeti to zgodbo predstavitve likov, ki so oznanjali življenje v preteklosti, več, kot jih je bilo kdajkoli prej."

Izvedli bodo tradicionalno Obarjado in ekstempore

Letošnje Kurentovanje, ki poteka pod sloganom Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost, se tradicionalno začenja 2. februarja s kurentovim skokom, glavnina programa pa bo potekala od 19. februarja do 1. marca. Srečkovič Bolšečeva je izpostavila nekaj poudarkov programa. V soorganizaciji s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj bodo drugič zapored pripravili natečaj Naj pustni krof 2022. Znova so se povezali s ptujskimi osnovnimi šolami, Vrtcem Ptuj, Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj ter zavodoma Sonček in Sožitje za skupno okrasitev ptujskih izložb, v katere bodo umestili tudi razstavo etnografskih pustnih likov in mask. Luč sveta bo 3. februarja ugledal še nov letnik vina Mistik, ki je plod dobrega sodelovanja med Zvezo društev kurentov Ptuj in Ptujsko kletjo.

Osrednje dogajanje se bo začelo 19. februarja, z županjino predajo mestne oblasti v roke princa karnevala, ki jo bo mogoče spremljati na družbenih omrežjih. V sklopu Kurentovanja se bo odvila 17. dobrodelna Obarjada, na voljo bodo pustna turistična vodenja po mestu. Izdali bodo pustno znamko in pustni žig, kar je plod dolgoletnega sodelovanja s Filatelističnim društvom Ptuj. Za otroke pa bodo v soorganizaciji s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj in Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož pripravili Ptujsko ustvarjalnico, v sklopu katere bodo otroci lahko ustvarjali tradicionalne pustne like, ki so vsako leto zastopani v povorki. "Če bo mogoče, bodo predstavniki posameznih likov ustvarjalnice tudi obiskali in predali otrokom del te naše bogate tradicije in dediščine, ki jo imamo," je pojasnila direktorica ptujskega zavoda za turizem. Izbirali bodo tudi najlepšo pustno okrasitev. Kurentovanju se bo znova pridružila ekipa festivala Art Stays z mednarodnim slikarskim ekstemporom.

V sklopu Kurentovanja bo na ogled še film Čas kurentov, ki so ga premierno predvajali ob 60. Kurentovanju, projekciji pa bo sledil pogovor z ustvarjalko in glavnim protagonistom filma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta