Ob izidu znanstvene monografije Preobrazbe mesta slavnostna predstavitev z množično udeležbo

Irena Brdnik
05.02.2023 02:00

Mesto Slovenska Bistrica je bogatejše za znanstveno monografijo Preobrazbe mesta, ki predstavlja, kako je mesto raslo, se razvijalo in spreminjalo med 18. stoletjem in letom 2020.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtorica monografije Simona Kostanjšek Brglez (desno) med pogovorom z voditeljico predstavitve Jano Jeglič
Irena Brdnik

Zgodovinsko, arhitekturno in umetnostno dediščino mesta je z mnogo ur vloženega znanstvenega dela in raziskav pripravila avtorica dr. Simona Kostanjšek Brglez. Ob izidu je Zgodovinsko društvo dr. Jožeta Koropca pripravilo slavnostno predstavitev v Slomškovem domu, ki je bil napolnjen do zadnjega. Prišli so tudi številni kolegi Kostanjšek Brglezove, predstavniki muzejev, arhivov in drugi strokovnjaki s področja zgodovine.

Poleg Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in sponzorjev je k izdaji pripomogla tudi občina Slovenska Bistrica. Župan Ivan Žagar je knjigi na pot v krajšem nagovoru avtorici izrazi vso priznanje. Zbrane je pozdravil tudi Primož Rajh, predsednik Zgodovinskega društva. Etnologinja in bibliotekarka v Univerzitetni knjižnici Maribor dr. Jerneja Ferlež je povzela pomembnost zgradb nekoč in danes in tudi zapisala uvodne besede v monografiji: "Zgradbe se skozi čas neizbežno spreminjajo. Po eni strani sledijo novim namembnostim, novim načinom življenja, odvisne so od tehnološkega razvoja, od razpoložljivih materialov, od družbenih okoliščin in ne nazadnje - od osebnih dejavnikov in okusa vsakokratnih lastnikov in uporabnikov. Spremembe so nujne, saj bi sicer zgradbe v mnogih pogledih postale neuporabne, s tem pa bi skoraj zagotovo začele propadati." Knjigi na pot je spregovoril tudi zgodovinar, profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru dr. Aleš Maver, zadnjo slavnostno besedo na odru pa je imel generalni konservator Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Robert Peskar, ki je poudaril, da v Sloveniji v monografiji zelo redko uspe predstaviti kraj, še posebej pa mesto. Monografija Preobrazbe mesta predstavlja spomenik Slovenski Bistrici, je dejal. Kulturni pečat so prireditvi dodali člani Mešanega pevskega zbora (MePZ) Natanael z zborovodkinjo Rebeko Bračič domačega Kulturnega društva Slomšek.

Avtorica dr. Simona Kostanjšek Brglez je v nadaljevanju prireditve v pogovoru z Jano Jeglič, ki je povezovala prireditev, ob predstavljanju nekaterih strani iz monografije na video projekciji podajala razlago. Razložila je, da naslovnica v sliki metulja prikazuje vse, kar je v monografiji obravnavano, zadnja stran knjige pa vsebuje tudi zgodovinski pečat Slovenske Bistrice z obzidjem in tremi stolpi. Rdeča in bela barva na platnicah sta barvi zastave Slovenske Bistrice. V minulih letih je mesto že raziskovala, med drugim je v diplomski nalogi leta 2010 zajela vse slovenjebistriške župnije. Bila je tudi avtorica aplikativnega raziskovalnega projekta Umetnost za turizem, ki se je izvajal na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU v sodelovanju s Turistično agencijo Sajko turizem med letoma 2019 in 2022, v katerem je tudi bil opravljen del raziskav za monografijo.

Primož Rajh, predsednik Zgodovinskega društva dr. Jožeta Koropca
Irena Brdnik

Knjiga ima 432 strani, 673 enot je slikovnega gradiva. V prvem delu so tri poglavja: Slovenska Bistrica, eno najstarejših mest na Spodnjem Štajerskem, Arhitekturna in umetnostna dediščina Slovenske Bistrice in Podobe Slovenske Bistrice v preteklosti. Najobsežnejši del v knjigi je Katalog primerjalnih posnetkov, v katerem so med drugim razglednice, fotografije, skice, risbe, pogovori z ljudmi. Strokovno mnenje knjigi so podali recenzenti: dr. Marja Lorenčak Kiker, izr. prof. dr. Aleš Maver in dr. Ferdinand Šerbelj.

Predstavitev monografije bo tudi v Mariboru, v četrtek, 16. februarja, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta