Ob odpovedi prireditev nastanejo stroški, pravijo potencialni izvajalci v ptujski Karnevalski dvorani

13.08.2021 06:15
Že četrtič z razpisom iščejo izvajalca komercialnega dela. Po zadnjem neuspešnem iskanju partnerja le za prihodnje leto znova ponujajo triletno sodelovanje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos dogajanja v Karnevalski dvorani ni bilo. Kako bo to zimo, ne ve nihče. Foto: Boris VUGRINEC
Boris Vugrinec

Še do 26. avgusta imajo zainteresirani možnost, da se odzovejo na javni poziv Zavoda za turizem Ptuj za izbiro izvajalca dogajanja v Karnevalski dvorani v letih 2022, 2023 in 2024. Na zadnji poziv, objavljen junija, ki pa je ponujal sodelovanje pri organizaciji le v letu 2022, se namreč ni prijavil nihče.

"Razlog vidim v tem, da so organizatorji dogodkov trenutno v nekem krču. Dejstvo je, da je nehvaležno načrtovati tako velike dogodke v zaprtih prostorih. Pa tudi napovedi za jesen in zimo niso najbolj obetavne. Po drugi strani je tu še finančni del. Vemo, da so bili organizatorji dogodkov med največjimi poraženci epidemije in vseh ukrepov," o razlogih za neodzivnost pri zadnjem razpisu razmišlja Katja Ertl z Zavoda za turizem Ptuj.

Niso videli smisla

Po mnenju predsednika sveta zavoda Andreja Klasinca pa se na poziv ni odzval nihče tudi zato, ker so ponujali sodelovanje le za eno leto: "Preprosto smo skušali dobiti partnerja, ki bi bil pripravljen za tako sodelovanje. V prvi vrsti smo se hoteli zavarovati. A očitno ni šlo. Sedaj pa skušamo poiskati partnerja, ki si bo želel dolgoročno sodelovati v tej zgodbi."

Da jih je kot potencialnega organizatorja odvrnilo prav predvideno enoletno sodelovanje, pritrjuje tudi Miroslav Sarkičevič, dolgoletni direktor mariborskega Zavoda Štuk in solastnik podjetja Arena Events, ki je najemnik dvorane Dvorane Campus Sava Ptuj. To se je v preteklosti že potegovalo za izvedbo komercialnega dela Kurentovanja: "Razpis je bil za eno leto. Ni imelo smisla, da se prijavljamo na razpis za neko zimsko obdobje, za katerega je vprašanje, v kakšni obliki bo sploh lahko kaj izvedeno."

Aktualni razpis, pojasnjujejo v ptujskem zavodu za turizem, se tako od prejšnjega razlikuje le v tem, da je sodelovanje sedaj, tako kot že tudi v preteklosti, znova predvideno za tri leta. Kot dodaja Ertlova, pa seveda vsebuje tudi nekatera varovalna določila, ki v primeru neizpolnjevanja pogodbenih določil omogočajo prekinitev pogodbe.

Nepredvidljva celo vstopnina

Po besedah Sarkičeviča sami načeloma ostajajo zainteresirani za organizacijo dogajanja v Karnevalski dvorani, o tem, ali se bodo prijavili na aktualni razpis, pa naj bi se dokončno odločili šele v prihodnjih dneh: "Treba se je pač odločiti, ali sprejmemo ta riziko odpovedi zaradi epidemije. Vedeti je treba, da neki stroški kljub morebitni sporazumni prekinitvi pogodbe z zavodom vendarle nastanejo. Če ne drugega, so vloženi čas, delo in energija. Vedno moramo namreč ob načrtovanju večjega dogodka dati kaj na stran. In če to potem odpade, smo tudi ob dogodke, ki bi jih lahko sicer izpeljali."

Razpisni pogoji, ki so bili predmet debat že v preteklosti, dodaja Sarkičevič ob tem, so na prvi pogled sicer res precej ostri, a če razumeš kontekst, poznaš zgodovino prireditve in njeno zasnovo, tudi razumeš, zakaj je tako: "Poznamo zgodovino ptujskih poskusov organiziranja v Karnevalski dvorani, boljših in slabših. Dejstvo pa je, da je bilo že v preteklosti težko. V bistvu se morajo zgoditi res neki idealni pogoji, da je to ekonomsko upravičljivo izpeljano." Sami, pravi, si tudi zaradi splošnega delovanja želijo, da bi se veljavne omejitve stabilizirale vsaj za nekoliko daljše obdobje. Zdaj se morajo namreč z delovanjem prilagajati iz tedna v teden, zato ne morejo niti predvideti višine vstopnine, saj ne vedo, ali bodo lahko v dvorani sprejeli 300 ali 3 tisoč obiskovalcev.

Spomnimo, da se je zgodba o iskanju izvajalca komercialnega dela Kurentovanja sicer začela že lansko poletje, ko je ptujski zavod za turizem objavil razpis za leta 2021-2023. Na njem so najprej izbrali prav podjetje Arena Events, kasneje pa so razpis zaradi procesnih pomanjkljivosti razveljavili. Na novembra ponovljenem razpisu pa nato niso izbrali nobenega od ponudnikov, saj je bilo že jasno, da izvedba programa v Karnevalski dvorani zaradi razmer s pandemijo novega koronavirusa ne bo mogoča.

Kot so pojasnili, je strokovna komisija svojo odločitev sprejela tudi zato, ker po njihovem mnenju zaradi nastale situacije ne bi bilo mogoče pravočasno priti do veljavne sklenitve posla in pravočasne izpolnitve obveznosti obeh pogodbenih strank v skladu s pogoji javnega poziva, zaradi česar sklenitev pogodbe ne bi bila veljavna.

Zavod je sicer ob tem razpisu prejel le eno popolno ponudbo. Po januarskem neuspelem poskusu iskanja organizatorja dogajanja v dvorani je tako aktualni razpis že četrti zapovrstjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta