Obeležili 30 let od zasaditve lipe, za kar so bili takrat preganjani

Drago Korade
04.07.2021 04:00
Pri družini Sternad na Kozjaku nad Pesnico v Spodnji Kungoti so prejšnjo sredo, 23. junija, zaznamovali natanko 30 let od zasaditve lipe, simbola slovenstva, na njihovem dvorišču ter v spomin na to dejanje odkrili občinsko obeležje. Dodajmo, da je bila zasaditev prve "samostojne" lipe v Sloveniji še pred uradno razglasitvijo samostojnosti 24. junija 1991 zabeležena tudi na naslovnici Večera.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pod prvo samostojno lipo v Sloveniji 
Arhiv Družine Sternad

V uvodu so zbrane pozdravili člani Kungoške pleh muzike, učenki Gabriela Driggs in Kjara Urbancl sta zapeli himno. V programu, ki ga je povezovala Mojca Štrakl, je sledil pozdrav županje občine Kungota Tamare Šnofl, ki je ta dan označila za prav posebnega, kakor dejanja družine Sternad izpred 30 let. Zaključila je z mislijo, da imeti svojo državo ni samoumevno, ampak je to privilegij, ki ga moramo negovati in ceniti, imeti več medsebojnega zaupanja, ki naj preplavi celotno Slovenijo in tako omogoči nam ter novim rodovom živeti v urejeni, prijazni in priložnosti polni domovini.

Naslovnica Večera s člankom o zasaditvi samostojne lipe
Večer

Franc Sternad se še spominja obiska Večerovega fotografa Borisa Vogrinca, ki je posnel fotografijo zasaditve, ki je bila dan za tem na Večerovi naslovnici. Sledilo je nekaj negotovih dni za Sternada, saj je dobival telefonske klice takratnega poveljstva JLA v Mariboru, da se mora pri njih zglasiti, zasaditev lipe je bila zanje provokacija. Družina se je tako začasno umaknila na Šober v okolici Urbana. Zdaj je Franc Sternad na pobudo sina Milka Sternada začel odkrivati spomine in mu za to izrekel zahvalo, prav tako občini z županjo na čelu.

Tamara Šnofl in Franc Sternad pri obeležju Foto: Drago Korade
Drago Korade

V družabnem delu je svečinska vinska kraljica Jožica Gornik promovirala vina, domačini pa so poskrbeli za prigrizek za udeležence, katerimi je bil tudi poslanec Marjan Pojbič, podžupan Kungote Rudi Matjašič, predsednica vaške skupnosti Spodnja Kungota Metka Ornik, nekateri občinski svetniki in zaposleni v občinski upravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta