Okvare na ptujskem vodovodu in težave s pitno vodo že skoraj vsak dan

Slavica Pičerko Peklar
26.11.2021 06:00

Da ne ostanejo brez vode, morajo prebivalci Ptuja in okolice zjutraj najprej preveriti, ali bodo delavci komunale na njihovem območju odpravljali kakšno okvaro. Dotrajan vodovodni sistem botruje tudi velikim izgubam vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vodovodno omrežje na širšem ptujskem območju je potrebno celovite prenove. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Na spletni strani Komunalnega podjetja Ptuj je vse pogosteje prebrati obvestila porabnikom o moteni oskrbi z vodo zaradi nujnih vzdrževalnih del. Svoje odjemalce vode o delih na omrežju in zato nekajurni prekinitvi vodovodne oskrbe komunala obvešča tudi na drugih spletnih omrežjih in v lokalnih medijih. Čeprav večino del opravijo dopoldne, ko naj bi najmanj motili potrošnjo, se vendarle dogaja, da se ljudje znajdejo pred pipo, iz katere nujno potrebna voda ne priteče.

Skoraj 1500 metrov

vodovodnega omrežja

Kaj so nujna vzdrževalna dela in zakaj so potrebna, smo povprašali Janka Širca, direktorja Komunalnega podjetja Ptuj, ki je upravljavec vodovodnega omrežja na širšem ptujskem območju: "Okvare na vodovodnem omrežju nastajajo predvsem tam, kjer so cevi iz neustreznih materialov, in tam, kjer je cevovod dotrajan. Upravljamo 1457 kilometrov omrežja, azbestnocementnih cevovodov je na tem omrežju še za 50 kilometrov, 123 kilometrov imamo cevovodov iz PVC-materialov. Slabost teh se pokaže s časom, okvare so posledica staranja materiala, velikokrat pride do prelomov.

Janko Širec in Rado Vek opozarjata, da je celostna obnova vodovodnega sistema nujna. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Težave povzročajo tudi dotrajani vodovodni priključki, nekateri so namreč v tako slabem stanju, da več ne izpolnjujejo zahtev za varno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo v skladu s predpisanimi merili." Okvare lahko pričakujemo tudi v prihodnje, dodaja Širec, saj je vodovodni sistem dotrajan in v slabem stanju. Zaradi vseh težav beležijo veliko, kar 25-odstotno izgubo pitne vode. "Manj okvar lahko pričakujemo, ko bodo občine, ki so lastnice vodovodnega omrežja, začele s svojim premoženjem ravnati kot dober gospodar, ga obnavljati in razvijati, s tem pa tudi upravičevati ceno javnih storitev," razlaga Širec. Ob tem doda, da Komunalno podjetje Ptuj letno za odpravo napak na vodovodnem omrežju nameni blizu 600 tisoč evrov.

Komunalno podjetje Ptuj vse pogosteje odpravlja napake na vodovodnem sistemu. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

"Veliko število nujnih vzdrževalnih del je posledica nevlaganj v vodooskrbni sistem, predvsem do leta 2014, torej do uvedbe omrežnine, kar nas je pripeljalo do zdajšnjega stanja, ko ni več mogoče zagotavljati nemotene oskrbe in normalnega opravljanja dejavnosti javne službe. Od leta 2014 zagotavljamo minimalna finančna sredstva za nujna investicijska vlaganja, a zamujenega ni mogoče nadoknaditi, zato bodo v prihodnje potrebna večja investicijska sredstva za obnovo vodovodnega omrežja, da bomo odjemalcem zagotovili varno in nemoteno oskrbo s pitno vodo," ugotavlja direktor ptujskega komunalnega podjetja.

Hkrati spomni, da se v Spodnjem Podravju že pet let ukvarjajo s pripravo projekta Celovita obnova vodovodnega sistema, ki med drugim zajema zamenjavo dotrajanih cevovodov, predvsem iz azbesta in PVC, vgradnjo nadzornih vozliščnih jaškov, gradnjo dodatnih globinskih vodnjakov, vgradnjo filtrov globinske vode: "Omenjeni projekt je predpogoj za želeni dvig kvalitete pitne vode. Nekatere občine so že izbrale izvajalce gradbene dokumentacije, za začetek del pa je potrebna tudi pridobitev gradbenega dovoljenja, kar je v nekaterih občinah že v teku."

Pol stoletja star vodovod

Komunalno podjetje Ptuj zagotavlja vodo porabnikom na območju 21 občin v Spodnjem Podravju, delno pa oskrbuje z vodo tudi občine Ormož, Duplek, Slovenska Bistrica, Lenart in Sveti Jurij. Zaradi močno razvejenega vodovodnega sistema prihaja tudi v poletnih mesecih, ob večji porabi vode, do motenj v oskrbi. Da je vodovodni sistem star že več kot pol stoletja in dotrajan, že leta opozarjajo v ptujskem komunalnem podjetju, nujnost celovite obnove podpirajo tudi v tukajšnjih občinah, a se je v preteklosti zaustavljalo pri financiranju obnove in vprašanju, kaj in kje obnavljati. Za najbolj nujno obnovo 250 kilometrov vodovodnega omrežja bi bilo treba zagotoviti vsaj 50 milijonov evrov, ugotavljajo snovalci projekta, za katerega naj bi pridobili tudi evropski denar. Projekt vključuje tudi izgradnjo nujno potrebne povezave med desnim in levim bregom Drave, ki naj bi potekala po Puhovem mostu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta