Omejitev za tovornjake

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.04.2019 20:22

S preusmeritvijo tovornega prometa na avtoceste se bo močno zmanjšal promet na državnih cestah, kar bo doprineslo h kakovostnejšemu življenju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprtje ceste čez jez Ptujskega jezera
Slavica Pičerko Peklar

Da bo naša država do poletja sprejela ukrepe, s katerimi bo omejila tranzitni tovorni promet na mejnih prehodih med Petišovci in Gruškovjem, je najpomembnejše sporočilo včerajšnjega delovnega srečanja županov s predstavniki ministrstva za infrastrukturo ter okolje in prostor v zvezi z izgradnjo ceste med Ormožem in Ptujem.

​Obvoznica je obvez(n)a

​Prepoved mednarodnega tovornega prometa po Ormoški cesti na Ptuju je ena od zahtev Civilne iniciative za ptujsko obvoznico, ki si prizadeva za čimprejšnjo izgradnjo obvoznice, z njo pa razbremenitev zdaj zelo prometnih povezav s Ptujem. Mednarodni tovorni promet bodo usmerili na pomursko in podravsko avtocesto, je na sestanku županov s predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za infrastrukturo v Markovcih napovedal Zvone Zavasnik z ministrstva za infrastrukturo. Za prepoved tovornega prometa na mejnem prehodu Mursko Središče - Petišovci se je že pred meseci odločila Hrvaška, posledica tega pa je še več tovornjakov na državni cesti od Zavrča do Ptuja in iz smeri Središča ob Dravi. Tovorni promet se je na teh cestah v zadnjih mesecih povečal za kar polovico, tako samo skozi Spuhljo do Ptuja dnevno pelje več kot tisoč tovornih vozil. Z omejitvijo tranzitnega prometa bi lahko zdajšnje število tovornjakov zmanjšali tudi za 70 odstotkov. Ukrep so župani občin, ki ležijo ob trasi bodoče nove ceste med Ormožem in Ptujem, pozdravili, obenem pa spomnili, da bi omenjena cesta morala biti zgrajena že pred več kot petimi leti, pa se njena gradnja komaj začenja. Na vprašanje, kdaj bosta zgrajeni prva in druga etapa ceste od Ormoža do Markovcev, Zavasnik ni hotel napovedati, še manj jasno je, kdaj se bo začela gradnja ceste od Markovcev do Ptuja. Sta pa končno v pripravi poročilo vplivov na okolje in študija variant bodoče južne in severne obvoznice, za kar naj bi bilo po nekaterih napovedih treba vsaj dve leti časa.

Damjan Habjanec, podjetnik, ki s podjetjem Reseda deluje v obrtno-poslovnem centru Markovci, o cestnih povezavah: "Že leta 2005, ko sem začel poslovno prihajati v to okolje, je bilo napovedano, da bo cesta kmalu zgrajena. Zame kot izvoznika dobre cestne povezave ogromno pomenijo in v imenu širšega gospodarstva bi opozoril, da zdajšnja infrastruktura nikakor ni v dobro gospodarskega razvoja."
Župana Središča ob Dravi in Zavrča, Jurij Borko in Slavko Pravdič, opozarjata na nevzdržne razmere, v katerih živijo ljudje ob državnih cestah, in napovedujeta ustanovitev še več civilnih iniciativ, če se dolgo pričakovana gradnja ne bo zares začela. In če se je že zdelo, da je za vse najbolj sprejemljiva južna varianta ceste od Markovcev do Ptuja, pa so svetniki občine Videm na eni svojih prvih sej v novi sestavi sprejeli sklep, da z južno različico trase ne soglašajo. "Opozoriti moram na odločitev našega občinskega sveta, saj je zdaj, v času študije variant in presoje vplivov na okolje, še čas, da se prisluhne tudi našim pomislekom," je včeraj poudaril Branko Marinič, župan občine Videm. Prebivalci Vidma opozarjajo na vse bolj prometno obremenjeno cesto, ki vodi skozi občinsko središče do mejnega prehoda Zgornji Leskovec in jo, da se izognejo plačilu cestnine, izbirajo tako turisti kot tovornjakarji. Rešitev, kot je slišati, vidijo v cestni obvoznici, kar bi morda lahko povezali z gradnjo ptujske obvoznice. Na nerazumevajoče dolge postopke umeščanja nove ceste v okolje, je opozorila Mojca Žnidarič, državnozborska poslanka z Ormoškega: "Pred skoraj dvema desetletjema smo se začeli pripravljati na gradnjo, a so se šele lani začela dela na viaduktu Sejanca, o nadaljevanju gradnje pa še kar ni slišati nič konkretnega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta