Po okrutnem umoru v Kidričevem: Skrb za štiri otroke je prevzela babica

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.05.2024 06:00

Najhuje je zvečer, ko si dve deklici in dva dečka najbolj želijo maminega objema, je povedala mati kruto umorjene Sabine A. Za otroke lahko darujete prek SMS-sporočila ali na poseben račun ptujskega Rdečega križa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bliža se poletje, ko bodo otroci potrebovali primerna oblačila, potem bo kmalu tu že novo šolsko leto, ko jim bo treba nakupiti potrebščine. Slika je simbolična.
Andrej Petelinsek

Pred dobrim mesecem je Spodnje Podravje pretresla vest o umoru Sabine A., matere štirih mladoletnih otrok iz Markovcev. Gre za posebej okrutno dejanje, saj sta ga v sostorilstvu načrtovala in izvedla 37-letni mož umorjene in 33-letnica iz Lenarta, njegova ljubica. Dve deklici in dva dečka, najmlajši še ne šteje dve leti, so tako ostali brez matere, o usodi očeta pa bo odločalo sodišče. Sedaj živijo pri upokojeni babici Mariji H. in njenem 42-letnem invalidnem sinu Zlatku, pri katerem je bila pokojna Sabina zaposlena kot družinska pomočnica. V njeno zavetje so jih pripeljali, ko so policisti pridržali njihovega očeta.

Potrebujejo ljubezen in varno zavetje

Obiskali smo jih v hiški na hribu v Podlehniku, kjer že urejen vrt s peskovnikom in igračami priča o tem, da je polna življenja. Otroci, pravi babica Marija, po vsem, kar so prestali, potrebujejo predvsem ljubezen in toplino domačega okolja: "Mamice ne more nihče in nič nadomestiti. Najhuje je zvečer, ko si želijo samo njenega objema." Otroci so sicer navajeni biti pri njej, saj je tudi v preteklosti vedno pazila nanje, ko je Sabina morala po kakih nujnih opravkih. Pri njej so velikokrat preživljali tudi čas med počitnicami. Sedaj ji pri skrbi za vnuke na pomoč priskoči tudi druga hčerka z družino, ki ima že odraslega sina. Vedno so bili, pravi Marija, ki je sicer pred leti že izgubila moža, tesno povezana družina: "Veliko časa smo preživeli skupaj. Sabina me je že zjutraj poklicala in me vedno vprašala, ali sem že spila svojo kavo in kaj delam. Najmlajšega sina je pripeljala s seboj, ko je pomagala Zlatku. Vedno je bila nasmejana in pozitivna." Zdaj so prav otroci tisti, ki ob tragediji, ki je še kar ne more dojeti, dajejo smisel njenemu življenju. O tem, kje bodo otroci v prihodnje, bo sicer odločalo sodišče. Sama pravi, bi z veseljem skrbela zanje tudi v prihodnje, obstaja tudi možnost, da bi za skrb za otroke prevzela njena druga hčerka, ki jih je prav tako brez pomisleka pripravljena sprejeti v svoj dom. "Želim si samo, da bi vsi ostali skupaj in bi otroci ostali pri nekom, ki ga imajo radi," pravi babica.

Najboljša pomoč je donacija na račun pri Rdečem križu

Že takoj po tragediji so se odzvali številni, ki so želeli pomagati. Pri zbiranju denarja so skupaj stopili prijatelji in znanci, ki so v kratkem času zbrali dovolj za prvo pomoč družini, stekle pa so še druge akcije zbiranja sredstev in nujno potrebnih stvari. Otroci, od katerih so kar trije šoloobvezni, imajo tako zdaj pri babici opremljene sobice in računalnike, ki jih potrebujejo za šolo, ta teden bodo dobili še vsak svoj stol za k pisalni mizi. Za potrebno psihološko pomoč so poskrbeli na Centru za socialno delo Spodnje Podravje. A z manjšo pokojnino skrbeti za štiri otroke zagotovo ni lahko, poudarja Stanko Jelen iz krajevne organizacije Rdečega križa Podlehnik, ki je prevzel koordinacijo pomoči otrokom. Prav zdaj se na primer dogovarjajo za organiziranje akcije zbiranja in priprave drv za kurjavo: "Pri nas je veliko ljudi, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, a ne le z denarjem, temveč tudi s konkretnim delom." Položnice bodo ob štirih otrocih zagotovo tudi precej višje. Bliža se poletje, ko bodo otroci potrebovali primerna oblačila, potem bo kmalu tu že novo šolsko leto, ko jim bo treba nakupiti potrebščine. Marija pravi, da je vesela vsake pomoči. Ob tem pa vse, ki so pripravljeni pomagati, prosi, da se obrnejo na Rdeči križ. Na ptujskem Rdečem križu so namreč zanje odprli poseben dobrodelni račun, s katerega potem neposredno plačujejo račune za otroke. "Tako je najbolje in najbolj jasno, za kaj je denar porabljen. Sodišče še ni odločilo, pri kom bodo otroci, in na tak način bo denar resnično namenjen njim, ne glede na to, kje bodo živeli," še pravi babica. Otroci, ki so tako rekoč čez noč ostali brez obeh staršev, namreč pomoči ne bodo potrebovali le danes in jutri, temveč še vsaj nekaj let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta