Po večmesečnih pripravah so s slavnostno prireditvijo v Svetem Juriju prevzeli novo gasilsko cisterno

Aleksandra Papež
04.06.2023 04:12

Gasilci v Svetem Juriju v Slovenskih goricah so težko pričakovali maj. Predsednik PGD Sveti Jurij Robert Kukovec in poveljnik Dejan Najdenik sta ga 19. maja pripeljala iz Ilirske Bistrice, kjer so ga nadgradili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maksimiljan Krautič

Novo vozilo je tako že v petek, 19. maja, na svoji prvi vožnji pozdravilo krajane po vseh mejah jurovske občine, v centru Jurovskega Dola pa je bilo sprejeto v slovesnem slavoloku šestih brizgaln in ešalonu domačih gasilcev. 

Soboto, 20. maja, je zaznamovala množica gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Lenart, sosednjih gasilskih društev ter domačinov in gostov, ki je formirala gasilska parado. V slovesnem mimohodu je sodelovalo okoli 200 gasilcev iz 14 prostovoljnih gasilskih društev, 21 gasilskih vozil različnih tipizacij in konjska vprega, ki jo je vozil Klemen Konc iz Gorenjske, na njej pa so se peljali veterani PGD Sveti Jurij. Vprega je bila izdelana leta 1954, v času svojega delovanja pa so lahko nanjo priklopili gasilsko brizgalno.

Osrednja prireditev je bila na igrišču za osnovno šolo. Predsednik PGD Sveti Jurij in poveljnik Gasilske zveze Lenart Robert Kukovec je v svojem govoru poudaril, da je kar nekaj generacij jurovskih gasilcev prispevalo svoj delež, da so lahko na tej slovesnosti s spoštovanjem in ponosom govorili o društvu, ki v svojem skoraj 90-letnem delovanju ni samo ohranjalo svoje vitalnosti in sposobnosti, ampak je z leti raslo in se krepilo tako po številu članstva kot v posodabljanju gasilske opreme. Izpostavil je, da je društvo že leta 2017 v program dela kot prioriteto navedlo nabavo novega gasilskega vozila, kar je novembra 2021 potrdil tudi občinski svet občine. Že takrat so v društvu pričeli z zbiranjem ponudb za nadgradnjo podvozja. Nato je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje WEBO iz Maribora.

Maksimiljan Krautič

Novo vozilo se po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije imenuje GVC 3. To je gasilska cisterna, namenjena je predvsem prevozom pitne vode in dostavi vode na požarišče. Kukovec je v svojem nagovoru povedal še, da je skupna vrednost vozila znašala 320.000 evrov in izpostavil vlogo občine, ki je v dvoletnem proračunskem obdobju zagotovila 220.000 evrov, zato se je zahvalil županu Petru Škrlecu in celotni ekipi. Gasilci so za finančno pomoč zaprosili tudi krajane, podjetja in posameznike. Novo gasilsko vozilo ima tako 112 bronastih, 28 srebrnih in 32 zlatih botrov, vsi so za donacije na prireditvi prejeli posebne zahvale.

Župan Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec je v govoru poudaril, da je to že tretje novo gasilsko vozilo v PGD Sveti Jurij, odkar je župan. Gasilcem je zaželel, da bi bilo čim manjkrat udeleženo pri intervencijah in bi v večini služilo le izobraževalnim namenom in prevažanju pitne vode. Zahvalil se je tudi obema sestavoma občinskih svetov, ki sta podprla njegov nakup, prejšnjemu predsedniku PGD Sveti Jurij Jerneju Siniču, prejšnjemu poveljniku in sedanjemu predsedniku Kukovcu pa za vztrajnost pri pogajanjih. "Novo gasilsko vozilo ni samo vozilo gasilcev, ampak je vozilo vseh jurovskih občanov," je še dejal Škrlec.

Na prireditvi so pozdravili tudi Klemen Potrč, predsednik Gasilske zveze Lenart, Dušan Vižintin, član poveljstva GZS in poveljnik podravske regije, Franc Breznik, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, in Roman Cafuta, komercialist v podjetju WEBO Maribor. Ključe je po nagovorih v imenu vseh voznikov prejel glavni strojnik društva Tilen Vuzem. Domači župnik in prodekan Janko Görgner pa je opravil še blagoslov vozila.

V kulturnem programu so sodelovali Jurovski oktet, Pihalni orkester MOL Lenart ter člana gasilskega podmladka v PGD Sveti Jurij Pia Črnčec in Anej Lorber. Za prvi del gasilske veselice so poskrbeli Razigrani fantje, ob 21. uri pa je na oder pred nabito polnim šotorom stopil ansambel Saša Avsenika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta