Podjetje Dobrodej je oralo ledino pri prehrani rejnih živali

Damijan Toplak
15.05.2021 05:00
V Skokah v občini Miklavž na Dravskem polju že več kot tri desetletja uspešno podjetje na čelu z ustanoviteljem Francem Peperkom posluje in dobro sodeluje tudi z lokalno skupnostjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Toplak

Florjan Peperko, univerzitetni diplomirani inženir kmetijstva, je kot mlad agronom v Skokah, kamor se je priženil s Kozjanskega, ob pomoči ženinih staršev pričel posel z dodatki za krmne mešanice za različne vzrejne živali pa tudi kopitarje in divjad. Leta 1988 je ustanovil podjetje Dobrodej in to je še zmeraj eno redkih slovenskih podjetij na tem področju. Z dvanajstimi redno zaposlenimi in še z nekaj pogodbenimi sodelavci pa je Dobrodej gotovo največje podjetje v Skokah, kraju v miklavški občini. Leta 2000 je podjetje, ker je imel kljub dobrim bilancam težave pridobiti dolgoročnejši kredit, prodal podjetju Jata Emona in to je še zdaj stoodstotni lastnik podjetja, Peperko pa ostaja direktor.

​Postavili bodo sončno elektrarno

Florjan Peperko, direktor in ustanovitelj podjetja Dobrodej Foto: Arhiv podjetja
Arhiv Podjetja

Kot specialista za prehrano vzrejnih živali ga je motilo, ker v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja na trgu ni bilo teh proizvodov, zato se je odločil ustanoviti podjetje Dobrodej, ki zdaj dela izključno lastne dodatke h krmni mešanici vzrejnih živali ali pa so ti že dodani h krmnim mešanicam, ki pa jih sami ne proizvajajo. Pred ustanovitvijo lastnega podjetja je bil zaposlen v Kmetijski zadrugi Rače, Agrokombinatu Maribor pa tudi v tedanjem Dravskem zavodu za veterinarstvo in živinorejo na Ptuju, kjer je skrbel za nutricionistično prehrano živali.

Ker proizvajajo mešanice, sodijo v t. i. mešalniško industrijo. "V naših vrstah imamo agronome, tehnologe, veterinarje in proizvodne delavce, ki jih sami priučimo za delo pri nas, da lahko potem delajo na praktično vsakem delovnem mestu v proizvodnji," pove Florjan Peperko. Njihovi glavni kupci so kmetje, kmetijske zadruge, lovske družine in manjše mešalnice krmil. Skoraj v celoti prodajajo v Sloveniji, do kakšnih pet odstotkov prodaje pa dosegajo na Hrvaškem in v Avstriji. V glavnem h krmnim mešanicam dodajajo od tri do štiri odstotke svojih dodatkov, ki vsebujejo različne minerale, rudnine in vitamine, prepotrebne za zdravo prehrano različnih (vzrejnih) živali. Lani so prodali 3500 ton izdelkov, epidemija se pri njihovem poslovanju na srečo ni odrazila negativno, tudi pri prodaji dodatkov za prašiče ne. Še več, del dobička nameravajo nameniti za izgradnjo lastne sončne elektrarne, s katero bi sami proizvedli zadostne količine električne energije, ki jo porabijo za delovanje.

Damijan Toplak

​Še se čuti povezanega s Skokami

Čeprav se je Florjan Peperko ​pred leti z družino preselil v kraj Trčova v mestni občini Maribor, v Skokah živi le še njegova tašča, se še vedno počuti povezanega s Skokami in miklavško občino. Tako v podjetju Dobrodej vsako leto različnim športnim, upokojenskim in drugim društvom, ne le iz miklavške občine, donirajo okrog 30 tisoč evrov.

Ker njihova proizvodnja ne onesnažuje in ne praši, prav tako ne povzroča hrupa, imajo s krajani in z miklavško občino dobre odnose, včasih le koga zmoti, ker pride po blago kakšen večji tovornjak. A Peperko se spominja, da je bilo podjetje v kraju že tedaj, ko je bilo v Skokah le kakšnih deset hiš. Večno pa bo hvaležen ženi in njenim staršem, da so mu pred 33 leti omogočili uresničiti njegovo podjetniško idejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta