Podražitev ogrevanja ni podžgala ptujskih mestnih svetnikov

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.01.2022 18:54

Pričakovati je bilo razpravo o višjih cenah ogrevanja na Ptuju, a sta se oglasila le dva svetnika. Velike naložbe v kanalizacijo na obrobju občine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Izredna seja ptujskega mestnega
sveta je minila skoraj brez razprave.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Le dva dni zatem, ko so ptujski mestni svetniki sprejeli lokalni energetski koncept - in to brez pričakovane razprave - ob zadnji izredno visoki podražitvi ogrevanja, razprave o tej ni bilo niti na današnji izredni seji mestnega sveta. Več časa so namenili gradnji kanalizacijskega omrežja na obrobju mestne občine Ptuj.

Les namesto predragega plina

Nedavna občutna podražitev ogrevanja je povzročila hudo razburjenje med Ptujčani, saj so bili zneski na januarskih položnicah za ogrevanje za sto in več odstotkov višji kot v preteklosti. Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj (JSP), ki zadnje desetletje s toplotno energijo oskrbuje 2500 stanovanj in druge objekte v ptujski občini, razlaga, da je razlog za podražitev dvig cen energentov na svetovnem trgu: "Cena zemeljskega plina, s katerim ogrevamo, se je v zadnjem obdobju drastično zvišala. Zdaj je kar petkrat višja kot v preteklem obdobju, 2,5-krat višja je cena električne energije, višja je tudi cena toplote, ki jo odkupujemo od podjetja Top energija za kogeneracijo."

Izredna seja ptujskega mestnega sveta je minila skoraj brez razprave.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Z znižanjem akontacije je mogoče znesek za ogrevanje znižati in prerazporediti na več mesecev, pravi Hodnik in pojasnjuje: "Našim odjemalcem svetujemo, naj znesek akontacije za ogrevanje prilagodijo. Predlagamo znižanje, ker bo ta podražitev veljala za samo en del leta in zdajšnji dvig stroškov akontacije za sto odstotkov ne pomeni, da bo tudi skupni strošek ogrevanja ob koncu kurilne sezone enake višine. Kakšna bo končna cena ogrevanja, bo znano po zaključku poračuna, saj je to odvisno od zunanjih temperatur, posamezne porabe, dolžine kurilne sezone ... Naši odjemalci se tako lahko odločijo za znižanje akontacije in sklenejo dogovor o daljšem odplačevanju, torej stroške porazdelijo na vse mesece v letu, saj so zneski na položnicah v toplejših mesecih občutno nižji. Mi bomo naredili vse, da v prihodnje znižamo strošek ogrevanja, zadnja sprememba cen energentov pa je močno presenetila tudi nas. Naš cilj je čim prej zamenjati obstoječe kotle na zemeljski plin s kotlom na lesno biomaso, da bi se s tem izognili nihanju cen energentov na trgu."

Pomoč po ustaljenih poteh

Kot pravi Hodnik, se je kakšna desetina njihovih odjemalcev v preteklem tednu že oglasila pri JSP in se dogovorila za znižanje akontacije, ki jo bodo plačevali tudi v mesecih, ko ni kurilne sezone. Nekateri mestni svetniki so JSP v preteklih dneh že očitali, ker so pogodbo za nakup plina podpisali šele konec leta, kljub temu da se ve, da so cene energentov praviloma najnižje spomladi. A Hodnik na take očitke odgovarja, da so zakup opravili kot pretekla leta in da nihče lansko pomlad ni pričakoval takega dviga cen energentov: "Zaradi ponovitve razpisa smo nekaj časa lansko leto resda izgubili, na ponovljenem razpisu pa prejeli le eno ponudbo, od podjetja Geoplin."

V pričakovano vročo razpravo o podražitvi ogrevanja sta se vključila le svetnik Milan Klemenc (samostojni) in svetnica Dijana Alibabić (Lista Andreja Čuša). Prvi je omenjal morebitno rešitev in nižjo ceno v skupnem zakupu energentov več občin, svetnico pa je zanimalo, kako se bo obračunavala poraba po stari in novi ceni ogrevanja. Izvedela je, da gre za mesečni obračun in da težav pri končnem obračunu ne bo. Na Mestni občini Ptuj (MOP), kot pojasnjuje županja Nuška Gajšek, o kakih energetskih vavčerjih in podobnem ne razmišljajo: "Za kaj takega nimamo finančnih rezerv. Pomagali bomo z izrednimi socialnimi pomočmi, za katere lahko naši občani zaprosijo po ustaljenih poteh."

Na sedmi izredni seji mestnega sveta so svetniki danes sprejemali dokumente, ki so nujni za nadaljevanje gradnje kanalizacijskih omrežij na območju Grajene, Pacinja, Suhe veje in Mestnega Vrha. V četrtni skupnosti Grajena ob cesti Maribor-Vurberk-Ptuj naj bi druga faza izgradnje 210 metrov kanalizacije stala dobrih 55 tisoč evrov, 22 tisoč jih mora zagotoviti MOP, dobrih 33 tisoč evrov so sredstva mehanizma za okrevanje in odpornost, ki so finančna podpora EU.

Kanalizacijo na obrobju mesta
naj bi temeljito prenovili.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Vrednost kanalizacijske gradnje na območju Pacinja je dobrih 876 tisoč evrov, iz mestnega proračuna pa bo za to, dobrih tri tisoč metrov dolgo kanalizacijsko omrežje treba zagotoviti 350 tisoč evrov, preostalo so evropska sredstva. Na območju četrtne skupnosti Breg - Turnišče je v načrtu gradnja kanalizacijskega omrežja Sodince-Suha veja. To je tudi najdražja investicija, saj je njena vrednost ocenjena na nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, z milijonom evrov naj bi jo podprla EU. Vse novogradnje potekajo na območjih, kjer je javno kanalizacijsko omrežje že zgrajeno in je sposobno odvesti dodatne komunalne odpadne vode do centralne čistilne naprave na Ptuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta