Pojoči pater Janez Ferlež, ki navdušuje z glasbo, praznoval srebrni jubilej

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.09.2022 04:00

V domači cerkvi sv. Antona Puščavnika je pater Janez Ferlež obhajal srebrno mašo. Ferlež, ki vodi tri župnije, je kot velik navdušenec nad nogometom ustanovil nogometno ekipo Joe Fernandes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S srebne maše priljubljenega patra v Stopercah
Peter Kitak

Pater Janez Ferlež je v rodni župniji svetega Antona Puščavnika v Stopercah v občini Majšperk sredi poletja obhajal srebrno obletnico nove maše. Domačini so bili veseli in ponosni, da se je njihov rojak odločil jubilej praznovati v domačem kraju. Praznovanje je potekalo v lepo okrašeni cerkvi sv. Antona Puščavnika, kjer so za prav poseben aranžma pred oltarjem poskrbele Angela Kitak, Anica Rejec in Mojca Kolar. Za napise in za slavolok pred cerkvijo so poskrbeli duhovnikovi domači in njihovi sovaščani. Na slovesnosti so prepevali pevci in pevke domačega mladinskega in odraslega cerkvenega pevskega zbora.

Še posebno čustveno je bilo, pravi Zdenka Golub, ki spremlja najrazličnejša dogajanja na haloškem koncu in jo je nagovorila tudi slovesnost v Stopercah, ko se je zboru pridružilo tudi nekaj domačink, ki so v Ferleževi mladosti prepevale skupaj z njim. Za čudovito orglarsko glasbo je poskrbela domačinka Maja Novak. Za organizacijo slovesnosti, kakor je v Stopercah že dolgo ni bilo, je poskrbel župnik in dekan Ciril Čuš z župljani in mu v imenu župnije izročil mašni plašč. Srebrnomašni pridigar na slovesni maši je bil dr. Andrej Šegula. Jubilant Janez Ferlež, srebrnomašnik, je slavnostno dogajanje obogatil še s svojo kitaro, zaigral je in zapel, da se je od ganjenosti in sreče orosilo marsikatero oko.

Janez Ferlež
Peter Kitak

V imenu župnijskega sveta je srebrnomašnika pozdravila Anica Rejec, Vinko Jerič mu je v imenu župnijskega pastoralnega sveta izročil darilo. Srebrnomašniku je čestitala in zaželela vse dobro tudi županja občine Majšperk Darinka Fakin in mu podarila občinske simbole. S slavljencem dneva so se veselili njegova družina in njegovi prijatelji iz več župnij, kjerkoli je deloval. Po maši so se gostje zbrali v Domu krajanov Stoperce, kjer so po kosilu in prijetnem druženju prisluhnili prelepemu popoldanskemu koncertu, v katerem so sodelovali družinski ansambel Potočnik, Antonio Tkalec, Jože Krsnik, Uroš Sagadin, Jože Kozel in seveda pojoči pater. Ponovitve srebrne maše je Janez Ferlež imel še v vseh treh rajskih farah, kakor jim prav,i na Prežganju, v Štangi in na Jančah, kjer deluje zadnja leta.

Janez Ferlež, doma iz župnije sv. Antona Puščavnika v Stopercah, je tu preživel svoja otroška leta, ki so bila zaznamovana z delom na kmetiji. Ima dva brata in sestro, ki imajo svoje družine. Novo mašo je daroval leta 1997 v rojstni župniji. Kot župnik in kaplan je deloval v mnogih krajih na širšem ptujskem območju, pa tudi drugod po Sloveniji verniki še kako dobro poznajo dobrovoljnega patra Janeza Ferleža. Povsod, kamorkoli pride, širi ljubezen do glasbe, saj je tesno povezan z njo. Sam in s svojimi skupinami glasbenikov je nanizal že vrsto odmevnih uspehov. Ob vsem delu in ukvarjanju z glasbo je tudi nogometni navdušenec. Tako je ustanovil svojo nogometno ekipo z imenom Joe Fernandes. Igra pa pater še za reprezentanco duhovnikov Slovenije, s katero je bil že na desetih evropskih prvenstvih v malem nogometu.

Pred leti mu je nadškof Stanislav Zore zaupal tri župnije: Prežganje (sveta Marjeta), Štanga (sveti Anton Padovanski) in Janče (sveti Nikolaj – Miklavž). Živi v Štangi, na Prežganju, kjer sprejema mnoge skupine na duhovne vaje, se ukvarja z zelišči, ureja Rajski vrt na Prežganju, vodi trgovinico Rajska kašča in Antonov vrt v Štangi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta