Polovica denarja za kolesarske naložbe na Ormoškem iz EU

10.08.2021 06:30
Največ za posodobitev vodovodnega omrežja in osrednje naprave za čiščenje odpadnih vod
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci Komunalnega podjetja Ormož so že opravili prve izkope. Foto: Karolina PUTAREK
Karolina Putarek

Letos na Ormoškem izvajajo tri večje naložbe, ki so izdatno financirane tudi z denarjem EU in države. To so ureditev komunalne opreme v novem obrtno-podjetniškem območju, širitev in posodobitev vodovodnega omrežja ter obnova in nadgradnja osrednje čistilne naprave v mestu Ormož. Največja med njimi je posodobitev vodovoda, ki je vredna nekaj čez osem milijonov evrov.

​Projekti že leta 2014

​Zanjo so se odločili, ker je večina vodovodnega omrežja premajhne zmogljivosti in deloma zastarela. Zato je oskrba s pitno vodo, še posebno v sušnih obdobjih, precej motena in otežena, velike so tudi izgube v omrežju. Že leta 2014 je ormoška občina zasnovala obsežen program širitve in posodobitve omrežja, šele letos pa so lahko pričeli graditi.

Pomembno je, da bo vodovod dobil zmogljivejša prečrpališča, več vodohranov ter povezovalnih vodov večjih zmogljivosti, ob tem pa tudi nove cevi, ki bodo nadomestile dotrajane in azbestne, ki so povzročale največ izgub. Ker gre za velik finančni zalogaj, so občine Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi združile moči in si prizadevale, da bi to veliko naložbo uvrstili v projekte, ki so sofinancirani z denarjem EU. Njihov program, uradno poimenovan Oskrba s pitno vodo v porečju Drave 2014-2020 (ormoško območje), so uvrstili v izbor regijskih projektov in nato še v program partnerstva za razvoj v veliki statistični regiji Podravje, pod katero sodijo omenjene občine.

Danijel Vrbnjak Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Uspelo jim je pridobiti denar tako za prvo fazo, ki je že končana in s katero so zgradili velike povezovalne vode, zdaj pa tudi za drugo fazo, saj so končno pričeli polagati prve metre cevi na Seniku na meji med občino Ormož in Sveti Tomaž. Na vodovodnem odseku Hajndl-Kostanj je izbrani izvajalec, Komunalno podjetje Ormož, pred kratkim pričel graditi. Kot so povedali pri izvajalcu, se sicer srečujejo s težavami zaradi dolgih dobavnih rokov za cevi in pripadajoče dele, vendar delo poteka po načrtih in doslej brez večjih zapletov ali ovir.

​Zgodovinski dan

​Da gre za resnično obsežen projekt omenjenih treh občin, ki je sploh največji v zadnjih letih na tem območju, kaže izjava ormoškega župana Danijela Vrbnjaka, ki je pričetek del imenoval kar zgodovinski dan. Naložba obsega številne objekte, največji med njimi pa so nov vodohran v zaselku Kostanj in tri obnove in razširitve že obstoječih na Humu in Hajndlu ter v Vičancih. Na novo bodo uredili dve območji hidroforskih postaj na Humu in Vičancih ter obnovili vodno prečrpalnico v Pušencih. Skupno bodo posodobili skoraj 26 kilometrov cevovodov na potezah Ormož-Hum-Vodranci, Godeninci-Vodranci, Hajndl-Vičanci, Kostanj-Velika Nedelja- Podgorci ter Hajndl-Koračice in Hajndl-Ormož.

​Kot je ob začetku naložbe še povedal ormoški župan, so osnovni cilji investicije - ob gradnji ustreznega omrežja za kakovostno oskrbo s pitno vodo - še izboljšanje zdravstvenega stanja prebivalstva, saj bodo dobivali zdravo, neoporečno pitno vodo že obstoječi uporabniki in tudi novi. "Projekt bo omogočil tudi izboljšano hidravlično stanje sistema, kar bo pomenilo še varnejšo in kakovostnejšo oskrbo s pitno vodo," ocenjuje župan.

Skupno bodo boljšo pitno vodo, predvsem pa njeno nemoteno dobavo, poslej zagotovili za nekaj čez 15 tisoč prebivalcev. Roman Rozman, skrbnik projekta in višji svetovalec za razvojne projekte, gospodarske javne službe, prostor in varstvo okolja na ormoški občini, pa je dodal podatke, da je že sedaj bilo v vseh treh občinah 6338 priključkov in da bodo na novo predvidoma priključili še 14 gospodinjstev.

Obnovili bodo tudi ormoško komunalno čistilno napravo. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

​Za 8,4 milijona evrov vredno naložbo so občine iz kohezijskega sklada EU uspele pridobiti skoraj polovico denarja (48 odstotkov) in še 33 odstotkov iz državnega proračuna. Tako bodo posamezne občine krile razliko, merilo bo število prebivalcev. Ormoški občinski proračun bo tako moral primakniti 2,8 milijona evrov, središki dobrih 320 tisočakov in tomaževski nekaj več kot 511 tisoč. Poleg že omenjenega izvajalca gradbenih del, Komunalnega podjetja Ormož, bo naložbo izvajalo tudi Cestno podjetje Ptuj, d.d. Obe podjetji sta z občino podpisali skupno pogodbo, po kateri bosta dela opravili za 7,6 milijona evrov. Inženirska dela in nadzor bo izvajalo podjetje Proplus iz Maribora, za promocijo projekta pa skrbi Kabelska televizija Ormož. Gradnja naj bi trajala do konca prihodnjega leta, saj je primopredaja predvidena konec aprila 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta