Pomahali bodo poletju. Obeta se razgibano dogajanje

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.09.2022 05:20

Z veliko entuziazma posameznikov se v manjših krajih pišejo nadvse dobre društvene zgodbe. V nedeljo razgibano dogajanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skakanje, plezanje, tobogan, napihljiva igrala ... so veselje za otroke.
Arhiv društva

Že nekaj let v Športnem društvu Sp. in Zg. Gorica poletju v slovo prvi vikend v septembru pripravijo razgibano dogajanje. Ker sta pretekli epidemiološki leti odpihnili njihove večje društvene dogodke, se toliko bolj veselijo letošnje prireditve Pomahajmo poletju, ki bo to nedeljo, 4. septembra, na igrišču Športni park Krč v Spodnji Gorici od 12. ure. Če bo deževalo, bo prireditev naslednjo nedeljo.

Prvi predsednik in ustanovni član Peter Hajdinjak, izjemni prostovoljni gasilec PGD Sp. in Zg. Gorica, pravi, da je ideja prireditve zrasla na pobudo domačinov, saj so želeli otrokom polepšati začetek šolskega leta. "Da se bodo otroci lažje poslovili od poletja in z večjim veseljem pozdravili začetek šolskega leta," pravi. Letos bo še več napihljivih igral, poslikava obraza, otroke bo pozdravila Pika Nogavička, mlade športne nogometne navdušence bo pozdravil kapetan NK Maribor Martin Milec. Vse aktivnosti za otroke, vključno s sokom, hot dogom in kokicami, so za otroke brezplačne. Od 12. ure bo krožno vozil turistični vlakec - med igriščem v Sp. Gorici in Račami (Sadjarska ulica). Od 14. ure bo potekal turnir v odbojki na mivki. Prvotna skepsa nekaterih nad organizacijo tako velike prireditve se je izkazala za neutemeljeno. Trudijo se vsi člani, kakšnih deset pa je takih, ki so gonilna sila. Gre za veliko dela, organizacije, predpriprav, ki jih opravijo v društvu, ki ga trenutno vodi predsednik Marko Čelan.

Športno društvo Sp. in Zg. Gorica - postavljanje letne kuhinje in žara
Arhiv društva

Več članov kot hiš v kraju

Močna je društvena dejavnost v naseljih Spodnja in Zgornja Gorica v občini Rače-Fram. Tu zelo aktivno ob športnem društvu delujeta prostovoljno gasilsko društvo in kulturno umetniško društvo. Zaradi vseh treh društev v Spodnji in Zgornji Gorici kraja živita, močno so povezani krajani med seboj. "Lahko bi rekli, da je pri vsaki hiši vsaj en član vsakega društva," pravi Hajdinjak. Tudi v športnem društvu je več članov kot hiš v Gorici, kot ime obeh naselij včasih domačini poimenujejo kar z enim imenom. Pred skoraj 20 leti so takrat mladi krajani ob pomanjkanju prostora za druženje zavihali rokave, ustanovili društvo in skoraj iz nič uredili igrišče, postavili hiško in predvsem okrepili društveno življenje domačega kraja.

Od 12. ure bo krožno vozil turistični vlakec in povezoval Športni park Krč in Rače.
Arhiv društva

Kraj, ki povezuje

V športnem društvu se od leta 2003 trudijo s skrbjo za urejenost športnega igrišča. Svoje dejavnosti nadgrajujejo z dvema velikima prireditvama - s Sačijado in vaškimi igrami ob začetku poletja ter s Pomahajmo poletju ob koncu poletja. Par zanesenjakov je, ki se trudijo za vas in občane narediti najboljše. To vključuje košnjo trave, urejanje igrišča, odvoz smeti itd. V preteklosti je bil gonilna sila vseh navedenih aktivnosti nekdanji hišnik Sebastijan Beranič, ki je letos funkcijo hišnika predal drugim članom. "Za tako mali kraj je to velik zalogaj, ker smo vsi bolj ali manj aktivni v vseh društvih. Veliko je tudi odrekanja, a to počnemo z veseljem, ker želimo, da igrišče živi, da je polno otrok, da kraj živi. Vsako leto se trudimo za nekaj več, kolikor nam pač finance dopuščajo. Radi čim več postorimo sami, ker tako naredimo malo več, kot če bi komu plačevali," pravi Hajdinjak. Ob tem ne pozabi izpostaviti župana občine Branka Ledineka, ki jih podpira, tudi finančno. Gre za veliko igrišče na Krču, za katerega skrbijo. Tam je igrišče za odbojko na mivki, košarko, nogomet, otroška igrala, hiška, nov je vrtni žar, letos bodo dokončali letno kuhinjo, želijo nov koš, načrtujejo ureditev travnatega igrišča.

Letos bo otroke namesto čarovnika Grega pozdravila Pika nogavička.
Arhiv društva

Vsako leto je nekaj nadgradenj, ki jih lahko uresničijo le ob trdem delu, z oddajanjem hiške ob igrišču v najem ter županovim posluhom. "Vsakič imamo nove ideje, ki jih želimo realizirati." Prostovoljno aktivnost z vzgledom privzgajajo najmlajšim, ki so že od malih nog povezani z društvenim življenjem in se dogodkov udeležijo v velikem številu. Ko pa člani odrastejo, ostajajo povezani z Gorico, tudi če se odselijo. "Gorica je kraj, ki povezuje," zaključi sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta