Pomoč za socialno ogrožene v Slovenski Bistrici

Irena Brdnik
08.01.2023 05:00

Socialno ogroženi občani in družine bodo dobili dodatno pomoč od slovenjebistriškega Rdečega križa, projekt Dom-Doma podaljšali do 31. marca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Hojnik, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica: "Občani potrebujejo pomoč, tako bodo vrednostne kartice pomoči potrebni občani prejeli prve dni januarja."
Irena Brdnik

Slovenjebistriški župan Ivan Žagar je 28. decembra sklical dopisno sejo, na kateri so občinski svetniki na njegov predlog zaradi podražitve osnovnih dobrin potrdili dodelitev finančnih sredstev iz občinskega proračuna Območnemu združenju Rdečega križa Slovenska Bistrica, ki jih bo Rdeči križ razdelil socialno ogroženim posameznikom in družinam. Po podatkih, ki jih je občini posredoval slovenjebistriški Rdeči križ, je za to potrebnih 34.750 evrov. Tako bosta en občan oziroma dvočlanska družina prejela 50 evrov, družina s tremi do štirimi člani 100 evrov, družina s pet člani ali več pa 150 evrov.

Petsto upravičenih do pomoči

"Občani potrebujejo pomoč. Decembra smo že razdelili prehranske pakete, finančna sredstva, ki jih sedaj s tem zagotavlja občina, pa bodo občani dobili v obliki vrednostnih kartic za nakup nujnih življenjskih artiklov - hrane in higienskih pripomočkov," je povedala Petra Hojnik, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica. Pomoč bo dobilo okoli 500 posameznikov oziroma družin, ob prevzemu vrednostnih kartic morajo imeti odločbo centra za socialno delo in dokazilo o višini plače oziroma pokojnine. To pomoč bodo občani prejeli prve dni januarja. Rdeči križ se bo dogovoril s trgovcem, ki bo izdal vrednostne kartice; lani je bil to Mercator, ker ima največji nabor izdelkov, je še povedala Petra Hojnik.

Prav tako so svetniki potrdili nadaljevanje projekta Dom-Doma do 31. marca, kar pomeni, da bo občina do takrat sofinancirala 50 odstotkov urne postavke (od julija do konca leta jo je že v skupni višini 53 tisoč evrov) za zagotavljanje integrirane oskrbe starejših od 65 let za čim daljše bivanje v domačem okolju. Polovica urne postavke, ki jo plačajo uporabniki, je med 6 in 18 evri, odvisno od vrste storitev. Oktobra je bilo v projekt vključenih 57 uporabnikov, do konca junija, ko se je evropski projekt še izvajal in je bil za uporabnike brezplačen, pa jih je bilo vključenih čez 300. Občina bo iz proračuna v ta namen do konca marca odštela skupaj 20 tisoč evrov. Program izvaja Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane.

Imenovali komisije in odbore

Na dopisni seji so svetniki nove sestave občinskega sveta potrdili tudi člane ter predsedstva komisij in odborov, ki jih je predlagala Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz), katera je bila potrjena na ustanovni seji 22. decembra in ji predseduje Maksimiljan Tramšek. Statutarno-pravno komisijo v novem štiriletnem mandatu sestavljajo člani občinskega sveta Karmen Furman, ki ji predseduje, Kristina Pregl, ki je podpredsednica, ter člani Marko Berdnik, Luka Zorko in Marjana Brezovšek. Komisijo za priznanja in nagrade sestavljajo predsednik Matej Goričan, podpredsednik Jožef Gorinšek ter člani Modest Motaln, Karl Kavkler in Stanislav Zajšek. Odbor za gospodarstvo in proračun bo vodil predsednik Zoran Košič, podpredsednica je Jožica Planinšec Deržek, člani pa Matej Arnuš, Jožef Majcen in Srečko Juhart. Odbor za okolje in prostor sestavljajo Dušan Leskovar kot predsednik, Borut Furman kot podpredsednik ter člani Domen Korošec, Ludvik Repolusk in Andrej Slaček. V Odboru za družbene dejavnosti pa so predsednik Iztok Daniel Utenkar, podpredsednica Mateja Veber ter člani Uroš Klajderič, Marjana Sagadin in Danica Sagadin Leskovar.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta