Prejemnik zlatega grba občine ima še veliko zamisli za ureditev kraja

Damijan Toplak Damijan Toplak
11.07.2020 05:00

Za dolgoletno delo v Krajevni skupnosti (KS) Dobrovce, katere predsednik je bil med letoma 2010 do 2018, že pred tem pa en štiriletni mandat član sveta KS, pa za delo v Prosvetnem društvu Mateja Bora Dobrovce in nasploh za prispevek k razvoju Dobrovc je letošnji prejemnik zlatega grba miklavške občine Ivan Klasinc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob vstopu v Dobrovce vas pričakajo lično urejena cvetlična korita.
Damijan Toplak

Pravi, da je bilo v tem obdobju v Dobrovcah, ko so bili v svetu KS še Damijan Simič, Sandi Staklenac, Boris Žunko, Danica Korošec veliko postorjenega. Občina je kljub določenim zapletom s težavnim terenom in (ne)dostopnostjo priključkov vseh gospodinjstev zgradila kanalizacijsko omrežje, posodobljena je bila (cestna) infrastruktura, razširjena podružnična šola, ki zdaj sprejme učence prvih petih in ne več le prvih štirih razredov, prenovili in razširili so tudi dobrovški vrtec Ciciban.

Za varno šolsko pot

KS Dobrovce je postala samostojna krajevna skupnost z ustanovitvijo miklavške občine leta 1998. Takrat se je tudi začel nagel razvoj kraja v osrčju Dravskega polja z nekaj več kot 800 prebivalci. "V novi občini so le štirje kraji in gotovo se večji del sredstev preusmeri tudi v naše Dobrovce, kakor bi se znotraj mnogo večje mestne občine. Bi si pa želel, da bi v kraju dobili tudi kakšno dvorano za kulturne prireditve, ker pač znotraj razširjenega vrtca za to ni bilo prostora. Prav tako upam, da bo v prihodnje zgrajena varna šolska pot med šolo in dobrovškim športnim parkom, za kar bi bilo treba odkupiti določena zemljišča, če bo sklenjen dogovor z lastniki," nove ideje naniza občinski nagrajenec.

Ivan Klasinc
Damijan Toplak
Predlani so prenovili tudi podružnično šolo v Dobrovcah.
Damijan Toplak

Zapriseženi čebelar in ekološki kmetovalec

Klasinca je v Dobrovce iz bližnje Marjete (v občini Starše) življenjska pot zanesla leta 1979 in z ženo Alenko sta si ustvarila dom. Dobrovce so, pravi, naselje z bogato zgodovino, njegovi ljudje pa nekoliko samosvoji, a jim po drugi strani veliko pomeni, da njihov kraj ostane samostojen, čeprav so geografsko povsem povezani s Skokami. Dobrovce so posebne tudi po tem, da se še vedno velik del prebivalstva ukvarja s kmetijstvom in tudi sam nemalokrat sede za traktor. Je namreč zaprisežen čebelar (član ČD Alojza Greifa iz Hoč), z ženo pa kot zeliščarja in ekološka kmeta pridelujeta ajdo, piro in industrijsko konopljo na skupno treh hektarjih zemlje. Njihovo posest, kjer imajo ob mački in psu še nekaj kokoši, občasno obiščejo otroci iz bližnjega vrtca in šole, predvsem jih zanima čebelarstvo. Sodeluje tudi pri organizaciji zdaj že tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta