Pri prvem ptujskem participatornem proračunu ključna mobilizacija, ne višina

Hojka Berlič
11.03.2021 06:33
Začenjajo aktivnosti za izvedbo. V proračunu za leto 2022 namenjenih 125 tisoč evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslov - Vsebinaštevilo prebivalcev OBMOČJE 3.ČS Grajena, ČS Panorama. 4764 OBMOČJE 3.ČS Jezero, ČS Rogoznica, ČS Spuhlja. 6605 OBMOČJE 2.ČS Breg - Turnišče, ČS Center. 7403 OBMOČJE 1.ČS Ljudski vrt. 5824 Skupina mladi 25.000 25.000 25.000 25.000 25.000 125.000 EUR Predlog ključa delitve dela proračuna MO Ptuj VirMO Ptuj IzrisalNatalija Jurše (foto:)

Na februarski seji so ptujski mestni svetniki dali zeleno luč za izvedbo participativnega proračuna, ki je bil ena najpogostejših obljub kandidatov na zadnjih županskih volitvah in s katerim naj bi vsaj del denarja namenili za projekte, ki bi jih izglasovali občani. Sicer so na občini aktivnosti za uvedbo začeli že pred več kot letom. A tudi na to so vplivali ukrepi za zajezitev širjenja virusa, zato so morali aktivnosti prilagajati, nastal pa je tudi zamik pri uveljavitvi. "Smo pa izvedli javno tribuno, s katero smo želeli zainteresirani javnosti podrobneje predstaviti delovanje participativnega dela proračuna. Glede na udeležbo menimo, da je zanimanje, kar se kaže tudi v tem, da se občani na nas obračajo z vedno novimi idejami in predlogi," pravijo na občini.

V proračunu ptujske občine za leto 2022 naj bi za participativni proračun namenili 125 tisoč evrov. Sredstva iz tega naslova bodo na podlagi razpršenosti prebivalstva in števila četrtnih skupnosti (ČS) razdeljena med štiri območja in dodatno skupino mladih. Vsakemu izmed območij in mladim bo tako na razpolago po 25 tisoč evrov.

​Vprašanje višine in udeležbe

Večina predsednikov četrtnih skupnosti sistema ni želela komentirati do sestanka s predstavniki občine, na katerem naj bi jim natančneje pojasnili podrobnosti izvedbe. Nekateri so opozorili na precej nizek znesek, ki bo namenjen posameznim območjem. "Mislim, da je 25 tisoč evrov prenizek znesek, kar smo v preteklosti že izpostavili. A za začetek je to zdaj očitno to, saj tudi proračun ne prenese višjega deleža. Upamo pa, da se bo v prihodnjih letih tudi delež denarja, na porabo katerega imajo občani neposreden vpliv, zviševal," je dejal predsednik ČS Breg-Turnišče in mestni svetnik Liste župana dr. Štefana Čelana Vladimir Koritnik.

"Super, da ta možnost obstaja. Kakšen pa bo izplen, je spet druga stvar," pa meni predsednik ČS Panorama in mestni svetnik iz vrst Desusa Milan Klemenc. Prepričan je, da bo imela že sama predstavitev sistema velik vpliv na črpanje sredstev participativnega proračuna, saj po njegovem marsikdo niti ne ve, kako je sestavljen proračun, kakšne so postavke in kaj lahko sploh vanj zajameš. "Treba bo nekako motivirati predlagatelje, da to ne bodo le ČS. Morda bo v ČS, v katerih se ljudje več dobivamo, še nekako šlo. Tam, kjer je ljudi bolj težko dobiti na kup, pa je vprašanje, kako bo to funkcioniralo. Razen če bo dovolj dobro promovirano. Prepričani smo, da imajo občani veliko idej in predlogov, ter verjamemo, da bo projektov dovolj."

Nekateri so v dvomih, koliko se bodo ljudje pripravljeni vključiti.
Hojka Berlič

"V kolikor le-teh ne bo toliko, pa postavka ne bo realizirana v celoti," na vprašanje o morebitni nerazporeditvi namenskih sredstev odgovarjajo na občini.

​Sodelovanje od 15. leta

Kot pojasnjujejo na občini, so aktivnosti za izvedbo že začele teči, trenutno pripravljajo promocijo. Občina pa namerava v aprilu organizirati še delavnice, na katerih bodo predstavili koncept participativnega proračuna in način sodelovanja, mogoče pa bo oblikovati tudi osnutke pobud, ki jih bodo občani želeli predlagati. Občani bodo projektne predloge lahko oddali na za to predvidenem obrazcu od 6. aprila do 9. maja.

Predlagatelji projektov, ki bodo morali biti finančno ovrednoteni med 2000 in 25.000 evri z vključenim DDV, bodo lahko občani in občanke s stalnim prebivališčem v ptujski občini, ki bodo do dne oddaje pobude dopolnili 15 let. Vsak pa bo lahko podal predlog in glasoval za vsa štiri območja. Izjema je skupina mladih, za katero bodo predlagatelji lahko le osebe v starosti od 15 do 29 let. Prejete predloge bo nato do konca maja pregledala komisija za vodenje in izvedbo postopka participativnega proračuna in v sodelovanju z občinsko upravo pripravila sezname izvedljivih projektov po posameznih območjih. Občani pa bodo o tem, katere projekte želijo prednostno izvesti v okviru razpoložljivih sredstev, odločali na sedežih četrtnih skupnosti na predčasnem glasovanju 9. junija in na glasovanju 13. junija.

Na vsakem območju bodo šteli kot izglasovani projekti tisti, ki bodo prejeli največ glasov do zapolnitve finančnega okvirja. Izglasovane projekte naj bi nato na septembrski seji potrdil še mestni svet. Po ocenah bo morala občina za promocijo in materialne stroške, kot so tisk obrazcev, glasovnic in povabila občanov, iz proračuna zagotoviti še približno deset tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta