Pridobitev: Novi razgledni stolp v Drbetincih

ŠTR
08.08.2021 04:00
Na hribu Ostragova je bila otvoritev stolpa, ki bo namenjen predvsem za panoramske razglede.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob železni konstrukciji bo tudi nadstrešek z urbano opremo. Foto: Amadej Gavez
Amadej Gavez

Občina Sveti Andraž vabi to nedeljo, 8. avgusta, na otvoritev razglednega stolpa na hribu Ostragova v naselju Drbetinci. Med 11. in 15. uro bodo lokalni ponudniki ponujali svoje izdelke, ki jih bo mogoče tudi degustirati, nastopila bo vokalno-instrumentalna skupina, ob 15. uri pa bo uradna otvoritev s kulturnim programom. Sledila bo postavitev klopotca, ki jo pripravlja Vinogradniško-sadjarsko društvo Vitomarci, zatem pa zabava in druženje ob glasbi skupine Zagon.

Na tem hribu v Drbetincih je bila prej postavljena lovska preža, a je bila zaradi dotrajanosti že nevarna. Ker pa čez hrib vodi obiskana pohodniška in kolesarska pot, so ji v občini dodali razgledno in opazovalno točko ter nadomestili staro prežo s stolpom, ki sicer ni posebne, rekordne velikosti. Visok je slabih devet metrov, s stojiščem na petih metrih. Namen je predvsem ponuditi panoramski razgled in obenem možnost prirejanja manjših dogodkov.

Postavitev stolpa in pripadajoča urbana oprema ter ureditev Ostragove so sofinancirane iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Celoten projekt je vreden 59.371 evrov, kar 40.000 evrov pa je sofinanciranih. 

V prvi fazi so postavili opazovalnico in urbano opremo, v drugi fazi, ki se bo izvedla prihodnje leto, pa bodo kupili še e-kolesa in e-skiroje, ki bodo na voljo za izposojo. Kakor še sporočajo z Občine Sveti Andraž, je dolgoročni namen spodbujanje medgeneracijskega povezovanja, vzpostavitev pogojev za aktivno preživljanje prostega časa, povezovanje in mreženje lokalnih ponudnikov, lokalnih društev ter prebivalcev območja, saj za v prihodnje načrtujejo tudi dogodke. "Tudi na širšem območju LAS-a je to lepa pridobitev k obstoječi turistični ponudbi celotnega območja. Turisti, ki se odločijo za obisk svetoandraške občine, si lahko, poleg razgleda z Ostragove, pogledajo Hrgovo domačijo in s predhodno najavo izkusijo Šolo skozi čas, obiščejo E(t)noteko, se ustavijo na kakšni turistični kmetiji, degustirajo lokalna vina, hrano in lokalni med ..." še vabijo v svoje konce. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta