Ptujčani varuhi naj slovenske planinske poti

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.09.2020 05:00

Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice je bila deležna obnove zaradi zmage v letošnjem izboru Naj planinska pot, ki so ga organizatorji akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) izpeljali že tretje leto zapored. Obnovo poti tačas že zaključujejo skrbnik te ene najlepših, pa tudi najzahtevnejših planinskih poti, je od leta 1994 Planinsko društvo Ptuj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj planinska pot 2020 pohodnikom ponuja izjemne razglede.
Arhiv Zavarovalnice Triglav

"Ker gre za najbolj zahtevno, najbolj prestižno, nekateri pravijo, da tudi za najlepšo pot na Triglav, ki pa je sploh simbol Slovenije, slovenstva, smo zagotovo na to ponosni. Ne nazadnje pa tudi nismo iz gorenjskih hribov. Ptuj je le v tem gričevnatem, bolj nižinskem delu Slovenije. In smo tudi edino društvo iz tega konce države, ki v Julijskih Alpah skrbimo za kakšno pot," pravi Uroš Vidovič, član PD Ptuj.

Markacisti so kljub zahtevnemu delu večino poti že obnovili.
Arhiv Zavarovalnice Triglav

Kar tona materiala in opreme

Pot je zadnjo temeljito obnovo doživela pred 25 leti. Ekipa markacistov, ki je poskrbela za letošnje obnavljanje, je tako na več kot treh četrtinah poti zamenjala ali prenapela jeklenice, porezala rušje ob poti, očistila traso zapadlega kamenja, odstranila skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestila 44 različnih vrst klinov. "Glavni vzrok za dotrajanost je po mojem mnenju ravno v klimatskih spremembah, ki so v zadnjih letih v visokogorju izrazite. Zime so zelo mile, sneg se čez dan topi in voda zateka v skalne razpoke. Ponoči pa nato znova zmrzuje in pospešuje razpadanje. Seveda pa tudi čas naredi svoje. V petindvajsetih letih pač pride do takšnih in drugačnih poškodb," je pojasnil Vidovič.

Skrbnik Bambergove poti na Triglav z Luknje čez Plemenice je Planinsko društvo Ptuj. 
Arhiv Zavarovalnice Triglav

Obnova je bila zahtevna. "Pot čez Plamenice je varovana le na najtežjih delih. Tudi nezavarovani deli so ponekod tako zahtevni, da smo za markaciste, ki so prenašali težke tovore, pot začasno zavarovali s plezalnimi vrvmi. Vzpenjanje in še posebej spuščanje po takšnem svetu zahtevata poleg fizičnih sposobnosti tudi veliko mero pozornosti. Letos nam jo je zagodlo še vreme. Vstajali smo ob 5. uri in delali do trenutka, ko smo zaradi bližajočih se neviht ocenili, da bi bilo nadaljevati z delom prenevarno. Pri sestopu nas je potem po navadi namočil dež," je razmere opisal Jože Rovan, predsednik PZS in vodja tehnične ekipe markacistov, ki so pot obnavljali.


Kljub vsemu je tehnični ekipi sedmih markacistov PZS uspelo večino poti obnoviti še pred vrhuncem sezone v visokogorju, ekipa pa naj bi po besedah Vidoviča obnovo tudi zadnjega dela poti dokončala prav v teh dneh. Pri tem jim je pomagala helikopterska enota Slovenske vojske, ki je na delovišče pripeljala kar tono materiala in opreme. Trije markacisti PD Ptuj pod vodstvom Vidoviča pa so poskrbeli za ustrezno označevanje poti z markacijami.

Spodbujajo nove markaciste

Obnovo Bambergove poti je v sklopu akcije Očistimo naše gore podprla Zavarovalnica Triglav, sredstva za obnovo še dela poti pa je prispevala Občina Kranjska Gora. "V Zavarovalnici Triglav želimo z glasovanjem za naj planinsko pot širši krog planincev spodbuditi k spoštovanju urejenih in varnih planinskih poti. Pokazali so se tudi rezultati triletnega prizadevanja za pomladitev vrst markacistov, h kateremu smo pristopili skupaj s PZS," je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore. Za delo markacista se je na novo odločilo kar 154 oseb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta