Ptujska Pomaranča vse od pletilstva do hotela

Darja Lukman Žunec
31.07.2021 06:00
Več kot 30 let se Ivan Rojs z družino uspešno ukvarja s podjetništvom. Prelomna je bila odločitev za gostinstvo in turizem z oblikovanjem blagovne znamke Pomaranča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Restavracijo in hotel Pomaranča ob Dravi na Ptuju so v času epidemije prenovili.
Darja Lukman Žunec

Ivan Rojs, ustanovitelj in direktor podjetja Pomaranča, d.o.o., ki ima poleg petih gostinskih lokalov tudi prestižno restavracijo in hotel Pomaranča ob Dravi, na elitni lokaciji s pogledom na značilno ptujsko veduto, je že dobra tri desetletja uspešen podjetnik. V delo podjetja je vključena vsa družina, njegova partnerka Irena Hunjet in sinova Aljaž in Blaž.

V začetku pletilstvo in papirnica

"Za podjetniško pot sva se s partnerko Ireno odločila v letu 1988. Sprva sva se ukvarjala z ročnim pletilstvom, kasneje pa sva se preusmerila v papirnico Petlja, s katero sva bila uspešna in sva zato prvi papirnici, ki je merila le 16 kvadratov, kmalu dodala še dve enoti," se začetkov družinske podjetniške zgodbe spominja Ivan Rojs. Med največje prelomnice v razvoju podjetja po omenjenem začetku s hitro preusmeritvijo v papirnico Rojs šteje še leto 1993, ko so dejavnost razširili na trgovino na drobno in uvoz, in leto 2002, ko so svojo trgovino na drobno pripojili Eri, d.d.. Zagotovo največji mejnik pa je preusmeritev v gostinstvo, za katero so se odločili v letu 2004.

Rojs: "Vse spremembe, ki smo jih izvedli, so nekako narekovali čas vstopa tujih trgovskih verig na slovenski trg in naše finančne zmožnosti za lasten razvoj. Usodna prelomnica je verjetno bila odločitev za pripojitev trgovine na drobno k Eri, d.d., kjer smo takrat zaposlovali 140 sodelavcev, za katere smo želeli dolgoročno rešitev, ki se je vse do danes pokazala kot pravilna. Vzporedno s prenosom trgovinske dejavnosti so nam na naših lokacijah ostali gostinski lokali, ki smo jih najprej želeli dati v najem, a smo se kasneje odločili, da bomo razvili svojo blagovno znamko Pomaranča." Kot pojasni Irena Hunjet, je takrat le redkokdo sproti iztiskal svež pomarančni sok, zato se je ime za blagovno znamko v gostinstvu ponudilo kar samo.

Na vrhuncu 120 zaposlenih

"Na trgu je bila ta blagovna znamka dobro sprejeta, zato smo jo razvijali po vsej Sloveniji. V nekem trenutku smo imeli 12 poslovnih enot in 120 zaposlenih," doda Ivan Rojs.

Zaradi vpliva različnih okoliščin na njihovo dejavnost so razvoj nato umirili in se usmerili samo na lokalno okolje, kjer delujejo še danes. Pomaranča ima zdaj šest poslovnih enot in 44 redno zaposlenih, v sezoni sodelujejo tudi z do 20 študenti. V delo je vključena vsa družina, vsak na svojem področju. Svojo restavracijo na odlični lokaciji ob Dravi na Ptuju, od koder imajo gostje razgled na znamenito veduto ptujskega gradu s starim mestom pod njim, so v koronskem času prenovili in razširili. "Na novo smo uredili sodobne sanitarije in veliko sobo, kjer lahko gostimo skupine do 50 ljudi. Nove prostore smo pridobili tudi za proizvodnjo slaščic in sladoleda, ki jih prodajamo v vseh naših šestih poslovnih enotah v severovzhodni Sloveniji. Uspelo nam je izvesti energetsko prenovo celotnega objekta na naslovu Ob Dravi, kar nam dolgoročno zagotavlja ustrezne delovne razmere," pojasni Rojs.

Celotna družina Rojs je vpeta v delo v lokalih, restavraciji in hotelu Pomaranča Ptuj. 
Darja Lukman Žunec

Šok, a obdržali vse zaposlene

Seveda se v pogovoru ni mogoče izogniti posledicam epidemije koronavirusa na njihovo dejavnost. Rojs jih strne: "V tem času smo imeli vse lokale zaprte. Ker nismo poslovali, je bil to velik finančni šok za naše podjetje in zaposlene. Obdržali smo vse zaposlene in zdaj se trudimo čim prej vrniti v normalno poslovanje. Čeprav nas ukrepi v zadnjih dneh zopet zelo omejujejo in zato se sprašujemo, kako bomo sploh še vzdržali nastalo situacijo." Kaj si torej obetajo od letošnje turistične sezone? "Čas korone smo izkoristili za celostno prenovo objekta in smo veseli, da nam je to uspelo in lahko že od julija nemoteno poslujemo. Letošnja turistična sezona bo zelo skromna, če se ukrepi ne bodo sprostili. Verjetno bo potrebnih nekaj let dobrega dela, da se bomo približali stanju, kot smo ga imeli pred časom korone."

​Vlaganje v znanje

Med njihovimi cilji in načrti Rojs izpostavi predvsem izobraževanje zaposlenih: "Zaenkrat namreč zaključujemo vlaganja v dejavnost. Želimo se približati pozitivnemu poslovanju v vseh enotah. V obdobju, ki je pred nami, se bomo kar se da posvetili izobraževanju zaposlenih, pridobivanju novih znanj in uvajanju novih ponudb, ki bodo navduševale naše goste. Ob prenovi smo denar namenili tudi za novo peč za napolitanske pice, razvili lastno testo z drožmi, kar bomo dali v okušanje gostom že proti koncu avgusta. Načrt nadaljnje širitve smo opustili, vso energijo bomo usmerili v delo v obstoječih enotah in predvsem v zadovoljstvo naših gostov in zaposlenih."

Vsak družinski član v podjetju Pomaranča prispeva svoje delo, čas in talent. 
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta