Ptujske grajske igre: Doživetje srednjeveške tradicije mesta

Hojka Berlič Hojka Berlič
10.09.2022 19:00

Na Ptuju ta konec tedna potekajo že 20. Grajske igre, ki vsako leto za en dan obudijo pristen utrip še danes srednjeveškega mestnega jedra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tlačani knezu izročajo pridelke
Hojka Berlič

Po tem, ko so se na Ptuju pretekli mesec podali v čase starega Rima, se je ta konec tedna čas v najstarejšem mestu znova ustavil, a tokrat v srednjem veku, ki sicer staremu mestnemu jedru še danes daje značaj in največjo prepoznavnost. Letos so se zvrstile jubilejne, že 20. Ptujske grajske igre, na katerih so se poleg organizatorja, domačega društva Cesarko-kraljevi Ptuj predstavil še številne druge srednjeveške skupine iz Slovenije in tujine. Udeleženci so se že včeraj zbrali na gala grajskem viteškem večeru, na katerem so podelili spominske zahvale vsem, ki z društvom sodelujejo že dve desetletji. Knez Bojan pa je ob tej priložnosti mladega oprodo z viteškim udarcem povzdignil med viteze. Program pa je društvo soustvarilo z gosti iz Burghausna.

Skupina društva iz Burgahausna
Hojka Berlič

Kot pojasnjuje predsednica društva Cesarsko-kraljevi Ptuj, vicedomina Marija Hernja Masten, je namreč pobuda za začetek organiziranja Grajskih iger prišla prav iz srednjeveške skupine s Ptujem pobratenega mesta Burgausen, ki so jim prve igre tudi podarili: "Prišli so z vsemi svojimi skupinami. Naslednje leto smo tudi mi ustanovili društvo in od takrat naprej nam jih uspe izvesti enkrat letno, ob njihovi izdatni pomoči, moram reči. Pomagali so nam na primer šivati prve kostume, prišla je šivilja iz Burghausna. Prišli so bobnarji, učili so nas plesati, peti, srednjeveške kulture, etike."

Skupine so se poklonile ptujski županji.
Hojka Berlič
Srednjeveško popoldne na turnirskem prostoru Ptujskega gradu.
Hojka Berlič

V ospredju vitezi

Jubilejne igre so potekale pod sloganom Vitez in njegov paž, spomnili pa so se tudi zgodbe viteza Parzivala.Skupno 16 sodelujočih skupin, ki predstavljajo gospodi, viteze, dame, meščane, branjevke, tlačane in druge so se danes dopoldne poklonili ptujski županji, skladno s tradicijo, da se je ob prihodu v mesto potrebno predstaviti, nato pa so se še sprehodili po ulicah Ptuja. Popoldne pa se je dogajanje preselilo na turnirski prostor Ptujskega gradu, kjer sta jih sprejela knez Bojan in kneginja Brigita. Skupine pa so se obiskovalcem predstavile z najrazličnejšimi dejavnostmi, ki se jim posvečajo, od plesa do viteških borb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta