Ptujske mestne svetnike skrbi realizacija, veseli pa jih razvojna naravnanost proračuna

Hojka Berlič
22.11.2021 19:35

Potrdili proračun za leto 2022, težak kar slabih 44,7 milijona evrov. Z investicijsko naravnanostjo zadovoljni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Seja mestnega sveta je tokrat prvič potekala v veliki dvorani gasilskega doma. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Ptujski mestni svetniki so na današnji redni seji potrdili dopolnjeni predlog občinskega proračuna za prihodnje leto v višini slabih 44,7 milijona evrov, kar je za 4,3 milijona oziroma 10,7 odstotka več od prvotnega predloga in za 7,4 milijona evrov več od letošnjega. V prihodnjem letu načrtujejo prihodke 36 milijonov evrov, kar je za dobra 2,8 milijona več kot v prvotnem predlogu. Predvsem na račun pričakovanih višjih prihodkov iz dohodnine, od najemnin in višjih kapitalskih prihodkov. Na novo pa so med prihodke uvrstili tudi transferni prihodek od ministrstva za izobraževanje za investicijo v OŠ Mladika v višini 600 tisoč evrov ter za izgradnjo regionalnih kolesarski povezav v skupni višini 1,2 milijona.

Povišanje pri investicijah

Na področju odhodkov je prišlo, kot pojasnjujejo, do bistvenega povišanja predvsem na področju investicij. Zanje namenjajo 14 milijonov evrov. Kar nekaj jih bodo namreč v celoti ali delno prenesli iz letošnjega proračuna; za nekatere so povišali načrtovana sredstva, tudi za rekonstrukcijo poslovilnega objekta na novem rogozniškem pokopališču, revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami, izgradnjo prizidka NK Podvinci, ureditev igrišča in objekta ŠD Rogoznica, arheološki depo odprtega tipa, selitev uprave Vrtca Ptuj v enoto Narcisa in projekt ureditve regionalnih kolesarskih povezav.

V proračun so dodatno uvrstili tudi nekatere nove investicije, prekrivanje strehe Glasbene šole Karol Pahor v znesku 150 tisoč evrov ter obdelavo odpadnega blata v znesku 100 tisoč evrov. V bilanci prihodkov in odhodkov tako načrtujejo primanjkljaj 7,6 milijona evrov, ki ga bodo pokrili tudi z zadolževanjem v višini 6 milijonov evrov.

Priprava izvedbe projektov

Svetniki so proračun podprli z 22 glasovi za in sedmimi vzdržanimi. V razpravi so večinoma pohvalili investicijsko naravnanost, a izražali upanje, da bo podobno visoka, kot je proračun, tudi realizacija. "Ne pa tako, kot je pač praksa, da se projekti prestavljajo, se obljubljajo in se ne izvedejo. Čeprav so za to tudi drugi razlogi," je dejal nosilec liste Andrej Čuš in na vodstvo občine apeliral, da pripravi projekte za izvedbo za črpanje razpoložljivih evropskih sredstev. Nosilec liste Štefan Čelan je izpostavil, da so mestne občine pri razrezu proračuna v veliko slabšem položaju kot marsikatere manjše, saj Ptuj s kaj več kot dobrimi desetimi odstotki proračuna zaradi zakonskih obveznosti ne more razpolagati, s čimer pa je sila težko zadostiti sicer realnim pričakovanjem občanov. Ob tem je poudaril, da so v svetniški skupini zadovoljni, da so bile nekatere njihove pobude, predvsem da bi bil proračun razvojno načrtovan, sprejete: "To so tiste postavke, ki se dotikajo finančne perspektive 2021-2027 in interventnih ukrepov, covid ukrepov, ki jih je tokratna vlada uspela dodatno izpogajati v tej finančni perspektivi. Da smo umestili te proračunske postavke, čeprav z nekimi minimalnimi številkami, je seveda strateško pomembno. Saj se bo, ko bodo razpisi zunaj, treba hitro obrniti."

Tudi samostojni svetnik Milan Klemenc je opozoril na relativno visoko zastavljen proračun, kot ga še ni bilo v tem mandatu, pa tudi že veliko let pred tem. Rajko Fajt je v imenu SDS izrazil podporo proračunu. Ob pomislekih nekaterih, da je zastavljen preveč optimistično, pa je izrazil prepričanje, da so, če se v sedanjih časih stvari ne bodo lotili z optimizmom, na slabi poti. Janez Rožmarin, NSi, je pozdravil, da je občina nekatere projekte, ki ji jih v tem letu ni uspelo izvesti, prenesla v prihodnji proračun, ter da je v dovolj veliki meri upoštevala tudi košarico za socialo in šport. Bojan Pahor, SD, je izpostavil predvsem uravnoteženost proračuna.

Seja mestnega sveta je tokrat prvič potekala v veliki dvorani gasilskega doma. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Kot je pojasnila županja Nuška Gajšek, pri pripravi veliko manevrskega prostora ni bilo, saj gre za zaključno leto evropskih investicij, zato so te tudi prednostno naslavljali. V novi proračun pa so prenesli tudi vse nerealizirane investicije, ki so jih obljubili in zanje v preteklem letu tudi dosegli visoko soglasje: "Seveda pomisleki svetnikov o bodoči realizaciji skrbijo tudi mene. Konec koncev so vse napovedi črnoglede. Cene bodo šle v nebo, tako storitev kot blaga. Sama vidim težavo tudi v pomanjkanju delovne sile. Kar pomeni, da nas bo skrbela tudi realizacija v časovnih okvirjih, ki so zahtevani za izvedbo evropskih projektov. Pri projektu ureditve regionalnih kolesarskih povezav me skrbi tudi pridobivanje zemljišč. Upravne enote v enem letu namreč niso izdale sklepov o razlastitvah, ki jih je na vseh trasah kar veliko. Zato smo opravili že nekaj pogovorov o tem, da bi državi in evropski komisiji predlagali neke roke podaljšanja izvedbe." Če pa bo realizacija dobra, bi to veliko pomenilo tudi za lokalno okolje, stabilno gospodarsko rast in ohranjanje delovnih mest, kar je v tem času zelo pomembno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta