Ptujski učenci vozilo izdelovali tri leta

Hojka Berlič Hojka Berlič
24.06.2023 07:30

Devetošolci OŠ Ljudski vrt so uspešno dokončali večletni projekt, pri katerem so izdelali amfibijsko vozilo Aquablue

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenci, ki so izdelali Aquablue, z mentorjem Mirom Petkom
Hojka Berlič

Načrtovanje in izdelavo vozila, ki lahko vozi po kopnem ali pluje na vodi, so učenci OŠ Ljudski vrt v sklopu modelarskega krožka pod mentorstvom učitelja Mira Petka začeli že pred tremi leti. Vanj so vložili veliko prostovoljnih ur dela tudi pred poukom in po njem, nagajale so jim omejitve med epidemijo koronavirusa. Letos so vozilo tik pred zaključkom šolanja učenci, zdaj že nekdanji devetošolci, vendarle uspeli dokončati. Najprej so uspešno nastopili na tekmovanju Go Car Go Strojne šole Ptuj. Pretekli teden pa so dokazali še njegovo plovnost, ko so do otočka ribnika v Ljudskem vrtu peljali nekatere učitelje in tudi ravnateljico Tatjano Vaupotič Zemljič.

Na testno vožnjo so peljali tudi ravnateljico Tatjano Vaupotič Zemljič.
Hojka Berlič

"Ko so pri krožku najprej začeli govoriti o izdelavi amfibijskega vozila, sem povedal, da je to skoraj nemogoče, ker smo omejeni pri sredstvih in potrebni tehnologiji. A so vztrajali in smo stopili skupaj. Načrtovanje, spreminjanje in dopolnjevanje skice je vzelo veliko časa. Brez sponzorja ne bi mogli zagotoviti električnega pogona. In to, kar vidite, je izdelek, ki so ga naredili popolnoma sami, s svojimi rokami. Sam sem jih vodil skozi reševanje težav, s katerimi so se srečevali," je ob splavitvi povedal Petek. Ob njihovem navdušenju in predanosti tudi njemu ni bilo težko prihajati v šolo ob šestih zjutraj in ostajati po pouku, je še dodal.

Hojka Berlič

"Do ideje smo prišli spontano. Želeli smo narediti, česar ni še nihče, atrakcijo. Največ časa, kar dobri dve leti, smo potrebovali, da smo našli način, kako razporediti težo, kaj uporabiti, da bo vozilo plavalo na vodi," je zaupal član ekipe Miha Bošnik. "V začetku je bila skica vozila povsem drugačna, a tako vozilo ne bo uspešno. Druga zamisel je bila v redu. Če ima vozilo dvignjene sode, ga lahko vozimo po kopnem, če sode spustimo, lahko plujemo po vodi. V sklopu projekta sem dobil precej izkušenj pri delu z lesom in kovino - pa tudi spoznal, da stvari ne delujejo vedno, kakor smo si zamislili, zato se je bilo treba prilagajati in upoštevati mnenja drugih," je ob zaključku projekta dejal Luka Kramberger. Pri izdelavi so sodelovali še učenci Blaž Mernik Filipič, Gal Jančič, Klemen Unuk in Jure Skrbinšek.

Učenci OŠ Ljudski vrt so amfibijsko vozilo, ki so ga izdelali v projektu Go-Car-Go, z ravnateljico preizkusili na ribniku v Ljudskem vrtu.
Hojka Berlič

"Velikokrat ponovim, da za otroke niso pomembne le petice, ampak mora osnovna šola otroku dati tudi veščine, znanja in vrednote ter postaviti temelje za razvoj v vsestranske osebnosti. Otroci morajo pri takem projektu pokazati tudi svojo kreativnost, delavnost, s čimer dobijo veliko bogastvo in dobro popotnico za uspešno delo. Prepričana sem, da bodo vsi ti fantje v prihodnosti uspešni na področju tehnike in bomo na njih lahko ponosni," je povedala ravnateljica in zagotovila, da sploh ni podvomila, da bo pri vožnji ostala suha. Poleg mentorja je zasluge za uspešen projekt pripisala tudi staršem, ki so ob dolgih popoldnevih poskrbeli za malice in tudi za kakšno donacijo.

Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta