Rekorden obisk uvodnega večera odlična napoved festivala Arsana

Hojka Berlič
04.07.2021 18:25
Največ obiskovalcev do sedaj je bilo v soboto na uvodnem Opernem večeru na Panorami, s čimer se je začel letošnji festival Arsana, ki bo Ptuj preplavil z glasbo od 17. do 29. julija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simfonični Orkester SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem 
Igor Napast

Več kot 5000 obiskovalcev se je minulo soboto zgrnilo na ptujski grič Panorama, edinstveno prizorišče, ki je tretjič gostilo uvod v mednarodni glasbeni festival Arsana. Operni večer na Panorami, ki pred očarljivo kuliso Ptujskega gradu ponuja priljubljene odlomke znanih opernih del v izvedbi Opere SNG Maribor s simfoničnim orkestrom in solisti pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, so Ptujčani več kot očitno vzeli za svojega. "Panorama je res nekaj posebnega. Arheološki park zagotavlja naraven amfiteater za občinstvo, za odrom pa je prekrasna kulisa Ptujskega gradu. Za obiskovalce vsekakor čudovito in posebno doživetje," se strinja Krečič. "Mislim, da smo kljub težkemu letu in večmesečnemu zapiranju ujeli ravno pravi trenutek. Pred le nekaj dnevi so se ukrepi sprostili in smo priča novemu rekordu v številu obiskovalcev, čeprav, moram poudariti, še vedno na varni razdalji, saj Panorama to pač dopušča. In še so rezerve. Sploh sem vesel, ker vidim in slišim obiskovalce iz celotne Slovenije. Predvsem pa mnogo Ptujčanov," pa je po zdaj že tradicionalnem doživetju pod zvezdami misli strnil umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin, ki je ob tem izrazil tudi zadovoljstvo, da jih je mariborska Opera uvrstila na svoj seznam gostovanj.

Operna solista Martin Sušnik Irena Petkova
Igor Napast

Pripravljeni na večji obisk

Rekordni obisk predfestivalskega dogodka je bil za organizatorje tudi težko pričakovan pokazatelj razpoloženja med ljudmi za sam festival, ki se začenja čez dva tedna, v soboto, 17. julija, na novem prizorišču in z novo festivalsko zgodbo, Glasbo v parku, v sodelovanju s Klubom ptujskih študentov. Dober obisk festivala napoveduje tudi uspešen začetek prodaje vstopnic, ki je trenutno, v primerjavi z istim obdobjem v preteklih letih, prav tako rekorden. "Imamo pa občutek, da ljudje še čakajo tudi na nove turistične bone. Če se bodo ti zgodili tik pred festivalom, bo tudi to morda vzpodbuda ljudem za nakup vstopnic, seveda pa velika vzpodbuda in pomoč tudi nam, organizatorjem," razmišlja Delin in dodaja, da so na večje število obiskovalcev pripravljeni, saj so vseskozi računali na poletno rahljanje ukrepov. Lanski obisk, ko so bile razmere kljub poletnim sproščanjem vseeno precej zaostrene, bodo tako zagotovo presegli. Težko pa ta trenutek napovejo, ali jim bo uspelo doseči obisk iz leta 2019, ko je festival privabil več kot 30 tisoč gledalcev.

Igor Napast

Vrhunci na glavnem odru

Največje zanimanje slovenskih, pa tudi tujih obiskovalcev trenutno vlada za koncert mednarodnih zvezd, kraljev a cappella glasbe, Naturally 7, ki se po letu in pol premora vračajo na odre in bodo v sklopu evropske turneje že drugič obiskali Ptuj, s koncertom v nedeljo, 25. julija, pa tudi slavnostno odprli festival. Zanimanje za ostale koncerte drugega festivalskega tedna, ki na glavni oder na dvorišču minoritskega samostana prinaša številne vrhunce, prav tako ne zaostaja. Začenjajo ga v petek, 23. julija, s koncertom domačih gostiteljev Vox Arsana, Vlada Kreslina in godalnega orkestra pod vodstvom Matije Krečiča, ki so posebej za festival pripravili sveže orkestrske priredbe legendarnih uspešnic. V sklopu festivala se bo nato v soboto na Ptuju letos prvič mudila karavana Odprte kuhne, zvečer pa bo na glavnem odru nastopila še ena zadnja leta stalnica festivala, Big Band RTV Slovenija s solisti. Na glavnem odru bo v sredo, 28. julija, prvič nastopila tudi mednarodno najbolj prepoznavna slovenska operna pevka Sabina Cvilak. V četrtek, 29. julija, bo sledil še zaključek festivala s svetovno znanim vokalnim orkestrom Perpetuum Jazzile. Med vrhunci festivala, za katere že vlada veliko zanimanje, je treba omeniti še standup Tadeja Toša, ki bo 26. julija v dominikanskem samostanu. Na glavnem odru pa bo mogoče spremljati še APZ Univerze na Primorskem in Bedtime story strings s projektom Ta citra.

Številna prizorišča

Zanimivo pa bo tudi dogajanje na drugih prizoriščih v mestu. V prvem festivalskem tednu se bodo zvrstili koncerti klasičnih mojstrov na Ptujskem gradu, tako znanih slovenski umetnikov kot študentov glasbene akademije, predvsem zmagovalcev državnih tekmovanj. Stalnica utripa festivalskega dogajanja ostaja tudi glasba v mestu, s prizoriščema MuziKafe in hotel Mitra. Oder mladih na Slovenskem trgu bo namenjen mlajši generaciji. Letos pa so nekoliko razširili še program otroškega festivala, z najobsežnejšim dogajanjem v soboto, 24. julija, na ptujski tržnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta