Rokodelski tabor za mlade: Na vretenu izvrtel tudi žogo

Irena Brdnik
23.07.2022 02:00

Na prvem slovenskem rokodelskem taboru je deset mladih v Slovenski Bistrici spoznavalo obrt lončarstva in keramike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri udeleženci tabora z mentorico Ljubico Zgonec Zorko
Irena Brdnik

Eden od sedmih brezplačnih rokodelskih taborov keramike in lončarstva za mlade je prejšnji teden potekal tudi v Centru domače in umetnostne obrti (CDUO) Slovenska Bistrica. "To je rezultat prvih sistemskih ukrepov za ohranitev rokodelstva pri nas," je povedala direktorica CDUO, Rokodelske zadruge Slovenska Bistrica, Ljubica Zgonec Zorko. Prvi dan je mojster Štefan Zelko desetim udeležencem prikazal tradicionalno lončarstvo na krožnem lončarskem vretenu in izvrtel tudi žogo. "Z njo so se potem tudi žogali in žoga bo ostala kot simbol tega tabora," še poudari direktorica. Otroci pa so izdelovali tradicionalne glinene piščali.

Z rastave v Grasslovem stolpu
Andrej Petelinšek

Drugi dan so se odpeljali na ekskurzijo v Kranj, kjer so si v mestni hiši ogledali razstavo 90 del najboljših slovenskih avtorjev, s čimer so spoznali različne tehnike in materiale oblikovanja. Ogledali so si še razstavo Keramika v Sloveniji 2005-2022, kjer eno svoje delo razstavlja tudi Ljubica Zgonec Zorko. V Šenčurju pa je takrat potekal tudi 17. mednarodni simpozij umetniške keramike in tako so lahko opazovali ustvarjanje različnih vrhunskih keramikov iz evropskih držav - doktorjev in profesorjev, ki poučujejo na raznih fakultetah. "Med drugim smo videli tudi, kako na keramiko nanašajo zlato," je kot zanimivost povedala vodja slovenjebistriškega tabora.

Zadnji dan so namenili redukcijskemu žganju keramike v žagovinasti peki na dvorišču pred centrom in žgali izdelke prvega dne, ki so jih ustvarili na vretenu. "Ker tehnologija zahteva svoj čas, bomo, ko bodo izdelki posušeni, v Razstavišču Pristava pripravili razstavo del, ki smo jih napravili na taboru, kar bo predvidoma avgusta, ko bomo izdali tudi spremni katalog," napove Zgonec Zorkova.

Tabor, ki je letos potekal prvič, financira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, zato je bil za udeležence povsem brezplačen. "Upamo, da bodo postali stalnica, kajti odziv je bil zelo pozitiven," pravi direktorica CDUO. Celo tako dober, da so nekaterim morali odreči gostoljubje. Zato bodo predvidoma v sredini avgusta naredili še kakšno dvodnevno slikarsko in keramično delavnico za otroke, da se bo lahko vključil še kdo, ki ni bil na taboru, in si tako zapolnil počitniške dni.

Spomnimo, da je v Grasslovem stolpu do konca septembra na ogled še razstava del sedanjih in nekdanjih članov Društva Majolika Nova preteklost, ki so jo pripravili ob 20. obletnici društva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta