Slovenska Bistrica: Na Trgu svobode bo velika krogla

Irena Brdnik
03.12.2022 04:25

Praznične lučke bodo v Slovenski Bistrici zasvetile na Miklavžev večer, malo pred prihodom dobrega moža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako velika krogla bo letos zasvetila. 
Irena Brdnik

Komunala Slovenska Bistrica, ki že tradicionalno skrbi za praznično okrasitev mesta, je zadnje dni novembra že montirala okraske oziroma svetlobna telesa. Letošnja novost bo 5,3 metra premera velika krogla oziroma bučka s kovinsko konstrukcijo in nameščenimi LED-lučkami v kombinaciji lučk toplo in hladno bele svetlobe, ki je delo slovenjebistriškega samostojnega podjetnika Tomaža Hrena oziroma njegovega podjetja Multimetal. Krogla bo postavljena na Trgu svobode, ideja zanjo je nastala v slovenjebistriškem RIC-u. Letošnja novost okrasitve bodo tudi lučke, nameščene na drevesih - stebrastih gabrih v Partizanski ulici, od gradu do športne dvorane. Veje, smrečice in zvezde bodo tudi letos na Mariborski in Ljubljanski cesti, v Grajski, Čopovi in Partizanski ulici, v delu Tomšičeve ulice in na Trgu svobode, skupaj bo okoli 200 okrasov. Na Trgu svobode bo tudi letos zvezdnato nebo in postavljena trinajst metrov visoka jelka, ki jo podarja Štefan Lozinšek iz Slovenske Bistrice.

Na njej bodo nameščene lučke, vse pa bo zasvetilo na Miklavžev večer, torej v ponedeljek, 5. decembra, s prižigom javne razsvetljave ob 17.45. Sledilo bo miklavževanje v slovenjebistriškem gradu, ki ga v soorganizaciji pripravljata RIC in Zavod za kulturo. "Po zadnjih dveh letih, ko nas je Miklavž s svojim spremstvom nagovarjal prek videoposnetkov in prek spleta, se letos ponovno vrača v naše mesto. Obiskal nas bo na prireditvi V pričakovanju Miklavža, ki bo na notranjem dvorišču Bistriškega gradu. Miklavžu se bodo pridružili njegovi spremljevalci, v programu pa bodo nastopili pevci Glasbene šole Nina Jamnika iz Slovenske Bistrice," je pojasnila Jana Jeglič, turistična animatorka pri RIC-u.

Arhiv Komunale

Praznična razsvetljava bo prižgana do treh kraljev, s tem da bodo letos, kljub temu da so svetlobna telesa med najbolj varčnimi, zaradi zmanjšanja porabe energije ponoči gorela nekaj ur manj. V skladu z okrasitvijo Trga svobode bo po dogovoru z župnikom Janijem Družovcem z modro barvo svetlobnih teles osvetljena tudi Marijina cerkev.

Še decembra bo Komunala namestila dodatnih skupaj 45 košev za pasje iztrebke po mestu in na poti po Bistriškem vintgarju. Lokacije košev so v Komunali izbrali glede na potrebe občanov, tam, kot so povedali občani, kjer so njihove najpogostejše sprehajalne poti s kužki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta