Starše: Snujejo gradnjo doma starostnikov

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.11.2021 04:00

Dom bi lahko stal do konca leta 2024; načrtujejo prostor za sto varovancev, varovana stanovanja in medgeneracijsko središče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zemljišče za načrtovani dom starostnikov Foto: Občina Starše

Občina Starše

Občina Starše je nedavno s projektantskim podjetjem Doming iz Maribora podpisala pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije in s tem pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo Doma starostnikov Starše, objekta z varovanimi stanovanji ter komunalne infrastrukture v medgeneracijskem središču v Staršah. Kot je povedal starški župan Stanislav Greifoner, so potrebe po institucionalnem bivanju starejših v občini Starše in širše na Dravskem polju precejšnje, saj je zgolj v njihovi občini 720 občanov, ki so starejši od 70 let, in si na stara leta želijo živeti v domu starostnikov.

Bolj bi si želeli investitorja iz javnega sektorja

Prihodnji dom starostnikov v Staršah je predviden na 1,4 hektarja velikem zemljišču nekoliko zunaj kraja na desni strani ob glavni regionalni cesti proti Ptuju. OPPN za to območje je že sprejet. Do avgusta prihodnje leto morajo pripraviti še projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, da bo bodoči investitor, kdorkoli že to bo, lahko začel graditi. "Bolj bi si želeli investitorja iz javnega sektorja, a je veliko vprašanje, ali bo država v prihodnje še gradila domove starostnikov. V nasprotnem primeru bomo investitorja iskali med zasebniki ali v javno-zasebnem partnerstvu," pove župan Greifoner in doda, da je to zemljišče, kjer se bo gradil prihodnji starški dom starostnikov, v občinski lasti.

Kakor je predvideno, naj bi novi starški dom starostnikov premogel sto postelj, ki bodo v eno- ali dvoposteljnih sobah. Ob tem bo na voljo deset varovanih stanovanj za tiste, ki bi želeli ohraniti večjo mero samostojnosti, obenem pa izkoristiti dobrobiti bližine doma starostnikov. Na tem območju bo tudi medgeneracijsko središče, kjer se bodo družili občani različnih generacij in si med sabo predajali svoje znanje in izkušnje ali pa se preprosto družili. "V prvi vrsti bo dom starostnikov v Staršah namenjen občanom Starš in širše celotnega Dravskega polja, kjer tovrstnih domov močno primanjkuje. Predvsem pa tistim, ki bodo želeli bivati v domačem in prijetnem okolju," izpostavi starški župan Greifoner. Pripomni, da so vprašanja o vrednosti investicije in predvidenem številu zaposlenih v starškem domu še preuranjena, da pa bi se lahko gradnja starškega doma starostnikov, če bodo dovolj hitro pridobili investitorja, sklenila do konca leta 2024.

Zapolniti dom ne bo težava

"Kljub dejstvu, da se v okolici gradi nekaj novih domov (pravkar je bil dokončan dom starostnikov v Slivnici pri Mariboru, op. a.), menimo, da že same potrebe občine Starše upravičujejo tovrstno investicijo, saj imamo precej starejše populacije, veliko nad slovenskim povprečjem. Prepričani smo, da zapolnjenost starškega doma starostnikov ne bo problem. Gradili bomo namreč na izjemni lokaciji, sama idejna zasnova medgeneracijskega centra pa bo za bivanje starejših izredno prijazna," sklene Stanislav Greifoner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta