TV-nadaljevanka Na brazdah ljubezni: Zgodba, ki sega skoraj sto let nazaj in razodene številne skrivnosti

Damijan Toplak Damijan Toplak
08.01.2023 05:20

Na TV Slovenija - Regionalni TV-center Maribor bo mogoče spremljati televizijsko nadaljevanko, ki zanimivo ljubezensko zgodbo poveže z bogatim etnografskim zapisom Dravskega in Ptujskega polja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Grm na žegnanju
Jože Ekart

V želji, da bi se ohranila bogata kulturna dediščina običajev na Dravskem in Ptujskem polju, so pripravili enajst televizijskih epizod nadaljevanke Na brazdah ljubezni, ki zanimivo ljubezensko zgodbo poveže z bogatim etnografskim zapisom, pojasni vodja projekta Jože Ekart iz Prepolj, ki je tudi napisal scenarij. "Življenje naših prednikov spoznamo skozi šege in navade, skozi ljudsko izročilo, ki se prenaša iz roda v rod. Žal pa zaradi hitrega tempa življenja, modernizacije, globalizacije in popolne računalniške zasvojenosti vse bolj tone v pozabo naša prepoznavnost. Mlajše generacije ne poznajo šeg in navad svojih prednikov, v pozabo tonejo jezikovna narečja, nekoč najbolj prepoznaven atribut naših krajev," ugotavlja Ekart.

Vračajo se v leto 1929

V nadaljevanki se vrnejo v leto 1929, ko na oktobrskem žegnanju poženejo korenine zanimive ljubezni Nežike in Tončka, ki sta doma iz različnih krajev. Ona je z Dravskega polja, on s Ptujskega polja. Z območij, ki ju krasijo prepoznavna narečja in običaji. V želji, da zgodba zajame čim več trenutkov iz preteklosti, so ji vtkali bogat etnografski zapis o takratnem življenju naših prednikov na vasi, njihovem delu, praznovanjih, navadah in šegah. Ljubezen Nežike in Tončka vzklije kot roža, raste, premaguje vse ovire in se aprila 1930 razcveti v najžlahtnejši trenutek, dvodnevno poroko. V široko zastavljenem projektu so predstavljeni medsebojni odnosi ljudi, spoštovanje tradicije ter družinske in rodbinske relacije.

Zgodba, ki sega skoraj sto let nazaj, na koncu razodene številne skrivnosti. Kot most spominov poveže preteklost s sedanjostjo in nazorno prikaže tako vrednoto kot minljivost življenja. "S prvo fazo priprav ali predprodukcijo smo pričeli lani spomladi. Dokončali smo scenarij, izbrali igralce in snemalno ekipo, si na terenu ogledali možne lokacije snemanja, izdelali terminske plane itd. Vaditi smo pričeli septembra lani, konec oktobra pa posneli prve kadre. Snemanje smo nadaljevali v vseh letnih časih in po trinajstih mesecih, novembra letos, posneli zadnje kadre. Zatem so bile in so še vse aktivnosti usmerjene k zahtevni studijski montaži in medijski predstavitvi," pove Jože Ekart in doda, da bo nadaljevanka predvajana na programu RTV Slovenija - Regionalni TV-center Maribor vse nedelje od 8. januarja do 19. marca letos ob 21. uri.

Glavni vlogi v nadaljevanki igrata Barbara Medved kot Nežika in Gašper Mlakar kot Tonček.
Jože Ekart

Projekt podprle tudi občine

Zaradi zahtevnosti in širine projekta so k sodelovanju povabili nekaj kulturnih ustanov, posameznikov in entuziastov. Nastopa 69 igralcev različnih starosti in podobno število statistov in drugih sodelavcev, glavni vlogi pa igrata Barbara Medved (Nežika) in Gašper Mlakar (Tonček). Za snemanje, vso tehnično opremo in luč sta poskrbela Alfa Studio in Studio Mogu, vse niti projekta je povezoval Jože Ekart. Podporo projektu so zagotovile občine Miklavž na Dravskem polju, Hajdina, Kidričevo, Videm, Markovci in Starše. Vsi ustvarjalci projekta Na brazdah ljubezni so kot gledališki zanesenjaki, čeprav amaterji, z visoko mero odgovornosti pogumno tlakovali nove poti z dobro voljo, kreativnostjo in globoko vero medsebojnega spoštovanja. "Pred leti zapisana zgodba je sedaj posneta. S tem pa izpolnjena tako naša želja kot osnovni namen projekta, da življenje naših prednikov pred stotimi leti posnamemo in predstavimo čim večjemu številu ljudi. Mladim v spoznanje in starejšim v spomin," sklene Jože Ekart.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta