Urbani vrtovi na Ptuju: Prve pridelke bi zasadili spomladi

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.12.2019 05:01

Po vzoru drugih mest se je ptujska občina lotila urejanja vrtičkov, začenjajo ob Mlinski cesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolibe in prikolice ob vrtovih bo občina odstranila in območje uredila.
Hojka Berlič

Na Ptuju je kar nekaj lokacij vrtov, ki so jih domačini skozi desetletja obdelovali na občinskih zemljiščih. Nekateri so bolj, drugi manj vzdrževani, na občini pa so se odločili, da jih želijo v prihodnje urediti po zgledu vse številčnejših urbanih vrtov po Sloveniji. Kot je ob nedavnem prvem srečanju pod naslovom Urbani vrtovi po meri lokalne skupnosti, povedal direktor ptujske občinske uprave Alen Jevtović, urejanje začenjajo pri tistih, ki so trenutno v nekoliko slabšem stanju in kjer na zemljiščih stojijo objekti, ki na območje urbanih vrtov ne sodijo, in sicer ob Mlinski cesti na desnem bregu Drave.
Želeli bi vzpostaviti dobro prakso sodelovanja z lokalno skupnostjo, civilno družbo, nevladnimi organizacijami, približati in urediti prostore, da bodo na nekem višjem nivoju in z vso pripadajočo infrastrukturo, ki jo vrtičkarji potrebujejo. V glavnem, narediti želimo dobro zgodbo. Če se bo ta praksa izkazala za uspešno, bi nadaljevali na drugih lokacijah, ki bodo naknadno določene," razlaga.

Kolibe in prikolice ob vrtovih bo občina odstranila in območje uredila.
Hojka Berlič

Želijo si uspešne zgodbe

Na prvo iz vrste načrtovanih delavnic, ki jo je ptujska občina organizirala v sodelovanju z nevladnima organizacijama Umanotera in Focus, so zato vabili vrtičkarje, tiste, ki bi želeli to postati, pa tudi vse druge zainteresirane. Za cilj so si zadali, da s pomočjo vseh zainteresiranih dobijo še kakšne dodatne ideje, želje, potrebe, ki bi jih še lahko vključili v koncept ptujskih urbanih vrtov. Jevtović: "Saj tega ne delamo zaradi sebe, temveč zaradi skupnosti, da upoštevamo najširši mogoči spekter nekih želja, potreb in tistih majhnih delčkov, ki potem sestavijo celoto, da bi to območje potem res zaživelo kot neka svetla točka, da bi to bila dobra praksa za naprej."
Voditeljica delavnice Renata Karba iz Umanotere je pojasnila, da so si tokrat želeli predvsem predstaviti nekaj dobrih praks urbanih vrtov, ki so zelo različne, od samoorganiziranih vrtov, kot je Onkraj gradbišča v Ljubljani, do zelo zgledno urejenega urbanega vrta v Mariboru: "Upali smo predvsem, da bomo dobili prve informacije o tem, v katero smer si želi lokalna skupnost razvijati področje urbanega vrtičkarstva. Sledile bodo še nadaljnje delavnice."

Tudi ob Osojnikovi cesti vrtovi ostajajo

Ena večjih lokacij vrtov na Ptuju je sicer trenutno tudi ob Osojnikovi cesti, kjer pa so v preteklosti želeli graditi nove stanovanjske bloke. "Ta strategija je bila zastavljena v prejšnjem mandatu. V tem mandatu smo ugotovili, da infrastruktura, ki požira oziroma ne požira meteornih vod, ne bi prenesla dodatne pozidave tega območja, saj je to območje depresije. Tudi ta lokacija je tako ena od naslednjih, ki bi jo začeli urejati, a bi želeli prej preveriti možnost povečanja kapacitete ponikanja vode na tem območju. Vsekakor to območje na kratki rok ne prenese dodatne zazidave, saj je treba območje najprej infrastrukturno urediti v smislu odvajanja meteornih vod v porečje Drave," je o načrtih za to območje povedal Jevtović in dodal, da gre pri tem za drago investicijo, tako da za zdaj na tem območju vrtovi zagotovo ostajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta