V Apačah novo strelišče, hrupa menda ne bo

Slavica Pičerko Peklar
07.07.2021 06:00
Strelišče Slovenske vojske v Apačah je že nekaj let opuščeno, v prihodnjih dveh letih naj bi zgradili novo, ki bo od naselja oddaljeno skoraj kilometer
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strelišče Slovenske vojske v Apačah pri Kidričevem 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ministrstvo za obrambo in Občina Kidričevo sta pred mesecem podpisala dogovor o urejanju razmerij glede uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture na območju občine Kidričevo. Ministrstvo za obrambo bo zaradi uporabe skladišča Kidričevo ter vadišča in strelišča Apače, kar obremenjuje občinske lokalne cestne, komunalno in drugo infrastrukturo, v prihodnje z lokalno skupnostjo sodelovalo pri vzdrževanju in posodabljanju cestne infrastrukture ter pri nakupu novega gasilskega vozila.

Varnostna ograja in protihrupni nasipi

O prihodnosti objektov Slovenske vojske in napovedanih naložbah so govorili tudi na eni od sej kidričevskega občinskega sveta, kjer so nekateri svetniki, najbolj glasno Slavko Krajnc in Stanislav Lampič, izrazili pomisleke glede hrupa, ki je v preteklosti motil okoliške prebivalce, a naposled, ob zagotovilu, da tega v prihodnje ne bo, soglašali z napovedano popolno prenovo vadišča in strelišča na območju Apač. Gradnja v Apačah naj bi po napovedih pristojnega ministrstva, potekala v letih 2022 in 2023.

"V letošnjem letu bomo za sofinanciranje investicij v lokalno javno infrastrukturo namenili 100 tisoč evrov, in sicer za modernizacijo lokalne ceste Apače-Trnovec in za sofinanciranje nakupa novih gasilskih vozil v višini 10 tisoč evrov," sporočajo z ministrstva za obrambo. Poleg tega pojasnjujejo, da novo strelišče obsega osem hektarjev, predvideno vadišče za vadbo z minskoeksplozivnimi sredstvi pa poldrugi hektar: "Celotno vplivno območje obeh ureditev bo zavarovano z varnostno ograjo, ki bo preprečevala dostop v varnostne cone navedenih ureditev."

Zadnja leta opuščeno strelišče je od naselja Apače oddaljeno 400 metrov, kot poudarjajo na ministrstvo za obrambo, pa bo novo zgrajeno 700 metrov jugozahodno od obstoječega v gozdnem delu in 900 metrov južno od naselja Apače: "Strelišče bo omejeno z varnostnimi in protihrupnimi nasipi ter z gozdom proti poseljenim območjem Dravsko-Ptujskega polja. Obremenitev okolice s hrupom bo tako bistveno zmanjšana zaradi večje oddaljenosti od naselij in tudi zaradi navedenih sodobnih tehničnih ureditev strelišča."

Strelišče Slovenske vojske v Apačah pri Kidričevem 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Strelišče v Apačah, Slovenska vojska uporablja podobna vadišča in strelišča še na Počku pa strelišča Bloška Polica, Mlake, Crngrob, Mačkovec in Bač, bo najsodobnejše v Slovenski vojski, po dimenzijah primerljivo s streliščem Mlake. To bo edino strelišče na Štajerskem, omogočalo bo doseganje strelskih standardov, zato bo temu prilagojena frekvenca uporabe.

Dogovor o umiku tožbe

Občina Kidričevo je v preteklosti vložila tožbo za izterjavo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, saj tega država oziroma ministrstvo za obrambo nista plačevala. "Moja naloga je skrbeti za dobro poslovanje občine, v tožbo smo šli, ker je bila občina Postojna v podobnem primeru uspešna, po zadnjih pogovorih z ministrstvom pa smo se dogovorili, da bo to nadomestilo v prihodnje plačevalo, zgradili bodo tudi cesto Apače–Trnovec, pomagali pri nakupu gasilskega vozila, zato smo od tožbe odstopili. Prav tako bo ministrstvo v prihodnje plačevalo omenjeno nadomestilo," razlaga Anton Leskovar, župan občine Kidričevo. Ob nedavnem občinskem prazniku je z Matejem Toninom, ministrom za obrambo, sklenil sporazum o prihodnjem sodelovanju. "Ministrstvo za obrambo in Občina Kidričevo sta se v dogovoru iz junija 2021 izrecno dogovorila in zavezala, da bosta spor glede plačila nadomestila o uporabi stavbnega zemljišča, v zvezi s katerim poteka pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pravdni postopek, razrešila s sklenitvijo sodne poravnave," so dodali na obrambnem ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta